StoryEditorOCM

Je li zagrebački advent stvarno toliko fantastičan? Ako planirate ići, kada vidite cifre smještaja razmislit ćete dva puta, jeftinije je otići na doček Nove u Pariz ili Rim

Piše Silvana Uzinić
11. prosinca 2022. - 20:32

Ajmo idući vikend na Advent u Zagrebu! Prijedlog se čini razumnim s obzirom da toliko privlačnih događanja uz blagdanski ugođaj metropola nije imala još od COVID krize, a kako stvari stoje, učinili su opet toliki marketing da nam germknedle u umaku od vanilije vonjaju do Rive. Itnili su se Zagrepčani sve do Amerike i njihovih glavnih turoperatora, javljaju iz Turističke zajednice ovih dana, a Advent se spominje čak i u Guardianu, na listi najljepših božićnih sajmova u Europi. Spominje se i u britanskom Mirroru te na CNN-u. Znači, tu smo blizu, naše a svjetsko, to treba vidjeti.

Bacili smo se u potražnju za smještajem, pročešljali smo sve što se nudi, od apartmana do hotela i – završili smo u Rimu! Kako to? Lijepo. Ispalo je da nam po trošku dođe na isto.

Nas četvero, naime, u širem centru grada noćenje u privatnom smještaju trebali bismo platiti 200 i više eura. Cijene se kreću i do 677 eura! Vrlo slične cijene apartmana pronašli smo i u, primjerice, Salzburgu, gdje dosežu do 572 eura, ali može se unajmiti sasvim pristojan stan i za 184 eura.

image

Prizor sa Zrinjevca
 

Vanesa Pandžić/Cropix

Vikend u stanu oko 500 eura

Dvodnevni izlet u Mozartov grad bismo preko agencije platili nešto više od stotinu eura, ali uz to bismo, osim popusta na djecu mlađu od 12 godina, dobili i cijeli dvodnevni program razgledavanja, od jezera do obilaska kuće glazbenoga genija.

U Zagrebu, pak, u širem centru grada nikako nismo mogli naći smještaj za manje od 124 eura, ali za vikend u adventskom razdoblju apartmani za "tolicno" uglavnom nisu više ni slobodni. Našlo bi ih se možda samo izvan centra, i to opet za oko stotinu eura.

U Staroj Vlaškoj, što je vrlo dobra lokacija, nudio nam se stan za 250 eura po danu. Kad bismo platili gorivo i cestarinu od Splita do Zagreba i natrag te jeli samo na tzv. adventskim kućicama, gdje se cijene po porcijama kreću od 35 kuna pa naviše, dosegnuli bismo iznos cjelokupnog troška od tisuću eura za vikend. Možda čak bez doručka!

Porcija graha i čuvena germknedla, recimo, koštaju 95 kuna. Burger ili sličan krepki sendvič je više od 70 kuna, kobasica 80, a čaša kuhanog vina 20 kuna, pa mic po mic ispari oko 70 eura po obitelji na dan dok si rekao "nazdravlje".

Treba, doduše, pošteno reći da su nama s obale cijene hrane na zagrebačkom Adventu još i prihvatljive jer u ljetnoj sezoni u nas je po restoranima prava "deračina", tako da smo mahom sami u njih prestali zalaziti. Istina je i da su cijene smještaja u srcu turističke sezone mnogima s kontinenta nedostižne, ali kao što sada vidimo pri letimičnom pregledu cijena smještaja u širemu zagrebačkom centru, svatko ima svoju špicu.

Trenutačno se, ilustracije radi, u središtu Splita može naći noćenje u apartmanu za četvero za nekih 500 kuna. Isti takav ljeti košta više nego dvostruko.

image


Fuliranje ispred hotela ‘Esplanade‘ i ove godine veliki je hit
 

Goran Mehkek/Cropix

Ipak, unatoč trostrukoj tituli najljepšeg u Europi, vrijedi li za jedan vikend na zagrebačkom Adventu dati tisuću eura, pitaju se ovih dana mnogi Dalmatinci. Grad je, kažu, čaroban i sa svojih dvadeset rasvijetljenih lokacija i stotinu najavljenih koncerata zacijelo privlačan, ali za toliko novca bismo, uz nešto manje blagdanske atmosfere, mogli negdje u Sloveniji još i skijati.

Na Pohorju za jednu osobu dva polupansiona koštaju 136 eura po osobi. Ili, kako smo već rekli, jedan prosinački vikend mogli bismo uz toliki budžet provesti i u talijanskoj prijestolnici. Štoviše, imali bismo sasvim dovoljno za smještaj čak i u Parizu, i u Budimpešti, na Jahorini...

49 posto više dolazaka

Međutim, kao da ovih dana ipak svi žele u Zagreb. Jer Turistička zajednica grada samo u prvom tjednu prosinca zabilježila je broj dolazaka veći za 49 posto, a broj noćenja za 27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Podaci govore da je grad praktički idućih dana rasprodan!

Uz domaće goste, najviše dolazaka bilo je iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke. Domaćih turista došlo je, kažu, za 46 posto više, a stranih za 51 posto više nego lani. Od toga je 67 posto gostiju odsjelo u hotelima, 27 posto u privatnom smještaju i šest posto u hostelima. U hostelima je cijena najprihvatljivija, kreće se od 35 do 83 eura za noć.

Zagrebački hoteli su, pak, posebna priča. Trenutačno su, sudeći po internetskim pretraživačima, raspoložive sobe u samo četiri hotela, ali nema jeftinije od 204 eura. U "Esplanadi", recimo, noćenje za dvoje košta 458 eura, odnosno 3435 kuna, pa sad računajmo koliko bismo trebali platiti za vikend-provod.

– Cijena noćenja za spomenute datume kreće se od 310 eura dnevno s uključenim doručkom. Radi se, naime, o visokoj sezoni jer je potražnja iznimno velika. Popunjenost u prosincu je odlična, posebice vikendima, kada su kapaciteti potpuno puni te se traži soba više. Ove je godine studeni za nas bio iznimno dobar mjesec u svim segmentima te su rezultati premašili rekordnu 2019. godinu, a, sudeći prema rezervacijama, vjerujemo da će i prosinac završiti s rekordnim brojkama – rekla nam je Sanda Sokol, šefica marketinga "Esplanade", hotela s 208 soba.

image
Goran Mehkek/Cropix

Usporedbe radi, u Beču se po hotelima može noćiti već od 165 eura, koliko košta jedna od trenutačno 58 raspoloživih soba, i 4,2 kilometra je udaljen od centra grada.

U tri hotela grupe "Hilton" svi vikendi u prosincu su popunjeni, što znači oko 450 smještajnih jedinica, a svaka košta od 200 do 280 eura. Dodatno se plaća nešto sitno doručak. Nije ispod 170 eura preko tjedna.

– Imali smo prije korone jak Advent, onda se malo razvodnilo, ali ove godine imamo gomilu upita i konstantno odbijamo goste. Da imamo još kapaciteta, sve bismo prodali – kazali su nam u marketing-službi grupacije "Hilton".

Ništa nije slobodno

Svakako, ovog prosinca Zagreb je, čini se, ponovno eksplodirao.

– Momak i ja htjeli smo u isti apartman u kojem smo bili na Adventu prije korone, u užem je centru i tada je koštao 90 eura za noć. Sada nam se nudi za 250 eura, što znači više nego dvostruko skuplje! Ovaj vikend nijedan sličan apartman nije slobodan osim onih udaljenijih, kad bismo se morali služiti taksijima do centra. Cijene su užasno visoke i na kraju smo odustali od Zagreba jer smo proračunali da za isti novac možemo poslije Nove godine otići na vikend avionom u Španjolsku – kazala nam je Korana M. iz Trogira (podaci poznati redakciji).

Pogledali su, kaže, smještaj i za idući vikend, čak i hotelski, ali shvatili su da bi im samo za noćenje trebalo oko šest tisuća kuna. Aj ća, zagrebački Advente!

image

Lijepo je, ali i ‘papreno’

TZ Zagreb

Istodobno, agencije nude Advent u Beču, Bratislavi i Budimpešti. Putuje se autobusom iz Zagreba, a dva noćenja u hotelu s četiri zvjezdice u Bratislavi koštaju 172 eura. Za samo dvadesetak eura više može se putovati na doček Nove godine u Budimpeštu, uz dva noćenja u hotelu s tri zvjezdice. Nova se može dočekati i na pariškome Champs Elysees za 320 eura, a u cijenu su uključeni put i četiri noćenja u hotelima s tri zvjezdice.

Svejedno, fućka se Zagrebu ovog prosinca za nas i sve one kojima je preskup. Fritule se peku leva-leva...

30. travanj 2024 03:17