StoryEditorOCM

Premijer Andrej Plenković otvorio Dubrovnik Forum: U fokusu posljedice koje osjeća Europa od ruske agresije na Ukrajinu

Piše Ahmet Kalajdžić
9. srpnja 2022. - 11:22

Međunarodna konferencija Dubrovnik Forum pod nazivom „A Quest for Balance in a World Disrupted“  otvorena je jutros u Hotelu Dubrovnik Palace.

Ovogodišnji Dubrovnik Forum svojim obraćanjem otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Vrijedi spomenuti kako se u ovoj prigodi nazočnima putem videolinka javio ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmytro Kuleba. 

Svečanom otvaranju u jutarnjim satima nazočio je i gradonačelnik Mato Franković.

Premijer Andrej Plenković se susreo s Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine; sa Sir Stuartom Peachom, posebnim izaslanikom predsjednika Vlade Ujedinjene Kraljevine za Zapadni Balkan; s Teresom Czerwinskom, potpredsjednicom Europske investicijske banke.

-U usporedbi s prošlogodišnjim Forumom, ove godine smo došli pod dojmom ruske agresije na Ukrajinu čije se posljedice osjećaju u svakodnevnom životu Ukrajine, ali i državljana Europe. Hrvatska zna kako je to biti žrtvom agresije i zato od prvog trenutka djelujemo solidarno i podržavamo ukrajinski narod uvjereni da smo brzo shvatili koje su dvije osnovice ovog napada. Prvo je bilo negiranje ukrajinskog identiteta, a drugo je etiketa denacifikacije. Sve je to bilo prepoznato smjesta od naše javnosti i činilo se poznatim onome što smo iskusili prije 30 godina i zato smo politički podržali Ukrajinu, kao i financijski, gospodarski i vojno i to ćemo nastaviti sa saveznicima na zapadu. Također smo pružili utočište za više od 30 tisuća ukrajinskih izbjeglica - istaknuo je  Plenković.

U sklopu konferencije koja se tradicionalno organizira uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u subotu 9. srpnja održat će se panel rasprave gdje će svoja izlaganja ali i moguće odgovore na trenutne globalne izazove iznijeti potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, europarlamentarke Sunčana Glavak i Željana Zovko, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

28. travanj 2024 11:44