StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBUDITE SVJESNI

Svaki deseti rabljeni automobil u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu: evo na kojima to najčešće rade!

Piše Mozaik Sd
19. lipnja 2023. - 12:05

Prevare s kilometražom i skrivena oštećenja uobičajena su na tržištu rabljenih automobila u Europi, što rezultira visokim troškovima održavanjima, mehaničkim kvarovima i sigurnosnim problemima.

Istraživanje koje je u Hrvatskoj provela tvrtka za podatke o automobilima carVertical pokazuje da jeftiniji automobili kod nas imaju više šanse za lažno prikazanu kilometražu, piše N1.

Svaki deseti rabljeni automobil u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, što znači da su prevare s brojačem kilometara česte i vozači bi trebali biti oprezni pri kupnji vozila.

Međutim, najveća je šansa da postanete žrtva prevare kada kupujete automobil između 5.000 i 10.000 eura. Veliki postotak svih vozila s ovom cijenom imao je promjenu u kilometraži.

Evo što je sa skupljima

Ni kupci skupocjenih automobila nisu sigurni.

“Kupci rabljenih automobila u Hrvatskoj moraju biti svjesni da je rizik kupovanja vozila s izmijenjenim brojačem kilometara relativno visok u svim cjenovnim kategorijama. Vozila u vrijednosti od 20.000 do 30.000 eura manje su podložna prevarama, ali još uvijek jedno od 20 takvih automobila ima lažnu kilometražu”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile pri carVerticalu.

image
/Shutterstock

Kupci najskupljih automobila također bi trebali biti na oprezu. Od svih automobila vrijednih više od 45.000 eura koje je pregledao carVertical u Hrvatskoj, njih 9,4 posto imalo je vraćenu kilometražu. 

Ne samo da će automobil s promijenjenom kilometražom imati manju vrijednost, već može i biti teško planirati njegovo održavanje, navodi N1.

28. travanj 2024 15:32