StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuzavrela situacija

Kosovo privremeno odustalo od odluke koja je dovela do kaosa. Premijer Kurti: ‘Suočeni smo sa srpskim nacional-šovinizmom‘; Oglasio se i Vučić nakon sastanka u Generalštabu

Piše dv
1. kolovoza 2022. - 00:47

NOVO

00:30

Vlada Kosova priopćila je da odgađa odluku o reciprocitetu za osobne iskaznice i registarske oznake do 1. rujna, odnosno na 30 dana. Do odluke je došlo nakon sastanka s američkim ambasadorom na Kosovu, javlja Jehona Hulaj, novinarka kosovarskog portala Telegrafi.

Ambasador SAD-a na Kosovu Jeffrey M. Hovenier potvrdio je nešto ranije da je od kosovskih lidera zatražio da odgode primjenu odluke o reciprocitetu za osobne iskaznice i tablice za 30 dana, piše Jutarnji list.

Premijer Kosova Albin Kurti u nedjelju navečer je reagirao na događanja na Kosovu. Poručio je kako "organi reda i sigurnosti prikupljaju informacije, prate situaciju i djelovat će u obranu zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

"Prije početka izdavanja dokumenata za ulaz i izlaz na graničnim prijelazima sa Srbijom, ilegalne srpske strukture na sjeveru Kosova započele su s blokadom puteva i s pucnjavom. Tome su prethodile zapaljive izjave i sastanci u Beogradu i Raškoj. Tu su isplanirane i potaknute agresivne akcije koje se događaju danas", naveo je Kurti u objavi na društvenim mrežama.

Kurti je napisao da su "Vučić i Petković odgovorni za nemire".

"Pažljivo pratite priopćenja iz naše Vlade, iz Ministarstva unutrašnjih poslova i kosovske policije i ne dozvolite da vas dezinformiraju službeni beogradski mediji ili bilo koji medij na Kosovu koji im svjesno li nesvjesno služi", pozvao je Kurti i dodao:

"Sljedeći sati, dani i tjedni mogu biti izazovni i problematični. Suočeni smo sa srpskim nacional-šovinizmom koji dobro poznajemo. Radit ćemo danonoćno, bit ćemo na nivou svojih obveza, za vas kao građane i za našu demokratsku Republiku. I zajedno uspijevamo održati red i zakon postavljajući ih u svaki kutak zemlje".

23:50

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se nada skoroj deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova. "Mi smo sada završili sastanak u Generalštabu, ono što je bilo važno jeste da je razgovor protekao mirno. Prije svega u razmjeni informacija, jer je bilo mnogo dezinformacija, a u ponoć očekujemo razgovor sa komandantom KFOR-a sa Goranom Rakićem i predstavnicima Srba, prenosi Index.

Molili smo međunarodne institucije da utječu na albansku stranu da odgode odluke prije nego sto se nađemo ponovo u Briselu i da sve rješavamo mirnim putem. Nadam se da će noćas ili sutra doći do deeskalacije situacije", rekao je Vučić.

Zahvalio je Srbima na Kosovu "zbog suzdržanosti i hrabrosti". "Veliko hvala Srbima s Kosova zbog suzdržanosti i hrabrosti. Predstoji nam najteža politička borba. Hvala što čuvate srpsko ime i prezime na Kosovu. Želim se zahvaliti onima koji su podržali Srbiju", rekao je Vučić i dodao da se radi na smirivanju svega.

"Bez obzira na to koliko teško bilo, predaje neće biti, pobijedit će Srbija", zaključio je Vučić u telefonskom uključenju za TV Pink, prenosi Index.

23:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Glavni stožer Vojske Srbije, prenose beogradski mediji.

22:40

Novinarka iz Kosovske Mitrovice, Ana Marija Ivković izjavila je za N1 da su se večeras u 22 sata u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ponovo začule sirene, ali da je situacija u gradu mirna.

„Sirene su prestale prije tri sata, ali su se ponovo oglasile. Za sada nemamo informacije što se događa. Što se tiče informacija vezanih za pucnjavu, informacije s terena govore da u Radarima do 21.30 nije bilo nikakve pucnjave. Što se tiče Brnjaka, nemam nikakve informacije. Ono što je zanimljivo u vezi priopćenja policije Kosova je da nije bilo preciznih informacija na kojoj lokaciji se dogodila pucnjava o kojoj govore“, kazala je Ivković za N1.

22:20

Kosovski premijer Aljbin Kurti okrivio je večeras srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao izazivače "nemira" na sjeveru Kosova, piše N1.

Kao nemire precizirao je blokadu puteva i pucanje, a za akcije koje je opisao kao „agresivne“ naveo je da su unaprijed planirane u Beogradu i Raški, te da su im prethodili „sastanci i skupovi straha i prijetnji“.

Kosovski organi reda prikupljaju informacije i prate situaciju, potvrđuje Kurti, naglašavajući da će djelovati u obranu zakonitosti i „suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“, javlja N1

Građane, kojima se obratio na albanskom, uključujući i tekst koji je pratio ovo obraćanje, pozvao je da prate priopćenja policije i vlade, te da „ne dozvole“ da ih službeni beogradski mediji „dezinformiraju“ ali i bilo koji medij na Kosovu koji im „svjesno služi ili nesvjesno postaje njihov plijen“.

21:15

Kosovska policija na Facebooku je objavila nove službene informacije.

- Kosovska policija je službeno objavila da se na pojedinim mjestima čula pucnjava, pri čemu je dio pucnjeva bio usmjeren prema policijskim jedinicama, ali na sreću nije bilo ozlijeđenih.

Također su dostavljene informacije građana da ima slučajeva privođenja i maltretiranja državljana Albanije, nanošenja povreda i materijalne štete na njihovim vozilima od strane osumnjičenih osoba za koje se sumnja da su dio organizacija za blokadu ulica - napisali je policija na Facebooku.

20:50

Stranici portala Kosovo Sever se ne može pristupiti, a na društvenim mrežama su napisali da je u tijeku jači DDOS (Distributed Denial-of-Service) napad na stranicu te da njihova IT ekipa čini sve što može da bi ga što prije vratila u potpunu funkciju. 

 

Na Facebook objavljuju najnovije informacije. Tako su napisali da je sirena za uzbunu koja se na sjevernom djelu Mitrovice čula od 17:30 sati stala točno nakon tri sata. 

20:40

Blerim Vela, šef Ureda predsjednika Kosova oglasio se na Twitteru. 

- Po Vučićevom izravnom nalogu, ilegalne strukture Srbije na Kosovu su postavile barikade na nekim cestama na sjeveru. Ovo je očigledan pokušaj potkopavanja vladavine prava na Kosovu. Vučić snosi punu odgovornost za bilo kakvu eskalaciju situacije na terenu. Neće uspjeti - napisao je Vela. 

20:20

Ministarstvo obrane Srbije objavilo je priopćenje o stanju na sjevernom Kosovu, javlja Telegraf.rs.

- Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije - napisali su u priopćenju. 

RANIJE

U sjevernom dijelu Mitrovice tijekom popodneva su se oglasile sirene za uzbunu. Mnogi građani su se uplašili jer su sirene bile vrlo glasne, a posebno oni s malenom djecom koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev, prenosi Jutarnji list.

Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade. Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

Upozorio je da je procurila lažna vijest da će specijalne jedinice blokirati općinu, rekavši da to nije točno.

Oglasio se i KFOR ( snage na Kosovu su međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza) koji je poručio da prati situaciju te da u ovom trenutku prikupljaju relevatne informacije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije u nedjelju je pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole, prenosi Jutarnji list.

09. svibanj 2024 12:45