StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUDIO GRADA ZAGREBA

Vlada postaje potpuni vlasnik APIS-a, softverske tvrtke koja ima sve naše podatke

Piše dv
27. travnja 2023. - 10:55

Odlukom, koju je donijela Vlada RHi, pokreće se postupak kupnje udjela u APIS-u, u kojem država već od ranije drži 51 posto.

‘Slijedom prijedloga Grada Zagreba od 6.listopada 2022. za početak postupka prijenosa poslovnog udjela Društva u vlasništvu Grada Zagreba i prava prvokupa poslovnog udjela od strane RH, pokreće se postupak kupnje jednog poslovnog udjela, što predstavlja 49 posto temeljnog kapitala Društva‘, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Odlukom se osniva Povjerenstvo, koje će nadzirati prodaju, a Ministarstvo financija se zadužuje pokrenuti postupak izbora procjenitelja vrijednosti poslovnog udjela i na temelju procijenjene vrijednosti poslovnog udjela predložiti Vladi donošenje odluke o stjecanju predmetnog udjela.

S kupnjom 49 posto udijela kojeg drži Grad Zagreb, 100-postotni vlasnik postat će država.

APIS je državna tvrtka, jedna od najvećih domaćih softverskih tvrtki, koja prije svega pruža IT usluge javnoj i državnoj upravi. Iza nje su projekti poput fiskalizacije, tehničke podrške pri obradi rezultata izbora, obračunavanja poreza za sve građane i firme, a zaduženi su i za sustav e-Građani.

24. travanj 2024 08:20