StoryEditorOCM
DubrovnikNAŠA OAZA MIRA

Bili smo s Argosyem u pohode jesenskom Lokrumu, ma tko ovo može platiti...

Piše Ahmet Kalajdžić
4. studenog 2023. - 15:39

-Vrijeme je perfektno, more 22 stupnja, svakako ću se okupati. Ne sjećam se da je u ovo doba godine bilo takvo! Malo ću ribati, uhitit’ koju ukjatu’, uživati u studenom koji to nije - priča u Portoču naš sugrađanin Emilio Tullio. Jutro je, brod Argosy žurno isplovljava po turiste koji su ostali čekati u starom Portu, što Tullio komentira:

- Brod i zapovjednik pravila moraju poštivati i zbog osiguranja, zato je Argosy isplovio poluprazan. Ali, putnici s kartom kupljenom za 30 eura su ostali razočarani.

Dobro da je brod odmah krenuo po putnike i tako ublažio stvar, ali se red plovidbe unešestao za cijeli dan - primjećuje sugrađanin.

Svi na Mrtvo more

Lijepo vrijeme za izlet na Lokrum iskoristili su uz turiste i dubrovački izletnici, od kojih su se neki “ugurali” preko reda. Malo putnika na brodu komentira i Veronika Ficović:

- Vidjela sam da je ostao dio stranaca s plaćenom kartom i nama koji smo ušli bilo je poprilično neugodno! Ne znam je li im rečeno da Argosy ukrcava samo 36 putnika, što je kapacitet natkrivenog dijela broda. To je trebalo pisati na blagajni, ovako je ostala sjena, ali se sve može ispraviti i paziti ubuduće. Uz lijepo vrijeme na Lokrum dolazim i u prosincu, ali kad je valovito more, neću riskirati.

Po iskrcaju u Portoču svi su gosti brzo zaboravili neukrcane koje je brod u izvanrednoj plovidbi na opće zadovoljstvo dovezao za manje od pola sata. Uz dobrodošlicu paunova dotad su prvi gosti već obišli otok, odradili neizbježni selfie i objavili sve na društvenim mrežama. Da sve štima paze rangeri Dario Perić i Stefan Marić koji goste najčešće upozoravaju na opuške. Ispod prirodnog kamenog mosta zvanog Vrata Jadrana uz zarazni osmijeh kupao se Kanađanin Cho Wregan dok su ga Sara i Richard Moby iz Leedsa zimogrozno gledali. No, jednako kao i kupača, još je više bilo i promatrača te onih koji su se samo sunčali na drugoj najslikanijoj lokaciji Lokruma, Mrtvom moru, gdje su se s mališanima u naručju kupali brojni turisti. Prizor skroz nespojiv s približavanjem zime. Mrtvo more na putokazu traže korejski supružnici Tung i Weun Kin, a u jedinom otvorenom kafiću, onom Đanija Banovca konobar Antonio Georgievski kavom i sokovima poslužuje supružnike Sadie i Willa Mawsona iz Yorka koje je iz drijemeža trgnuo paun privučen hranom na njihovom stolu:

- Prekrasan je krajolik, sve je tako lijepo i tiho za šetnju i uživanje- kažu i dodaju da su već tjedan dana u jednom lapadskom hotelu. Istodobno,”caffe to go” za šankom čekaju Melissa i Fraser Gilbert iz Birminghama. Ugledavši prepoznatljivi zastavicu Vaterpolo kluba Jug raspituju se o kome je riječ, a kad im je rečeno kako je to vodeći dubrovački sportski klub, višestruki prvak Europe i da tu večer igra protiv Olympiakosa, odlučili su skoknuti do bazena na utakmicu!

Antonio i Đani

Konobar Antonio iz Skopja priznaje kako nije mogao zamisliti bolje radno mjesto od Lokruma, gdje će raditi i dogodine. Zadovoljan je i njegov gazda Đani koji primjećuje kako je ove godine postignut samo jedan rekord: čak 28 neradnih dana:

- To je mnogo više u odnosu na prosječno 17 neradnih dana godišnje. Ali, klimatske promjene čine svoje, kupamo se 1.studenog a zbog valova i kiše 2. kolovoza nismo mogli u more! More je 22, gostiju još ima, a zimski letovi traju do iduće nedjelje i valja to iskoristiti, ponuditi im sve najbolje što imamo. Živimo u poluraju koji mi trebamo načiniti potpunim rajem. Bog nam je dao previše i ne smijemo to loše učiniti - kaže Đani koji radi i na blagdan, ne može dopustiti da goste nema tko poslužiti i s njima domaćinski proćakulati. To moramo jer živimo od gostiju. Lani je brod plovio do 15.studenog, a ove će mjesec dulje, samo se nadam da će se biti adekvatni uvjeti: dobro vrijeme i dovoljno gostiju za koje se treba potruditi da se ne osjećaju kao Pale sam na svijetu - govori ugostitelj kojemu je Lokrum kao produžetak Straduna, đardin kamene kuće Grada gdje je najljepše biti danju.

Samostan je srce Lokruma

- Dođu nam svi koji su barem dva dana u gradu. Mislim da treba obnoviti cijeli Benediktinski samostan i vratiti mu Prirodoslovni muzej koji je 1970-tih bio najljepši gradski muzej. Sad su skele na dijelu gdje su muzeji Game of Thrones i Povijesti Lokruma. Samostan je u krivo vrijeme dan zagrebačkom Sveučilištu na skrb, uslijedio je rat i okrenula se sredstva, volja i moć. To je prvi veći projekt koji gradska Uprava mora ostvariti kroz Rezervat. Samostan je srce Lokruma, Benediktinci su tu od 9.stoljeća, a priču o njima i Maksimilijanu treba marketinški iskoristiti. Igra prijestolja su dobra priča, ali su druge životnije. Imamo što ponuditi i uz valjanu prezentaciju to je dodatni razlog da nas gosti posjećuju i izvan sezone.

Lokrum je u percepciji Dubrovčana uglavnom kupališna i rekreacijska zona, ali otok može puno više ponuditi jer je duhovna nadgradnja Grada- priča Banovac i komentirajući nesporazum s neukrcanim turistima turista dodaje:- Znam da je zakon postavio okvire i brod ne smije primiti više od 36 putnika. Ti su brodovi adekvatni i trebaju češće ploviti. Zaposlenici Rezervata Lokrum su korektni, radišni i vrijedni, a svi smo zbog otoka i gostiju partneri i prijatelji.

28. travanj 2024 06:55