StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOSOBNE ISKAZNICE MOGU DATI PO DŽEPU

Ovo rade mnogi iznajmljivači, a kažnjivo je jako. Evo kako ipak može biti legalno…

Piše dv
7. srpnja 2023. - 17:13

Privatni iznajmljivač u Španjolskoj kažnjen je od strane agencije za za zaštitu osobnih podataka jer je od gostiju zatražio kopiju osobne na obje strane.

GDPR propisuje šest zakonitih osnova za obradu osobnih podataka, a kada se govori o kopiranju osobne iskaznice i unosu u sustav E-visitor, tada se to radi na temelju pravne norme. Da bi se to ostvarilo dovoljan je samo uvid u osobnu iskaznicu, a ne i njezina kopija. Kad se govori o privatnim iznajmljivačima česta je pojava da oni i ne dođu u kontakt sa svojim gostima te oni ne mogu izvršiti uvid u osobnu iskaznicu da bi prijavili svog gosta. U tom slučaju je normalno da će iznajmljivač zatražiti kopiju osobne iskaznice kako bi unio podatke u E-visitor te zbog toga nije potreban pristanak gosta jer ne dolazi do kontakta dvije osobe. Ovdje se govori samo o osnovnoj obradi kako bi se osoba unijela u sustav.

Kada su u pitanju hotelijeri stvari stoje malo drugačije pogotovo u situacijama kada gosti u velikim grupama dođu u hotel. U tom slučaju hotel je u mogućnosti naknadno zatražiti osobnu iskaznicu od gosta kako bi ga unio u sustav. Ukoliko gost hotelu preda kopiju osobne iskaznice smatra se da je on osobno pristao na obradu podataka. Za svaku osobnu iskaznicu hotelijer mora voditi evidenciju o primljenim osobnim iskaznicama. Gost koji ne želi dati kopiju može samo dati na uvid osobnu iskaznicu, a hotelijer mu mora dati obavijest o obradi osobnih podataka.

03. lipanj 2024 10:50