stdClass Object ( [id] => 1177610 [title] => Zauvijek je zaspala heroina Vukovara, oni koji su s njom proživljavali ratne strahote pričaju nam o legendarnoj ravnateljici: ‘Zajedno smo završili u logoru, nasrnula je na one koji su me tukli...‘ [alias] => zauvijek-je-zaspala-heroina-vukovara-oni-koji-su-s-njom-prozivljavali-ratne-strahote-pricaju-nam-o-legendarnoj-ravnateljici-zajedno-smo-zavrsili-u-logoru-nasrnula-je-na-one-koji-su-me-tukli [catid] => 352 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dr. Vesna Bosanac istinska je heroina Vukovara i Domovinskog rata. Živjela je za bolnicu i svoje pacijente. Za njih se svim silama borila dan i noć, do posljednjeg trenutka, sve dok neprijateljska JNA nije zauzela Vukovar, kaže nam dr. Mate Granić, piše Slobodna Dalmacija.

Te ratne 1991. bio je potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti, zamjenik predsjednika Kriznog stožera Vlade RH i glavni hrvatski pregovarač s JNA. I sam liječnik, bio je jedan od onih koji su te jeseni imali priliku često razgovarati s dr. Bosanac.

- Svake je noći zvala. Najviše ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da može pomoći. Zajedno smo tražili načine da pomognemo vukovarskoj bolnici. Sjećam se da sam 13. studenog 1991. cijeli dan pregovarao s generalom Andrijom Rašetom o prekidu vatre. Pregovori su završili i predsjednik Franjo Tuđman sporazum je potpisao negdje oko 22 sata. JNA se oko svega što smo tražili suglasila, osim oko Vukovara – ističe dr. Mate Granić. Rašeta se konzultirao s Beogradom i nakon toga nije želio potpisati ništa vezano uz ono što smo tražili za Vukovar.

Nakon duge i teške bolesti preminula dr. Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice za vrijeme Domovinskog rata: ‘Napustila nas je heroina...‘

- Tražili smo prekid vatre i koridore da izvučemo ranjenike i civile, no on nije pristao. Tada nam je postalo jasno. Nesrazmjer odnosa snaga bio je ogroman. Vukovar je naš Alamo. Vukovar je snažno pridonio i pobjedi u Domovinskom ratu i međunarodnom priznanju Hrvatske. Jedna od najvećih heroina bila je dr. Vesna Bosanac – zaključuje Granić.

---

image

Svake je noći zvala. Najviše ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da može pomoći, prisjeća se Mate Granić

Boris Kovačev/Cropix
---

Za Antu Arića, medicinskog tehničaru s Rebra koji je te 1991. došao raditi u vukovarski sanitet, dr. Vesna Bosanac uvijek će imati posebno mjesto. On je u Zagrebu ostavio siguran posao i došao u ratni Vukovar. Nije bio Vukovarac, grad mu je bio potpuno stran.

- Od prvog dana kada sam došao u Vukovar dr. Bosanac je na mene ostavila pozitivan dojam. Ona je bila ravnateljica bolnice, a dr. Juraj Njavro zapovjednik ratnog saniteta. Dr. Njavro mi je bio neposredno nadređeni, a s dr. Bosanac sam usko surađivao. Pamtim je kao vrlo korektnu i stručnu osobu, liječnicu koja nas je cijelo vrijeme rata bodrila. Svima nam je ulijevala hrabrost u najtežim danima, i ranjenicima, i djelatnicima bolnice, i nama dragovoljcima iz saniteta. Ona nam je sa stručne i sa ljudske strane doista davala veliku podršku – kaže nam Arić.

Kao član saniteta on je u jednom trenutku tijekom listopada izišao iz Vukovara, samo da bi se dva dana kasnije u njega vratio s mobilnom kirurškom ekipom.

Dr. Vesnu Bosanac pamti po još jednom važnom događaju. Kada je Vukovar pao, zajedno su završili u logoru.

- Ona se tamo hrabro držala. Morala je gledati kako mene fizički razbijaju. Doslovno su igrali nogomet s mojom glavom. Dr. Bosanac imala je dovoljno hrabrosti da nasrne na one koji su me tukli. Vikala im je "pustite njega, što ga tučete, što njega razbijate". Emotivno više nije mogla gledati da me gaze i u jednom je trenutku iskreno, spontano reagirala – priča nam Arić.

O torturi koju je prošao u logoru nikada, priznaje, nije volio previše govoriti. Izubijali su ga toliko da su mislili da će umrijeti. No srećom Crveni križ ga je već ranije bio popisao, pa su ga u Srijemskoj Mitrovici u posljednji trenutak odveli na reanimaciju. U Hrvatsku se vratio koncem prosinca 1991. godine.

Danas, nakon svega, u jedno je potpuno siguran.

- Zajedno smo proživljeli strahote. Bez obzira na to što je više nema, nećemo je zaboraviti. Dr. Vesna Bosanac će i dalje biti s nama u Koloni sjećanja.

---

Preminula nakon duge i teške bolesti u 73. godini 

Dr. Vesne Bosanac preminula je u ponedjeljak nakon duge i teške bolesti u 73. godini života u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar. Liječnica, pedijatrica i prijeratna kao i poslijeratna ravnateljica bolnice u Vukovaru, rođena je 1949. godine u Subotici. Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu 1973. se vraća u Vukovar gdje počinje raditi u tamošnjoj bolnici. Na mjesto ravnateljice Vukovarske bolnice došla je 1991. godine te je u najtežem razdoblju ratnih razaranja grada upravljala bolnicom i organizirala skrb za ranjenike.

Za vrijeme najgorih srpskih napada na Vukovar tijekom Domovinskog rata, svojom hrabrošću, empatijom, profesionalnošću i nadljudskom brigom za ranjene i bolesne, postala je heroina Domovinskog rata i vječan simbol junaštva i humanosti.

Dr. Bosanac ostala je u bolnici uz ranjenike i bolesnike do pada Vukovara, kada je iz bolnice odvedeno nekoliko stotina ranjenika, medicinskih djelatnika i civila, od kojih je 200 njih ubijeno na Ovčari. Nakon toga je 20. studenog 1991. odvedena u logor u Srijemsku Mitrovicu u Srbiji. Oslobođena je sredinom prosinca 1991. godine i nakon povratka u Hrvatsku angažirala se u potrazi za nestalima. U Vukovar se ponovno vraća 1997. godine kada drugi put preuzima ravnateljstvo bolnice u periodu mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Doktorica Bosanac u više je navrata svjedočila pred hrvatskim sudovima i u Haagu protiv osumnjičenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru.

---

---

HLK: Dr. Bosanac zauvijek će biti pamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora

- Za vrijeme najgorih srpskih napada na Vukovar tijekom Domovinskog rata, svojom hrabrošću, empatijom, profesionalnošću i nadljudskom brigom za ranjene i bolesne, postala je heroina Domovinskog rata i vječan simbol junaštva i humanosti - istaknuli su u Hrvatskoj liječničkoj komori, koja je dr. Vesni Bosanac, kao liječnici koja je do posljednjeg trenutka obrane Vukovara skrbila o bolesnim i ranjenim braniteljima te građanima Vukovara, dodijelila Medalju časti, svoje najviše odličje.

- Dr. Vesna Bosanac zbog svoje hrabrosti i požrtvovnog rada u strahotama rata zauvijek će biti pamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora. Vječna joj slava i hvala! Neka joj hrvatska zemlja, koju je toliko voljela, pruži konačni mir i spokoj zaključuju u Hrvatskoj liječničkoj komori.

---

---

Ministarstvo branitelja: Zahvalni smo joj za doprinos u obrani naše domovine, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu 

Bitka za Vukovar iznjedrila je mnoge heroje. A među njima je svakako i dr. Vesna Bosanac, koja je svoj život posvetila spašavanju ljudskih života, od ratne do Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, ističu u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

- Zbrinjavanje ranjenika, skrb o bolesnima, rodiljama i novorođenčadi tijekom tromjesečne opsade grada odvijala se u gotovo nemogućim uvjetima, no pravi pakao uslijedio je nakon okupacije grada.

Vukovarska bolnica u Domovinskom ratu postala je simbol obrane i stradanja Vukovara, ali i cijele Hrvatske, a njezini djelatnici primjer požrtvovnosti, predanosti i hrabrosti. Zahvalni smo za doprinos dr. Vesne Bosanac u obrani naše domovine i dugogodišnju suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu – zaključuju u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Simbol herojstva i humanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Simbol herojstva i humanosti 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-21 17:25:43 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić/sd [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-21 17:27:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-21 17:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 352 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21367886.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21367840.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Preminula je dr. Vesna Bosanac<\/p>\n","

Svake je no\u0107i zvala. Najvi\u0161e ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da mo\u017ee pomo\u0107i, prisje\u0107a se Mate Grani\u0107<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x536","hd_21367886_1920.jpg":"1920x1080","k_21367886_1280.jpg":"1280x1280","k_21367886_1024.jpg":"1024x1024","k_21367886_640.jpg":"640x640","k_21367886_480.jpg":"480x480","k_21367886_340.jpg":"340x340","k_21367886_220.jpg":"220x220","o_21367886_1280.jpg":"1280x670","o_21367886_1024.jpg":"1024x536","o_21367886_640.jpg":"640x335","o_21367886_480.jpg":"480x251","o_21367886_340.jpg":"340x177","o_21367886_220.jpg":"220x115","h_21367886_1280.jpg":"1280x854","h_21367886_1024.jpg":"1024x683","h_21367886_640.jpg":"640x427","h_21367886_480.jpg":"480x320","h_21367886_340.jpg":"340x227","h_21367886_220.jpg":"220x147","pp_21367886_1280.jpg":"1006x1280","pp_21367886_1024.jpg":"805x1024","pp_21367886_640.jpg":"503x640","pp_21367886_480.jpg":"377x480","pp_21367886_340.jpg":"267x340","pp_21367886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21367840_1920.jpg":"1920x1080","k_21367840_1280.jpg":"1280x1280","k_21367840_1024.jpg":"1024x1024","k_21367840_640.jpg":"640x640","k_21367840_480.jpg":"480x480","k_21367840_340.jpg":"340x340","k_21367840_220.jpg":"220x220","o_21367840_1280.jpg":"1280x852","o_21367840_1024.jpg":"1024x682","o_21367840_640.jpg":"640x426","o_21367840_480.jpg":"480x319","o_21367840_340.jpg":"340x226","o_21367840_220.jpg":"220x146","h_21367840_1280.jpg":"1280x854","h_21367840_1024.jpg":"1024x683","h_21367840_640.jpg":"640x427","h_21367840_480.jpg":"480x320","h_21367840_340.jpg":"340x227","h_21367840_220.jpg":"220x147","pp_21367840_1280.jpg":"1006x1280","pp_21367840_1024.jpg":"805x1024","pp_21367840_640.jpg":"503x640","pp_21367840_480.jpg":"377x480","pp_21367840_340.jpg":"267x340","pp_21367840_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8235456 Threads: 3 Questions: 1697943672 Slow queries: 5066585 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112840691 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/zauvijek-je-zaspala-heroina-vukovara-oni-koji-su-s-njom-prozivljavali-ratne-strahote-pricaju-nam-o-legendarnoj-ravnateljici-zajedno-smo-zavrsili-u-logoru-nasrnula-je-na-one-koji-su-me-tukli-1177610 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/zauvijek-je-zaspala-heroina-vukovara-oni-koji-su-s-njom-prozivljavali-ratne-strahote-pricaju-nam-o-legendarnoj-ravnateljici-zajedno-smo-zavrsili-u-logoru-nasrnula-je-na-one-koji-su-me-tukli-1177610?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 320711 [name] => vesna bosanac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-bosanac [link] => /tag/vesna-bosanac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Simbol herojstva i humanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zauvijek je zaspala heroina Vukovara, oni koji su s njom proživljavali ratne strahote pričaju nam o legendarnoj ravnateljici: ‘Zajedno smo završili u logoru, nasrnula je na one koji su me tukli...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-15-28-13-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21367886.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Preminula je dr. Vesna Bosanac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21367886.jpg [title] =>

Preminula je dr. Vesna Bosanac

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21367840.jpg [title] =>

Svake je noći zvala. Najviše ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da može pomoći, prisjeća se Mate Granić

Boris Kovačev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dr. Vesna Bosanac istinska je heroina Vukovara i Domovinskog rata. Živjela je za bolnicu i svoje pacijente. Za njih se svim silama borila dan i noć, do posljednjeg trenutka, sve dok neprijateljska JNA nije zauzela Vukovar, kaže nam dr. Mate Granić, piše Slobodna Dalmacija.

Te ratne 1991. bio je potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti, zamjenik predsjednika Kriznog stožera Vlade RH i glavni hrvatski pregovarač s JNA. I sam liječnik, bio je jedan od onih koji su te jeseni imali priliku često razgovarati s dr. Bosanac.

- Svake je noći zvala. Najviše ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da može pomoći. Zajedno smo tražili načine da pomognemo vukovarskoj bolnici. Sjećam se da sam 13. studenog 1991. cijeli dan pregovarao s generalom Andrijom Rašetom o prekidu vatre. Pregovori su završili i predsjednik Franjo Tuđman sporazum je potpisao negdje oko 22 sata. JNA se oko svega što smo tražili suglasila, osim oko Vukovara – ističe dr. Mate Granić. Rašeta se konzultirao s Beogradom i nakon toga nije želio potpisati ništa vezano uz ono što smo tražili za Vukovar.

Nakon duge i teške bolesti preminula dr. Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice za vrijeme Domovinskog rata: ‘Napustila nas je heroina...‘

- Tražili smo prekid vatre i koridore da izvučemo ranjenike i civile, no on nije pristao. Tada nam je postalo jasno. Nesrazmjer odnosa snaga bio je ogroman. Vukovar je naš Alamo. Vukovar je snažno pridonio i pobjedi u Domovinskom ratu i međunarodnom priznanju Hrvatske. Jedna od najvećih heroina bila je dr. Vesna Bosanac – zaključuje Granić.

---

image

Svake je noći zvala. Najviše ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da može pomoći, prisjeća se Mate Granić

Boris Kovačev/Cropix
---

Za Antu Arića, medicinskog tehničaru s Rebra koji je te 1991. došao raditi u vukovarski sanitet, dr. Vesna Bosanac uvijek će imati posebno mjesto. On je u Zagrebu ostavio siguran posao i došao u ratni Vukovar. Nije bio Vukovarac, grad mu je bio potpuno stran.

- Od prvog dana kada sam došao u Vukovar dr. Bosanac je na mene ostavila pozitivan dojam. Ona je bila ravnateljica bolnice, a dr. Juraj Njavro zapovjednik ratnog saniteta. Dr. Njavro mi je bio neposredno nadređeni, a s dr. Bosanac sam usko surađivao. Pamtim je kao vrlo korektnu i stručnu osobu, liječnicu koja nas je cijelo vrijeme rata bodrila. Svima nam je ulijevala hrabrost u najtežim danima, i ranjenicima, i djelatnicima bolnice, i nama dragovoljcima iz saniteta. Ona nam je sa stručne i sa ljudske strane doista davala veliku podršku – kaže nam Arić.

Kao član saniteta on je u jednom trenutku tijekom listopada izišao iz Vukovara, samo da bi se dva dana kasnije u njega vratio s mobilnom kirurškom ekipom.

Dr. Vesnu Bosanac pamti po još jednom važnom događaju. Kada je Vukovar pao, zajedno su završili u logoru.

- Ona se tamo hrabro držala. Morala je gledati kako mene fizički razbijaju. Doslovno su igrali nogomet s mojom glavom. Dr. Bosanac imala je dovoljno hrabrosti da nasrne na one koji su me tukli. Vikala im je "pustite njega, što ga tučete, što njega razbijate". Emotivno više nije mogla gledati da me gaze i u jednom je trenutku iskreno, spontano reagirala – priča nam Arić.

O torturi koju je prošao u logoru nikada, priznaje, nije volio previše govoriti. Izubijali su ga toliko da su mislili da će umrijeti. No srećom Crveni križ ga je već ranije bio popisao, pa su ga u Srijemskoj Mitrovici u posljednji trenutak odveli na reanimaciju. U Hrvatsku se vratio koncem prosinca 1991. godine.

Danas, nakon svega, u jedno je potpuno siguran.

- Zajedno smo proživljeli strahote. Bez obzira na to što je više nema, nećemo je zaboraviti. Dr. Vesna Bosanac će i dalje biti s nama u Koloni sjećanja.

---

Preminula nakon duge i teške bolesti u 73. godini 

Dr. Vesne Bosanac preminula je u ponedjeljak nakon duge i teške bolesti u 73. godini života u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar. Liječnica, pedijatrica i prijeratna kao i poslijeratna ravnateljica bolnice u Vukovaru, rođena je 1949. godine u Subotici. Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu 1973. se vraća u Vukovar gdje počinje raditi u tamošnjoj bolnici. Na mjesto ravnateljice Vukovarske bolnice došla je 1991. godine te je u najtežem razdoblju ratnih razaranja grada upravljala bolnicom i organizirala skrb za ranjenike.

Za vrijeme najgorih srpskih napada na Vukovar tijekom Domovinskog rata, svojom hrabrošću, empatijom, profesionalnošću i nadljudskom brigom za ranjene i bolesne, postala je heroina Domovinskog rata i vječan simbol junaštva i humanosti.

Dr. Bosanac ostala je u bolnici uz ranjenike i bolesnike do pada Vukovara, kada je iz bolnice odvedeno nekoliko stotina ranjenika, medicinskih djelatnika i civila, od kojih je 200 njih ubijeno na Ovčari. Nakon toga je 20. studenog 1991. odvedena u logor u Srijemsku Mitrovicu u Srbiji. Oslobođena je sredinom prosinca 1991. godine i nakon povratka u Hrvatsku angažirala se u potrazi za nestalima. U Vukovar se ponovno vraća 1997. godine kada drugi put preuzima ravnateljstvo bolnice u periodu mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Doktorica Bosanac u više je navrata svjedočila pred hrvatskim sudovima i u Haagu protiv osumnjičenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru.

---

---

HLK: Dr. Bosanac zauvijek će biti pamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora

- Za vrijeme najgorih srpskih napada na Vukovar tijekom Domovinskog rata, svojom hrabrošću, empatijom, profesionalnošću i nadljudskom brigom za ranjene i bolesne, postala je heroina Domovinskog rata i vječan simbol junaštva i humanosti - istaknuli su u Hrvatskoj liječničkoj komori, koja je dr. Vesni Bosanac, kao liječnici koja je do posljednjeg trenutka obrane Vukovara skrbila o bolesnim i ranjenim braniteljima te građanima Vukovara, dodijelila Medalju časti, svoje najviše odličje.

- Dr. Vesna Bosanac zbog svoje hrabrosti i požrtvovnog rada u strahotama rata zauvijek će biti pamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora. Vječna joj slava i hvala! Neka joj hrvatska zemlja, koju je toliko voljela, pruži konačni mir i spokoj zaključuju u Hrvatskoj liječničkoj komori.

---

---

Ministarstvo branitelja: Zahvalni smo joj za doprinos u obrani naše domovine, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu 

Bitka za Vukovar iznjedrila je mnoge heroje. A među njima je svakako i dr. Vesna Bosanac, koja je svoj život posvetila spašavanju ljudskih života, od ratne do Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, ističu u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

- Zbrinjavanje ranjenika, skrb o bolesnima, rodiljama i novorođenčadi tijekom tromjesečne opsade grada odvijala se u gotovo nemogućim uvjetima, no pravi pakao uslijedio je nakon okupacije grada.

Vukovarska bolnica u Domovinskom ratu postala je simbol obrane i stradanja Vukovara, ali i cijele Hrvatske, a njezini djelatnici primjer požrtvovnosti, predanosti i hrabrosti. Zahvalni smo za doprinos dr. Vesne Bosanac u obrani naše domovine i dugogodišnju suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu – zaključuju u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Boris Kovačev/Cropix
Cropix

Preminula je dr. Vesna Bosanac

Boris Kovačev/Cropix

Svake je noći zvala. Najviše ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da može pomoći, prisjeća se Mate Granić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/zauvijek-je-zaspala-heroina-vukovara-oni-koji-su-s-njom-prozivljavali-ratne-strahote-pricaju-nam-o-legendarnoj-ravnateljici-zajedno-smo-zavrsili-u-logoru-nasrnula-je-na-one-koji-su-me-tukli-1177610 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=936ce9d3e571a21a47535b620dbe5ac1df405243 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zauvijek+je+zaspala+heroina+Vukovara%2C+oni+koji+su+s+njom+pro%C5%BEivljavali+ratne+strahote+pri%C4%8Daju+nam+o+legendarnoj+ravnateljici%3A+%E2%80%98Zajedno+smo+zavr%C5%A1ili+u+logoru%2C+nasrnula+je+na+one+koji+su+me+tukli...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fzauvijek-je-zaspala-heroina-vukovara-oni-koji-su-s-njom-prozivljavali-ratne-strahote-pricaju-nam-o-legendarnoj-ravnateljici-zajedno-smo-zavrsili-u-logoru-nasrnula-je-na-one-koji-su-me-tukli-1177610 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fzauvijek-je-zaspala-heroina-vukovara-oni-koji-su-s-njom-prozivljavali-ratne-strahote-pricaju-nam-o-legendarnoj-ravnateljici-zajedno-smo-zavrsili-u-logoru-nasrnula-je-na-one-koji-su-me-tukli-1177610 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Simbol herojstva i humanosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSimbol herojstva i humanosti

Zauvijek je zaspala heroina Vukovara, oni koji su s njom proživljavali ratne strahote pričaju nam o legendarnoj ravnateljici: ‘Zajedno smo završili u logoru, nasrnula je na one koji su me tukli...‘

Piše Marina Karlović-Sabolić/sd
21. ožujka 2022. - 18:15

Dr. Vesna Bosanac istinska je heroina Vukovara i Domovinskog rata. Živjela je za bolnicu i svoje pacijente. Za njih se svim silama borila dan i noć, do posljednjeg trenutka, sve dok neprijateljska JNA nije zauzela Vukovar, kaže nam dr. Mate Granić, piše Slobodna Dalmacija.

Te ratne 1991. bio je potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti, zamjenik predsjednika Kriznog stožera Vlade RH i glavni hrvatski pregovarač s JNA. I sam liječnik, bio je jedan od onih koji su te jeseni imali priliku često razgovarati s dr. Bosanac.

- Svake je noći zvala. Najviše ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da može pomoći. Zajedno smo tražili načine da pomognemo vukovarskoj bolnici. Sjećam se da sam 13. studenog 1991. cijeli dan pregovarao s generalom Andrijom Rašetom o prekidu vatre. Pregovori su završili i predsjednik Franjo Tuđman sporazum je potpisao negdje oko 22 sata. JNA se oko svega što smo tražili suglasila, osim oko Vukovara – ističe dr. Mate Granić. Rašeta se konzultirao s Beogradom i nakon toga nije želio potpisati ništa vezano uz ono što smo tražili za Vukovar.

Nakon duge i teške bolesti preminula dr. Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice za vrijeme Domovinskog rata: ‘Napustila nas je heroina...‘

- Tražili smo prekid vatre i koridore da izvučemo ranjenike i civile, no on nije pristao. Tada nam je postalo jasno. Nesrazmjer odnosa snaga bio je ogroman. Vukovar je naš Alamo. Vukovar je snažno pridonio i pobjedi u Domovinskom ratu i međunarodnom priznanju Hrvatske. Jedna od najvećih heroina bila je dr. Vesna Bosanac – zaključuje Granić.

image

Svake je noći zvala. Najviše ministra zdravstva Andriju Hebranga, mene, i svakog za kog je mislila da može pomoći, prisjeća se Mate Granić

Boris Kovačev/Cropix

Za Antu Arića, medicinskog tehničaru s Rebra koji je te 1991. došao raditi u vukovarski sanitet, dr. Vesna Bosanac uvijek će imati posebno mjesto. On je u Zagrebu ostavio siguran posao i došao u ratni Vukovar. Nije bio Vukovarac, grad mu je bio potpuno stran.

- Od prvog dana kada sam došao u Vukovar dr. Bosanac je na mene ostavila pozitivan dojam. Ona je bila ravnateljica bolnice, a dr. Juraj Njavro zapovjednik ratnog saniteta. Dr. Njavro mi je bio neposredno nadređeni, a s dr. Bosanac sam usko surađivao. Pamtim je kao vrlo korektnu i stručnu osobu, liječnicu koja nas je cijelo vrijeme rata bodrila. Svima nam je ulijevala hrabrost u najtežim danima, i ranjenicima, i djelatnicima bolnice, i nama dragovoljcima iz saniteta. Ona nam je sa stručne i sa ljudske strane doista davala veliku podršku – kaže nam Arić.

Kao član saniteta on je u jednom trenutku tijekom listopada izišao iz Vukovara, samo da bi se dva dana kasnije u njega vratio s mobilnom kirurškom ekipom.

Dr. Vesnu Bosanac pamti po još jednom važnom događaju. Kada je Vukovar pao, zajedno su završili u logoru.

- Ona se tamo hrabro držala. Morala je gledati kako mene fizički razbijaju. Doslovno su igrali nogomet s mojom glavom. Dr. Bosanac imala je dovoljno hrabrosti da nasrne na one koji su me tukli. Vikala im je "pustite njega, što ga tučete, što njega razbijate". Emotivno više nije mogla gledati da me gaze i u jednom je trenutku iskreno, spontano reagirala – priča nam Arić.

O torturi koju je prošao u logoru nikada, priznaje, nije volio previše govoriti. Izubijali su ga toliko da su mislili da će umrijeti. No srećom Crveni križ ga je već ranije bio popisao, pa su ga u Srijemskoj Mitrovici u posljednji trenutak odveli na reanimaciju. U Hrvatsku se vratio koncem prosinca 1991. godine.

Danas, nakon svega, u jedno je potpuno siguran.

- Zajedno smo proživljeli strahote. Bez obzira na to što je više nema, nećemo je zaboraviti. Dr. Vesna Bosanac će i dalje biti s nama u Koloni sjećanja.

Preminula nakon duge i teške bolesti u 73. godini 

Dr. Vesne Bosanac preminula je u ponedjeljak nakon duge i teške bolesti u 73. godini života u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar. Liječnica, pedijatrica i prijeratna kao i poslijeratna ravnateljica bolnice u Vukovaru, rođena je 1949. godine u Subotici. Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu 1973. se vraća u Vukovar gdje počinje raditi u tamošnjoj bolnici. Na mjesto ravnateljice Vukovarske bolnice došla je 1991. godine te je u najtežem razdoblju ratnih razaranja grada upravljala bolnicom i organizirala skrb za ranjenike.

Za vrijeme najgorih srpskih napada na Vukovar tijekom Domovinskog rata, svojom hrabrošću, empatijom, profesionalnošću i nadljudskom brigom za ranjene i bolesne, postala je heroina Domovinskog rata i vječan simbol junaštva i humanosti.

Dr. Bosanac ostala je u bolnici uz ranjenike i bolesnike do pada Vukovara, kada je iz bolnice odvedeno nekoliko stotina ranjenika, medicinskih djelatnika i civila, od kojih je 200 njih ubijeno na Ovčari. Nakon toga je 20. studenog 1991. odvedena u logor u Srijemsku Mitrovicu u Srbiji. Oslobođena je sredinom prosinca 1991. godine i nakon povratka u Hrvatsku angažirala se u potrazi za nestalima. U Vukovar se ponovno vraća 1997. godine kada drugi put preuzima ravnateljstvo bolnice u periodu mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Doktorica Bosanac u više je navrata svjedočila pred hrvatskim sudovima i u Haagu protiv osumnjičenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru.

HLK: Dr. Bosanac zauvijek će biti pamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora

- Za vrijeme najgorih srpskih napada na Vukovar tijekom Domovinskog rata, svojom hrabrošću, empatijom, profesionalnošću i nadljudskom brigom za ranjene i bolesne, postala je heroina Domovinskog rata i vječan simbol junaštva i humanosti - istaknuli su u Hrvatskoj liječničkoj komori, koja je dr. Vesni Bosanac, kao liječnici koja je do posljednjeg trenutka obrane Vukovara skrbila o bolesnim i ranjenim braniteljima te građanima Vukovara, dodijelila Medalju časti, svoje najviše odličje.

- Dr. Vesna Bosanac zbog svoje hrabrosti i požrtvovnog rada u strahotama rata zauvijek će biti pamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora. Vječna joj slava i hvala! Neka joj hrvatska zemlja, koju je toliko voljela, pruži konačni mir i spokoj zaključuju u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Ministarstvo branitelja: Zahvalni smo joj za doprinos u obrani naše domovine, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu 

Bitka za Vukovar iznjedrila je mnoge heroje. A među njima je svakako i dr. Vesna Bosanac, koja je svoj život posvetila spašavanju ljudskih života, od ratne do Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, ističu u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

- Zbrinjavanje ranjenika, skrb o bolesnima, rodiljama i novorođenčadi tijekom tromjesečne opsade grada odvijala se u gotovo nemogućim uvjetima, no pravi pakao uslijedio je nakon okupacije grada.

Vukovarska bolnica u Domovinskom ratu postala je simbol obrane i stradanja Vukovara, ali i cijele Hrvatske, a njezini djelatnici primjer požrtvovnosti, predanosti i hrabrosti. Zahvalni smo za doprinos dr. Vesne Bosanac u obrani naše domovine i dugogodišnju suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu – zaključuju u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

20. svibanj 2024 17:28