StoryEditorOCM

Užas u susjedstvu, pronašli novorođenče u kontejneru: ‘Još uvijek je bio u posteljici, a kad sam vidio male nožice...‘

Piše dv
15. siječnja 2024. - 15:59

- Prvi ju je pronašao moj sin Casey, ali mislio je da je mačka... No onda je utrčao u kuću i počeo vrištati dok nisam izašao i vidio što zapravo plače - rekao je Paolo Laforet (49) iz talijanskog naselja Villanova Canavese, nedaleko od Torina, koji je pronašao novorođenče pored kante za smeće.

- Beba je bila u crvenoj torbi za kupovinu, a samo su mu nožice virile. Glava mu je bila dublje u torbi, a oko tijela omotan ručnik. Kad sam vidio male nožice, podigao sam smotuljak i unio ga u kuću - rekao je Laforet lokalnim medijima.

Kako je dalje objasnio, njegov petnaestogodišnji sin čuo je da se nešto događa iza kante za smeće, ali je prvo pomislio da se radi o nekoj životinji koja se uvukla.

- Izašao sam s bratom da mu pomognem oko auta, a kada sam prošao pokraj kante, čuo sam nešto poput mačjeg jauka. Pogledao sam bolje, ali onda sam shvatio da je dijete. Toliko sam se uplašio da nisam znao što učiniti i nazvao sam tatu - rekao je njegov sin Casey, prenosi La Repubblica

Obitelj je unijela bebu u kuću, umotala novorođenče u električnu dekicu kako bi ga ugrijali jer je bebina koža bila gotovo modra od hladnoće. Pozvali su Hitnu pomoć i policiju i prijavili slučaj.

image
/Shutterstock

- Nadam se da su mu dali moje ime, ili ime mog sina. Ako me zatraže da ga usvojim, odmah ću to učiniti, dat ću mu svoje prezime i sve. Ali znam da postoji cijela procedura i da je to teško moguće. Za nas su djeca i žene jedino što vrijedi - dodao je otac.

U tijeku je očevid kojim će se utvrditi tko je i kako ostavio tek rođenu bebu na kućnom pragu nepoznate obitelji.

- Moguće je da je netko ovuda prolazio i u žurbi je napustio. Ne znam tko je majka, ali mogu zamisliti zašto se odlučila na taj korak — ili je vrlo mlada i nema savjesti, ili nije prisiljena. Ali ako je punoljetna i dobrovoljno je to učinila, ne znam u kakvoj je situaciji jer me nitko ne bi mogao natjerati na ovako nešto. Nadam se da je beba dobro i da će imati dug i sretan život - kaže Laforet.

- Stigao je u dobrim uvjetima, malo promrznut, ali ubrzo je zbrinut. Budući da je još uvijek imao posteljicu na sebi, vjerujem da se porod mogao dogoditi unutar sat vremena nakon što smo ga pronašli. Dječak je težak tri kilograma i tristo osamdeset grama i prošao je sve preglede sa zelenim svjetlom - objasnio je voditelj neonatalne bolnice Giovanni Agristi.

Kako je potvrđeno medijima, beba će ostati u bolnici dok sud ne odluči što dalje. Ako se majka predomisli, ima deset dana da prizna svoje dijete, pišu mediji, piše La Repubblica.

29. travanj 2024 01:14