StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKonačno je stigla

Neki je jedva čekaju, nekima je noćna mora, a Dalmacija je dobro poznaje. No je li bura što je nekad bila? ‘Očito je da se nešto mijenja...‘

Piše dv
28. prosinca 2022. - 13:52

Može biti škura i sunčana, zimska i ljetna, paška, maslenička i senjska. Nakon dvotjedne kiše konačno je stigla. Riječ je, naravno, o buri koja posljednjih godina, čini se, mijenja svoj karakte, piše HRT, a prenosi Slobodna Dalmacija.

- Mi svi patimo za tom burom, fali nam jednostavno nam fali, smatra Ivan Vulić iz Maslenice.

U trenu je ispuhala vlagu, osušila robu, razbistrila glavu, ozdravila dušu.

- Bura je za nas najzdraviji mogući vjetar koji može biti, dodao je Vulić.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Za vozače je noćna mora, a drugima za divljenje i brendiranje. Prevrtala je kamione, bacala na koljena.

- Pratimo je već punih 25 godina. Mi smo tada bili puno mlađi, a bura upozoravaju stručnjaci, puno, puno snažnija. Je li bura što je nekad bila. Puše li jednako snažno i jednako dugo. Ili se umorila u borbi s Velebitom?, pitao je novinar HRT-a Edi Škovrlj.

- Očito da bura se mijenja, pogotovo na sjevernom dijelu Jadrana. Pojavljuje se u čudno vrijeme, traje kraće i ne postiže maksimume koje je imala prije do 70 m/s što je 250 km/h. To sada više ne postiže, istaknuo je dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a Zagreb.

image
Jure Mišković/Cropix

Promjene na buri primjetili su i mještani Maslenice, koji je najbolje poznaju.

- Koliko se ja sjećam, u zadnjih 15 godina nije puhala baš ona divlja bura, kao što zna biti. Negdje krajem 80-ih, donji kraj se nije vidio od prašine i morske pjene, sad toga više nema, tvrdi Vulić, stanovnik Maslenice Vulić.

Za sada ostaje enigma kojom je uopće brzinom bura maksimalno puhala. Dostupni podaci nisu relevantni, a evo i zašto.

- Zna se dokle je instrument izdržao. Službeno mjerenje je izdržao preko 70 m/s i onda se slomio. Znači mi još ne znamo maksimum i za to treba napraviti nove specijalne uređaje koji će moći izmjeriti maksimalni udar bure, objasnio je Grisogono.

09. lipanj 2024 03:34