StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoRIGOROZNE MJERE

Od ulaznica u povijesnu jezgru o kojima se razmišljalo i u Dubrovniku, Venecija prvog tjedna zaradila nevjerojatan iznos

Piše M. R. K.
7. svibnja 2024. - 12:19

Pristojba za turiste na jednodnevnom izletu u Veneciju koja je uvedena 25. travnja prva u svijetu, u prvih mjesec dana donijela je tom gradu gotovo milijun eura zarade. Riječ je o ulaznicama za područje  oko Markova trga i mosta Rialto, najpopularnijih turističkih znamenitosti u danima najvećeg opterećenja.  Već smo pisali kako je i Dubrovnik kao i Venecija, grca pod pritiskom masovnoga turizma i ogromnim komunalnim problemima koji dolaze s tolikim brojem izletnika, ranijih godina razmišljao o uvođenju ulaznica. Ova gradska uprava od toga je odustala te pokušava problem cirkulacije gostiju rješavati  uvođenjem zone ograničenog prometovanja oko gradske jezgre, boljom organizacijom dolaska kruzera i izletničkih autoobusa kojima naplaćuje dolazak na Pile.

Pristojba u Veneciji naplaćuje se po cijeni od 5 eura, a gradska je uprava izvijestila da je grad ukupno prodao više od 195.000 ulaznica. Iznad očekivanja, pristojba je gradu je donijela 975. 000 eura prihoda u prvih 11 dana pokusnog razdoblja. Pristojba će se podsjetimo naplaćivati ​​između 8.30 i 16 sati gotovo sve subote i nedjelje do sredine srpnja, kada će grad preispitati hoće li zadržati naknadu i nakon pokusnog razdoblja. Domaće stanovništvo, gosti koji noće u Veneciji, studenti i djeca do 14 godina oslobođeni su plaćanja pristojbe.

07. svibanj 2024 12:20