stdClass Object ( [id] => 1387214 [title] => Franković o zoni posebnog prometa: "Građani su prioritet, taksisti sa zakupljenom površinom imaju neograničen prolaz, sve će se pratiti LED ekranima, a kazne..." [alias] => frankovic-o-zoni-posebnog-prometa-gradani-su-prioritet-taksisti-sa-zakupljenom-povrsinom-imaju-neogranicen-prolaz-sve-ce-se-pratiti-led-ekranima-a-kazne [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gradsko vijeće raspravlja o prijedlogu odluke o uvjetima ulaska, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u kulturno-povijesno zaštićenoj cjelini kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika. Klub vijećnika Srđ je Grad predlaže amandman, a gradonačelnik predlaže drugi.

 

-Tijekom promatračke misije UNESCO-a u gradu, oni su kroz upute i zabilješke jasno dao do znanja gradu da se zona oko povijesne jezgre mora zaštititi i da se treba drugačije promatrati od svih ostalih područja jer su smatrali 2015. da je broj vozila oko povijesne jezgre prevelik. U odnosu na sadašnje vrijeme promet se udeseterostručio. Mi smo imali negdje oko 200 taksi izvršitelja i razmišljali da broj povećamo, bio je veliki otpor taksista koji su tvrdili da je do 300 taksista neodrživo. Danas ukupno vozi godišnje 7 tisuća taksi izvršitelja." - navodi gradonačelnik Mato Franković.

-Svatko tko ne želi raditi za nekog drugog je kupio auto i vozi taksi. Jednu godinu vozi sam, drugu godinu ima jednog, treću dva vozača, imamo neodrživu priču s nekoliko različitih aspekata: sigurnosni, u kojem iznimno veliki broj vozila gravitira povijesnoj jezgri i često blokiraju prolaze oko grada i u slučaju bilo kakve hitne intervencije dolazimo u vrlo tešku situaciju. Drugi element su građani. Oni bi trebali imati prednost i priroiritet jer oni 365 dana u godini žive ovdje, i moraju bit privilegirani, to se mora omogućiti. Treći segment su gospodarstvenici. Odluka mora biti životna i morat će se mijenjati. Mi smo prvi koji je donosimo, nemamo know-how, ovo je nešto što po prvi put donosimo i prolazimo razdoblje učenja na greškama, što popraviti i kako dalje. U tom smjeru je i moj prvi amandman, a to je vrijeme kad odluka stupa na snagu: ova odluka stupa na snagu 8. dana od dana objave službenom glasniku, izuzev članka 4. koji stupa na snagu 1. rujna te odredbe članka 19. kaznene odredbe, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2025. 

Pravne i fizičke osobe, obrtnici autotaksi prijevoza, ako imaju reguliran status na ZL i lučkoj upravi imaju ulazak i izlazak posebne zone bez ograničenja. Time se izjednačava status obrtnika koji taksiraju i imaju regulirane statuse u ZL i lučkoj upravi. Kroz ovu odluku ne rješavamo i ne formuliramo pitanje PPK. PPK se na drugi način rješava i financijski će jasno razgrančiti tko, što, kada i na koji način. Uvjeti PPK nisu sastavni dio teksta. U odluci kaže da sve ulice koje počinju od zone skretanja javne garaže pa dalje ulaze u takozvanu plavu zonu, stanovnici tog područja nisu obveznici kupovanja PPK kartice jer tu žive ali se oni moraju identificirat plavom karticom i dobiti svoj prolaz bez naknade, ali istovremeno se treba vodit računa da svi ostali koji nisu stanovnici te zone moraju imati regulirani status. Sukladno zakonu o sigurnosti prometa, Grad je zatražio suglasnost MUP-a koje je i dalo. Dobili smo i suglasnost Ministarstva kulture kao i od resornog ministarstva prometa i infrastrukture. Oni su pak tražili pojašnjenja koja smo dali, pa smo i tu suglasnost dobili. Ono što gospodarski subjekti na području Hrvatske mogu zatražiti je pregled ispravnosti ove odluke, je li u bilo kojem segmentu zaustavila tržišno natjecanje i omogućila određenim gospodarstvenicima povlašteni status. Utvrdili smo, sukladno agenciji za zaštiti tržišnog natjecanja, da takvo nešto ovdje ne postoji.

Taksisti-prva grupacija su svi koji imaju zakupljene parking površine, svi oni nesmetano ulaze u zonu. Svi oni oji imaju koncesiju LU mogu nesmetano ulazit. Svi koji imaju iz ZL također. tako smo omogućili realnu i fer tržišnu utakmicu, a osim njjih provest će se i javni natječaj za 100 gospodarskih subjekata taksi prijevoza koji će se moći javiti i dobiti mogućnost prolaska posebnom zonom.

Ovo je početak, svaki je početak težak posebno kad ne znaš što će se dogoditi u nadolazećem vremenu. Ova odluka mora biti životna i sigurno će doživjeti više promjena jer smo prvi u Hrvatskoj koji ovo uvode. imamo ih po Europi i svijetu, ali ovdje ne i u svakoj od tih zona su građani ti koji su prioritet. Uključili smo niz obavještajnih sustava  tzv led ekrana. Sve će se njime komunicirati, interaktivni su ekrani i tako će se znati situacija. Za početak će jedan biti prije skretanja za Ilijinu glavicu da se približavate posebnoj zoni, na dolasku pred garažu obavještajni ekran - ulazite u posebnu zonu, istovremeno ćemo obavijestiti Google i sve platforme na sustavu navigacije da označe zonu s drugom bojom kako ne bi u tu zonu zalutao. Tvrtka Sanitat gospodari s dva bitna parkinga- na Pilama i na Pločama. Ova posebna zona neće onemogućiti Sanitat u obavljanju posla, s druge strane neće smanjtii prihode, upravo suprotno, jer mogućnost ulaska sigurno više neće koštati kao dosad. Bit će sustav, unaprijed će se morati bukirati i platiti taj luksuz na mjesto koje vas čeka. To mora imati svoju cijenu."

Ovom odlukom omogućuje se komfornija vožnja sugrađanima kroz zonu i ljudima će se povećati kvaliteta života. Smanjit će se broj vozila u zoni, onih nelegalnih, dok ih uhvatimo. Kroz zonu uveli smo odluku da su sva ulična parking mjesta isključivo i jedino za građane, a dogodi se da stranci parkiraju, ne zato što nisu informirani, nego love u mutnom, dobiju kaznu i adio. Ubuduće će se intenzitet toga smanjiti. Važno je da onima koji ipak skrenu na ilijinoj glavici omogućimo izlazak iz zone. Napravit ćemo kružni tok na zemljištu u vlasništvu Medicinske škole, da se takvi mogu skrenuti i vratit se i izići iz zone. Prometni fakultet je izradio sve potrebne podloge i tako ćemo smanjiti intenzitet broja vozila kroz Volantinovu ulicu. 

Petra Marčinko predstavila je amandman SJG koji predlaže uvođenje odluke od 1. travnja dodajući kako podržavaju odluku koja će značajno rasteretiti promet u zoni kao i parkiranje.

Plava propusnica nije vezana za PPK karticu, trebat će se ishoditi. 

-Vozila koja neće smjeti preko Ilijine glavice neće nestati, nego će se raširiti po ostalim dijelovima grada, gledamo to svaki dan Lapad, Batalu, Gruž koji su konstantno u zastoju. Predlažem četverotračni Vojnović, a da Sanitat sagradi nekoliko garaža. Tako se promet rasterećuje, nema parkinga na cesti, i svi zadovoljni. Pogledajte Dubai, nigdje nijednog auta na cesti. Cijeli Vojnović i preko Bulevara do pošte Lapad je zapravo četverotračna, ali dvije su trake za parkiranje. To je dostatno da se možemo prilagoditi. - naveo je DUSTRA-in Željko Raguž.

-Slažem se za garaže, ali to košta milijune i milijune i riješit će samo jedan segment prometa-onaj u mirovanju, neće riješiti aktivni promet. Imamo jedan hot-spot a to je povijesna jezgra i prioritet je taksista i autobusa ne doći na Babin Kuk ili u Gruž ili Mokošice, nego imati relaciju recimo babin Kuk - Pile i povratak. Kičma našeg grada je prsten oko Grada. Kad ona pukne na Ilijinoj glavici, tad u roku od 25 minuta je kolona vozila do semafora u Lapadu, do Gruža i zatvori se prsten. Kad nema opterećenje na Ilijinoj glavici, nema opterećenja sustava. Za mene i osobno i poslovno počinje razdoblje najgorih frustracija, jer svaki dan po sto puta treba zvati prometno redarstvo, komunalno, što kad kako ćemo... Kad zapne prsten oko povijesne jezgre toliko je dug da onemogućuje širenje bilo kojeg drugog pravca - Mokošicu, Župu, Konavle, izići iz grada je nemoguće. - objasnio je Franković.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od 1. rujna s propusnicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Od 1. rujna s propusnicama 0 7249 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-09 07:15:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => L.V. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-09 08:24:50 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-05-09 08:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Franković o zoni posebnog prometa: "Građani su prioritet, taksisti sa zakupljenom površinom imaju neograničen prolaz, sve će se pratiti LED ekranima, a kazne..." page_title=Franković o zoni posebnog prometa: "Građani su prioritet, taksisti sa zakupljenom površinom imaju neograničen prolaz, sve će se pratiti LED ekranima, a kazne..." [metakey] => posebna zona prometnog režima, Dubrovnik, Gradsko vijeće, PPK, Sanitat, poseban promet, kontaktna zona, Taksi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/09\/25528409.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozo Radic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

DV
\nDubrovnik, 210623.
\nTaxi vozila u guzvi na dubrovackim prometnicama.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25528409_1920.jpg":"1920x1080","k_25528409_1280.jpg":"1280x1280","k_25528409_1024.jpg":"1024x1024","k_25528409_640.jpg":"640x640","k_25528409_480.jpg":"480x480","k_25528409_340.jpg":"340x340","k_25528409_220.jpg":"220x220","o_25528409_1280.jpg":"1280x853","o_25528409_1024.jpg":"1024x682","o_25528409_640.jpg":"640x426","o_25528409_480.jpg":"480x320","o_25528409_340.jpg":"340x226","o_25528409_220.jpg":"220x146","h_25528409_1280.jpg":"1280x854","h_25528409_1024.jpg":"1024x683","h_25528409_640.jpg":"640x427","h_25528409_480.jpg":"480x320","h_25528409_340.jpg":"340x227","h_25528409_220.jpg":"220x147","pp_25528409_1280.jpg":"1280x1628","pp_25528409_1024.jpg":"1024x1303","pp_25528409_640.jpg":"640x814","pp_25528409_480.jpg":"480x611","pp_25528409_340.jpg":"340x432","pp_25528409_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8035125 Threads: 9 Questions: 1599715227 Slow queries: 4891028 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112527945 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/frankovic-o-zoni-posebnog-prometa-gradani-su-prioritet-taksisti-sa-zakupljenom-povrsinom-imaju-neogranicen-prolaz-sve-ce-se-pratiti-led-ekranima-a-kazne-1387214 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/frankovic-o-zoni-posebnog-prometa-gradani-su-prioritet-taksisti-sa-zakupljenom-povrsinom-imaju-neogranicen-prolaz-sve-ce-se-pratiti-led-ekranima-a-kazne-1387214?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 758444 [name] => posebna zona prometnog režima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-09 10:13:48 [main_article_id] => 0 [alias] => posebna-zona-prometnog-rezima [link] => /tag/posebna-zona-prometnog-rezima ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [3] => stdClass Object ( [id] => 222621 [name] => ppk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ppk [link] => /tag/ppk ) [4] => stdClass Object ( [id] => 259729 [name] => Sanitat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sanitat [link] => /tag/sanitat ) [5] => stdClass Object ( [id] => 758445 [name] => poseban promet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-09 10:13:49 [main_article_id] => 0 [alias] => poseban-promet [link] => /tag/poseban-promet ) [6] => stdClass Object ( [id] => 758446 [name] => kontaktna zona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-09 10:13:49 [main_article_id] => 0 [alias] => kontaktna-zona [link] => /tag/kontaktna-zona ) [7] => stdClass Object ( [id] => 679424 [name] => Taksi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => taksi [link] => /tag/taksi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od 1. rujna s propusnicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Franković o zoni posebnog prometa: "Građani su prioritet, taksisti sa zakupljenom površinom imaju neograničen prolaz, sve će se pratiti LED ekranima, a kazne..." [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-07-14-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/25528409.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozo Radic/Cropix [mainImageDesc] =>

DV
Dubrovnik, 210623.
Taxi vozila u guzvi na dubrovackim prometnicama.
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/25528409.jpg [title] =>

DV
Dubrovnik, 210623.
Taxi vozila u guzvi na dubrovackim prometnicama.
Bozo Radic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gradsko vijeće raspravlja o prijedlogu odluke o uvjetima ulaska, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u kulturno-povijesno zaštićenoj cjelini kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika. Klub vijećnika Srđ je Grad predlaže amandman, a gradonačelnik predlaže drugi.

 

-Tijekom promatračke misije UNESCO-a u gradu, oni su kroz upute i zabilješke jasno dao do znanja gradu da se zona oko povijesne jezgre mora zaštititi i da se treba drugačije promatrati od svih ostalih područja jer su smatrali 2015. da je broj vozila oko povijesne jezgre prevelik. U odnosu na sadašnje vrijeme promet se udeseterostručio. Mi smo imali negdje oko 200 taksi izvršitelja i razmišljali da broj povećamo, bio je veliki otpor taksista koji su tvrdili da je do 300 taksista neodrživo. Danas ukupno vozi godišnje 7 tisuća taksi izvršitelja." - navodi gradonačelnik Mato Franković.

-Svatko tko ne želi raditi za nekog drugog je kupio auto i vozi taksi. Jednu godinu vozi sam, drugu godinu ima jednog, treću dva vozača, imamo neodrživu priču s nekoliko različitih aspekata: sigurnosni, u kojem iznimno veliki broj vozila gravitira povijesnoj jezgri i često blokiraju prolaze oko grada i u slučaju bilo kakve hitne intervencije dolazimo u vrlo tešku situaciju. Drugi element su građani. Oni bi trebali imati prednost i priroiritet jer oni 365 dana u godini žive ovdje, i moraju bit privilegirani, to se mora omogućiti. Treći segment su gospodarstvenici. Odluka mora biti životna i morat će se mijenjati. Mi smo prvi koji je donosimo, nemamo know-how, ovo je nešto što po prvi put donosimo i prolazimo razdoblje učenja na greškama, što popraviti i kako dalje. U tom smjeru je i moj prvi amandman, a to je vrijeme kad odluka stupa na snagu: ova odluka stupa na snagu 8. dana od dana objave službenom glasniku, izuzev članka 4. koji stupa na snagu 1. rujna te odredbe članka 19. kaznene odredbe, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2025. 

Pravne i fizičke osobe, obrtnici autotaksi prijevoza, ako imaju reguliran status na ZL i lučkoj upravi imaju ulazak i izlazak posebne zone bez ograničenja. Time se izjednačava status obrtnika koji taksiraju i imaju regulirane statuse u ZL i lučkoj upravi. Kroz ovu odluku ne rješavamo i ne formuliramo pitanje PPK. PPK se na drugi način rješava i financijski će jasno razgrančiti tko, što, kada i na koji način. Uvjeti PPK nisu sastavni dio teksta. U odluci kaže da sve ulice koje počinju od zone skretanja javne garaže pa dalje ulaze u takozvanu plavu zonu, stanovnici tog područja nisu obveznici kupovanja PPK kartice jer tu žive ali se oni moraju identificirat plavom karticom i dobiti svoj prolaz bez naknade, ali istovremeno se treba vodit računa da svi ostali koji nisu stanovnici te zone moraju imati regulirani status. Sukladno zakonu o sigurnosti prometa, Grad je zatražio suglasnost MUP-a koje je i dalo. Dobili smo i suglasnost Ministarstva kulture kao i od resornog ministarstva prometa i infrastrukture. Oni su pak tražili pojašnjenja koja smo dali, pa smo i tu suglasnost dobili. Ono što gospodarski subjekti na području Hrvatske mogu zatražiti je pregled ispravnosti ove odluke, je li u bilo kojem segmentu zaustavila tržišno natjecanje i omogućila određenim gospodarstvenicima povlašteni status. Utvrdili smo, sukladno agenciji za zaštiti tržišnog natjecanja, da takvo nešto ovdje ne postoji.

Taksisti-prva grupacija su svi koji imaju zakupljene parking površine, svi oni nesmetano ulaze u zonu. Svi oni oji imaju koncesiju LU mogu nesmetano ulazit. Svi koji imaju iz ZL također. tako smo omogućili realnu i fer tržišnu utakmicu, a osim njjih provest će se i javni natječaj za 100 gospodarskih subjekata taksi prijevoza koji će se moći javiti i dobiti mogućnost prolaska posebnom zonom.

Ovo je početak, svaki je početak težak posebno kad ne znaš što će se dogoditi u nadolazećem vremenu. Ova odluka mora biti životna i sigurno će doživjeti više promjena jer smo prvi u Hrvatskoj koji ovo uvode. imamo ih po Europi i svijetu, ali ovdje ne i u svakoj od tih zona su građani ti koji su prioritet. Uključili smo niz obavještajnih sustava  tzv led ekrana. Sve će se njime komunicirati, interaktivni su ekrani i tako će se znati situacija. Za početak će jedan biti prije skretanja za Ilijinu glavicu da se približavate posebnoj zoni, na dolasku pred garažu obavještajni ekran - ulazite u posebnu zonu, istovremeno ćemo obavijestiti Google i sve platforme na sustavu navigacije da označe zonu s drugom bojom kako ne bi u tu zonu zalutao. Tvrtka Sanitat gospodari s dva bitna parkinga- na Pilama i na Pločama. Ova posebna zona neće onemogućiti Sanitat u obavljanju posla, s druge strane neće smanjtii prihode, upravo suprotno, jer mogućnost ulaska sigurno više neće koštati kao dosad. Bit će sustav, unaprijed će se morati bukirati i platiti taj luksuz na mjesto koje vas čeka. To mora imati svoju cijenu."

Ovom odlukom omogućuje se komfornija vožnja sugrađanima kroz zonu i ljudima će se povećati kvaliteta života. Smanjit će se broj vozila u zoni, onih nelegalnih, dok ih uhvatimo. Kroz zonu uveli smo odluku da su sva ulična parking mjesta isključivo i jedino za građane, a dogodi se da stranci parkiraju, ne zato što nisu informirani, nego love u mutnom, dobiju kaznu i adio. Ubuduće će se intenzitet toga smanjiti. Važno je da onima koji ipak skrenu na ilijinoj glavici omogućimo izlazak iz zone. Napravit ćemo kružni tok na zemljištu u vlasništvu Medicinske škole, da se takvi mogu skrenuti i vratit se i izići iz zone. Prometni fakultet je izradio sve potrebne podloge i tako ćemo smanjiti intenzitet broja vozila kroz Volantinovu ulicu. 

Petra Marčinko predstavila je amandman SJG koji predlaže uvođenje odluke od 1. travnja dodajući kako podržavaju odluku koja će značajno rasteretiti promet u zoni kao i parkiranje.

Plava propusnica nije vezana za PPK karticu, trebat će se ishoditi. 

-Vozila koja neće smjeti preko Ilijine glavice neće nestati, nego će se raširiti po ostalim dijelovima grada, gledamo to svaki dan Lapad, Batalu, Gruž koji su konstantno u zastoju. Predlažem četverotračni Vojnović, a da Sanitat sagradi nekoliko garaža. Tako se promet rasterećuje, nema parkinga na cesti, i svi zadovoljni. Pogledajte Dubai, nigdje nijednog auta na cesti. Cijeli Vojnović i preko Bulevara do pošte Lapad je zapravo četverotračna, ali dvije su trake za parkiranje. To je dostatno da se možemo prilagoditi. - naveo je DUSTRA-in Željko Raguž.

-Slažem se za garaže, ali to košta milijune i milijune i riješit će samo jedan segment prometa-onaj u mirovanju, neće riješiti aktivni promet. Imamo jedan hot-spot a to je povijesna jezgra i prioritet je taksista i autobusa ne doći na Babin Kuk ili u Gruž ili Mokošice, nego imati relaciju recimo babin Kuk - Pile i povratak. Kičma našeg grada je prsten oko Grada. Kad ona pukne na Ilijinoj glavici, tad u roku od 25 minuta je kolona vozila do semafora u Lapadu, do Gruža i zatvori se prsten. Kad nema opterećenje na Ilijinoj glavici, nema opterećenja sustava. Za mene i osobno i poslovno počinje razdoblje najgorih frustracija, jer svaki dan po sto puta treba zvati prometno redarstvo, komunalno, što kad kako ćemo... Kad zapne prsten oko povijesne jezgre toliko je dug da onemogućuje širenje bilo kojeg drugog pravca - Mokošicu, Župu, Konavle, izići iz grada je nemoguće. - objasnio je Franković.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozo Radic/Cropix
Bozo Radic/Cropix

DV
Dubrovnik, 210623.
Taxi vozila u guzvi na dubrovackim prometnicama.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/frankovic-o-zoni-posebnog-prometa-gradani-su-prioritet-taksisti-sa-zakupljenom-povrsinom-imaju-neogranicen-prolaz-sve-ce-se-pratiti-led-ekranima-a-kazne-1387214 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=688ebe1cef02b6cc78accbf06dc6c12099549063 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Frankovi%C4%87+o+zoni+posebnog+prometa%3A+%26quot%3BGra%C4%91ani+su+prioritet%2C+taksisti+sa+zakupljenom+povr%C5%A1inom+imaju+neograni%C4%8Den+prolaz%2C+sve+%C4%87e+se+pratiti+LED+ekranima%2C+a+kazne...%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Ffrankovic-o-zoni-posebnog-prometa-gradani-su-prioritet-taksisti-sa-zakupljenom-povrsinom-imaju-neogranicen-prolaz-sve-ce-se-pratiti-led-ekranima-a-kazne-1387214 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Ffrankovic-o-zoni-posebnog-prometa-gradani-su-prioritet-taksisti-sa-zakupljenom-povrsinom-imaju-neogranicen-prolaz-sve-ce-se-pratiti-led-ekranima-a-kazne-1387214 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od 1. rujna s propusnicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikOd 1. rujna s propusnicama

Franković o zoni posebnog prometa: "Građani su prioritet, taksisti sa zakupljenom površinom imaju neograničen prolaz, sve će se pratiti LED ekranima, a kazne..."

Piše L.V.
9. svibnja 2024. - 10:13

Gradsko vijeće raspravlja o prijedlogu odluke o uvjetima ulaska, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u kulturno-povijesno zaštićenoj cjelini kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika. Klub vijećnika Srđ je Grad predlaže amandman, a gradonačelnik predlaže drugi.

 

-Tijekom promatračke misije UNESCO-a u gradu, oni su kroz upute i zabilješke jasno dao do znanja gradu da se zona oko povijesne jezgre mora zaštititi i da se treba drugačije promatrati od svih ostalih područja jer su smatrali 2015. da je broj vozila oko povijesne jezgre prevelik. U odnosu na sadašnje vrijeme promet se udeseterostručio. Mi smo imali negdje oko 200 taksi izvršitelja i razmišljali da broj povećamo, bio je veliki otpor taksista koji su tvrdili da je do 300 taksista neodrživo. Danas ukupno vozi godišnje 7 tisuća taksi izvršitelja." - navodi gradonačelnik Mato Franković.

-Svatko tko ne želi raditi za nekog drugog je kupio auto i vozi taksi. Jednu godinu vozi sam, drugu godinu ima jednog, treću dva vozača, imamo neodrživu priču s nekoliko različitih aspekata: sigurnosni, u kojem iznimno veliki broj vozila gravitira povijesnoj jezgri i često blokiraju prolaze oko grada i u slučaju bilo kakve hitne intervencije dolazimo u vrlo tešku situaciju. Drugi element su građani. Oni bi trebali imati prednost i priroiritet jer oni 365 dana u godini žive ovdje, i moraju bit privilegirani, to se mora omogućiti. Treći segment su gospodarstvenici. Odluka mora biti životna i morat će se mijenjati. Mi smo prvi koji je donosimo, nemamo know-how, ovo je nešto što po prvi put donosimo i prolazimo razdoblje učenja na greškama, što popraviti i kako dalje. U tom smjeru je i moj prvi amandman, a to je vrijeme kad odluka stupa na snagu: ova odluka stupa na snagu 8. dana od dana objave službenom glasniku, izuzev članka 4. koji stupa na snagu 1. rujna te odredbe članka 19. kaznene odredbe, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2025. 

Pravne i fizičke osobe, obrtnici autotaksi prijevoza, ako imaju reguliran status na ZL i lučkoj upravi imaju ulazak i izlazak posebne zone bez ograničenja. Time se izjednačava status obrtnika koji taksiraju i imaju regulirane statuse u ZL i lučkoj upravi. Kroz ovu odluku ne rješavamo i ne formuliramo pitanje PPK. PPK se na drugi način rješava i financijski će jasno razgrančiti tko, što, kada i na koji način. Uvjeti PPK nisu sastavni dio teksta. U odluci kaže da sve ulice koje počinju od zone skretanja javne garaže pa dalje ulaze u takozvanu plavu zonu, stanovnici tog područja nisu obveznici kupovanja PPK kartice jer tu žive ali se oni moraju identificirat plavom karticom i dobiti svoj prolaz bez naknade, ali istovremeno se treba vodit računa da svi ostali koji nisu stanovnici te zone moraju imati regulirani status. Sukladno zakonu o sigurnosti prometa, Grad je zatražio suglasnost MUP-a koje je i dalo. Dobili smo i suglasnost Ministarstva kulture kao i od resornog ministarstva prometa i infrastrukture. Oni su pak tražili pojašnjenja koja smo dali, pa smo i tu suglasnost dobili. Ono što gospodarski subjekti na području Hrvatske mogu zatražiti je pregled ispravnosti ove odluke, je li u bilo kojem segmentu zaustavila tržišno natjecanje i omogućila određenim gospodarstvenicima povlašteni status. Utvrdili smo, sukladno agenciji za zaštiti tržišnog natjecanja, da takvo nešto ovdje ne postoji.

Taksisti-prva grupacija su svi koji imaju zakupljene parking površine, svi oni nesmetano ulaze u zonu. Svi oni oji imaju koncesiju LU mogu nesmetano ulazit. Svi koji imaju iz ZL također. tako smo omogućili realnu i fer tržišnu utakmicu, a osim njjih provest će se i javni natječaj za 100 gospodarskih subjekata taksi prijevoza koji će se moći javiti i dobiti mogućnost prolaska posebnom zonom.

Ovo je početak, svaki je početak težak posebno kad ne znaš što će se dogoditi u nadolazećem vremenu. Ova odluka mora biti životna i sigurno će doživjeti više promjena jer smo prvi u Hrvatskoj koji ovo uvode. imamo ih po Europi i svijetu, ali ovdje ne i u svakoj od tih zona su građani ti koji su prioritet. Uključili smo niz obavještajnih sustava  tzv led ekrana. Sve će se njime komunicirati, interaktivni su ekrani i tako će se znati situacija. Za početak će jedan biti prije skretanja za Ilijinu glavicu da se približavate posebnoj zoni, na dolasku pred garažu obavještajni ekran - ulazite u posebnu zonu, istovremeno ćemo obavijestiti Google i sve platforme na sustavu navigacije da označe zonu s drugom bojom kako ne bi u tu zonu zalutao. Tvrtka Sanitat gospodari s dva bitna parkinga- na Pilama i na Pločama. Ova posebna zona neće onemogućiti Sanitat u obavljanju posla, s druge strane neće smanjtii prihode, upravo suprotno, jer mogućnost ulaska sigurno više neće koštati kao dosad. Bit će sustav, unaprijed će se morati bukirati i platiti taj luksuz na mjesto koje vas čeka. To mora imati svoju cijenu."

Ovom odlukom omogućuje se komfornija vožnja sugrađanima kroz zonu i ljudima će se povećati kvaliteta života. Smanjit će se broj vozila u zoni, onih nelegalnih, dok ih uhvatimo. Kroz zonu uveli smo odluku da su sva ulična parking mjesta isključivo i jedino za građane, a dogodi se da stranci parkiraju, ne zato što nisu informirani, nego love u mutnom, dobiju kaznu i adio. Ubuduće će se intenzitet toga smanjiti. Važno je da onima koji ipak skrenu na ilijinoj glavici omogućimo izlazak iz zone. Napravit ćemo kružni tok na zemljištu u vlasništvu Medicinske škole, da se takvi mogu skrenuti i vratit se i izići iz zone. Prometni fakultet je izradio sve potrebne podloge i tako ćemo smanjiti intenzitet broja vozila kroz Volantinovu ulicu. 

Petra Marčinko predstavila je amandman SJG koji predlaže uvođenje odluke od 1. travnja dodajući kako podržavaju odluku koja će značajno rasteretiti promet u zoni kao i parkiranje.

Plava propusnica nije vezana za PPK karticu, trebat će se ishoditi. 

-Vozila koja neće smjeti preko Ilijine glavice neće nestati, nego će se raširiti po ostalim dijelovima grada, gledamo to svaki dan Lapad, Batalu, Gruž koji su konstantno u zastoju. Predlažem četverotračni Vojnović, a da Sanitat sagradi nekoliko garaža. Tako se promet rasterećuje, nema parkinga na cesti, i svi zadovoljni. Pogledajte Dubai, nigdje nijednog auta na cesti. Cijeli Vojnović i preko Bulevara do pošte Lapad je zapravo četverotračna, ali dvije su trake za parkiranje. To je dostatno da se možemo prilagoditi. - naveo je DUSTRA-in Željko Raguž.

-Slažem se za garaže, ali to košta milijune i milijune i riješit će samo jedan segment prometa-onaj u mirovanju, neće riješiti aktivni promet. Imamo jedan hot-spot a to je povijesna jezgra i prioritet je taksista i autobusa ne doći na Babin Kuk ili u Gruž ili Mokošice, nego imati relaciju recimo babin Kuk - Pile i povratak. Kičma našeg grada je prsten oko Grada. Kad ona pukne na Ilijinoj glavici, tad u roku od 25 minuta je kolona vozila do semafora u Lapadu, do Gruža i zatvori se prsten. Kad nema opterećenje na Ilijinoj glavici, nema opterećenja sustava. Za mene i osobno i poslovno počinje razdoblje najgorih frustracija, jer svaki dan po sto puta treba zvati prometno redarstvo, komunalno, što kad kako ćemo... Kad zapne prsten oko povijesne jezgre toliko je dug da onemogućuje širenje bilo kojeg drugog pravca - Mokošicu, Župu, Konavle, izići iz grada je nemoguće. - objasnio je Franković.

19. svibanj 2024 09:14