StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSLOBODA MEDIJA

Ministrica Obuljen Koržinek: ‘Novinari nisu predmet izmjena Kaznenog zakona! Cilj je spriječiti osobe u posjedu privilegiranih informacija da ih ne dijele javno!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
5. veljače 2024. - 15:19

Nakon svečanog uručenja Povelje o uvrštenju arhivske građe Dubrovačke republike (1022-1808) na UNESCO-ov popis ‘Sjećanje svijeta‘, ministrica Nina Obuljen Koržinek se u razgovoru s novinarima kao resorna ministrica osvrnula i na moguće posljedice izmjena Kaznenog zakona RH na slobode medije. Tako je upit novinara o posljedicama izmjene spomenutog zakona na medije ministrica podsjetila kako je osobno već više puta rekla kako je u izmjenama Kaznenog zakona eksplicite navedeno da se on ne odnosi na novinare i da oni ne mogu biti predmetom tog članka Kaznenog zakona:

- To nema nikakve veze sa slobodom medija, upravo suprotno: novinari su slobodni svojim kanalima istraživati tijekom cijelog postupka bilo kakve istrage ili izvida ili postupka sve aktivnost. Ali, ovdje se radi o sprječavanju situacija gdje osobe koje su u posjedu privilegiranih informacija, a koji ih i sad po zakonu ne smiju dijeliti javno, iz nekog motiva – bilo utjecanja na proces bilo ne daj Bože materijalne koristi te dokumente i informacije čine javnima. To nije dobro za povjerenje u pravosudni sustav, to nije dobro za čuvanje ljudskih prava sudionika u procesu, a sasvim sigurno ne doprinosi jačanju koncepta ustavnog načela presumpcije nevinosti. Jedina namjera ovih izmjena je utjecati na to da se ne bi nezakonitim postupanjima dijelilo s javnosti informacije do kojih se nije došlo nekom javnom aktivnošću - kao što to rade novinari, nego specifičnim odredbama zakona koji nekim dijelovima sustava omogućuju da dođu do takvih informacija - rekla je ministrica kulture i medija te ustvrdila:

-To je standard koji postoji u cijeloj Europi i mislim da će ove izmjene značajno doprinijeti povjerenju u pravosudni sustav, a onda i u sve druge sustave.

28. travanj 2024 22:20