StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Bezgotovinska plaćanja u autobusima Libertasa, 13 pasa iz Splita u durbovačkom azilu, dogovor s ugostiteljima oko opskrbe povijesne jezgre, gratis radionice o otpadu

Piše Grad Dubrovnik
6. travnja 2024. - 09:11

NA GRADSKIM I PRIGRADSKIM LINIJAMA

U sve autobuse Libertasa uvedena usluga bezgotovinskog plaćanja

U potpunosti je završena implementacija bezgotovinskog kartičnog plaćanja u cjelovitom sustavu javnog gradskog prijevoza, a da nova usluga besprijekorno funkcionira uvjerio se i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković na liniji 1A.

Bezgotovinsko plaćanje od 26. ožujka omogućeno je na svim Libertasovim prigradskim linijama, a od srijede, 3. travnja usluga je dostupna i na svim linijama u gradskom javnom prijevozu čime će se značajno ubrzati proces ulaska ljudi u vozila i rasteretiti vozači pri naplati.

image

Bezgotovinsko plaćanje u autobusima Libertasa

Grad Dubrovnik/

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako će uvođenjem zone posebnog prometnog režima javni gradski prijevoz biti okosnica budućeg prijevoza oko povijesne jezgre te da su poslovne inovacije i ulaganja u vozni park kontinuirana. Društvo Libertas Dubrovnik d.o.o. također kontinuirano provodi implementaciju audio vizualnih najava stanica u svoje autobuse, a sve navedeno izravno utječe na postizanje bolje i kvalitetnije usluge u javnom gradskom prijevozu.

Direktor Libertasa Franko Mekišić kazao je kako je javni gradski prijevoznik spreman za novu turističku sezonu. Najavio je nastavak obnove voznog parka pa će tako do kraja travnja stići osam novih vozila, od toga pet vozila već do kraja ovog tjedna.

Prosječna starost vozila ni 3 godine

Od 2017. godine Libertas i Grad Dubrovnik nabavili su 65 vozila za prijevoz putnika. Od toga: 29 (EU fondovi), 29 (operativni leasing), a 7 vlastitim sredstvima. Prosječna starost vozila koja su raspoređena na gradske linije je 2.88 godina.

Postupno gratis za sve

Javni gradski prijevoz trenutno je besplatan za više od 70 posto korisnika, a gradonačelnik Franković ističe da je krajnji cilj ove gradske uprave omogućiti da se postupno svi građani Grada Dubrovnika u javnom prijevozu voze besplatno.

 

SKRB O ŽIVOTINJAMA

Dubrovački azil spasio 13 pasa iz Splita

S obzirom da Grad Split nema registrirani azil za životinje, na apel za pomoć psima iz horor priče odazvao se dubrovački azil za pse. U subotu su tako u sklonište dovedeni psi iz Splita koji su bili prioritet za izmještanje. Dvije kujice i četiri štenca postali su štićenici dubrovačkog azila. Jedna kujica u azil je primljena u visokom stupnju graviditeta i uskoro je uz asistenciju veterinara na svijet donijela sedam štenaca.

Iz Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik izražavaju zadovoljstvo što su uspjeli spasiti ove pse, no napominju kako ih je još 60 ostalo na lokaciji u Splitu, ali ih u ovom trenutku, barem dok se ne udomi dio pasa iz azila i tako oslobode mjesta, ne mogu više preuzeti. Svi trenutačno surađuju i traže se najbolje opcije da se svi psi spase u što kraćem roku.

image

Psić iz Splita našao je dom u dubrovačkom azilu

Grad Dubrovnik/

I iz ovog slučaja je vidljiv problem nedostatka smještajnog kapaciteta za nezbrinute životinje te je krajnje vrijeme da jedinice lokalne samouprave, a pogotovo veliki gradovi poput Splita, krenu realizirati projekte skloništa i financirati njihov rad, kao što je to učinio Grad Dubrovnik za svoje područje. Podsjetimo, Javna ustanova „Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik osnovana je 2023. godine čime su stvoreni preduvjeti za rad prvog registriranog skloništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sukladno propisima o zaštiti životinja.

 

PRED TURISTIČKU SEZONU

Gradonačelnik radno s ugostiteljima i opskrbljivačima povijesne jezgre

Pred novu turističku sezonu, gradonačelnik Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima ugostitelja te s predstavnicima dobavljača koji obavljaju uslugu dostave restoranima i ostalim poslovnim subjektima u povijesnoj jezgri.

Govoreći o upravljanju javnim površinama te unatoč činjenici da moratorij na javne površine ističe krajem godine, gradonačelnik je poručio kako prostora za uvođenje dodatnih površina za ugostiteljske sadržaje u povijesnoj jezgri nema ni u budućnosti.

image

Sanitat je zadužen za opskrbu povijesne jezgre

Tonći Plazibat/Cropix

Usuglašeno je kako su prošlogodišnje mjere opskrbe dobro funkcionirale te će se po istom principu raditi i ovu sezonu. Tako će dostavna vozila moći ulaziti u povijesnu jezgru prema operativnom planu, odnosno točnom vremenskom rasporedu, kako bi se smanjio istovremeni broj vozila na Stradunu.

Društvu Sanitat uskoro stižu nova elektrovučna vozila čime će se povećati mogućnost brže i kvalitetnije opskrbe povijesne jezgre. Odlukom o komunalnom redu od prošle godine na snazi zabrana korištenja paletara s ciljem smanjenja buke i očuvanja kulturne baštine.

 

PRIJAVITE SE ZA SUDJELOVANJE

U travnju niz besplatnih radionica i predavanja o gospodarenju otpadom

Grad Dubrovnik u travnju provodi projekt besplatnih edukativno - informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom kojim će obuhvatiti širok spektar ciljanih skupina. Organizirat će se i provesti čitav niz predavanja, radionica, prezentacija opreme i rješenja za gospodarenje otpadom i drugih aktivnosti informiranja.

image

Besplatne radionice i predavanja o gospodarenju otpadom

Grad Dubrovnik/

Grad Dubrovnik se ovim projektom obraća ciljanim skupinama - građanstvu, odgojno-obrazovnim djelatnicima, djeci i mladima u osnovnoškolskom obrazovanju, turističko-ugostiteljskom sektoru, poduzetnicima i javnim ustanovama, a za svaku od njih pripremaju se cjelodnevne tematske aktivnosti.

Domaćin Studentski dom

Sve projektne aktivnosti održat će se od 15. do 29. travnja 2024. Mjesto održavanja je Akademis Academia (Studentski dom).

28. travanj 2024 23:02