StoryEditorOCM

Širi se odvratni ‘Hitlerov citat‘ o Židovima. Međutim, na kraju se ispostavilo da zločinac to uopće nije izrekao...

Piše dv
8. studenog 2023. - 15:44

Eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba, odnosno izraelski rat protiv Hamasa, poguban prije svega za civile u pojasu Gaze, za jednu od globalnih posljedica ima rastući antisemitizam, koji je naročito očigledan na društvenim mrežama.

Veliki broj korisnika i korisnica na događanja na Bliskom istoku reagira objavljivanjem antisemitskih poruka, parola, citata… Jedna od takvih poruka rečenica je koju korisnici pripisuju njemačkom nacističkom vođi Adolfu Hitleru: "Ubio bih i mogao sam ubiti sav jevrejski narod, ali sam ostavio jedan broj njih da bi svijet vidio zašto sam ih ubijao".

image

s c r e e n

Međutim, nitko još nije uspio naći dokaz da se ovaj citat uistinu može pripisati Adolfu Hitleru, odnosno niz autora koji su o njemu pisali smatraju ga lažnim citatom, navodi Faktograf.

Lažnu izjavu objavila popularna pakistanska glumica

Predmetnu antisemitsku poruku, koju pojedini korisnici i korisnice Facebooka pripisuju Hitleru, na svom Twitter profilu nedavno je objavila i popularna pakistanska glumica Veena Malik, što je izazvalo priličnu pozornost u izraelskim i svjetskim medijima.

image
/Roger-viollet Via Afp

Novinar dnevnog lista Haaretz Sam Sokol o tome piše: "Veena Malik, popularna pakistanska glumica, u utorak je putem društvenih medija podržala ubojstvo Židova usred najnovijeg kruga izraelsko-palestinskog nasilja. ‘Ubio bih sve Židove, ali sam neke sačuvao da pokažem svijetu zašto sam ih ubijao‘, napisala je na Twitteru gdje je prati 1,2 milijuna ljudi, pogrešno pripisujući citat nacističkom diktatoru Adolfu Hitleru."

Najranije spominjanje izjave 2004. godine

Antisemitska poruka pripisana Hitleru već dugi niz godina povremeno se pojavljuje u javnosti, a najranije njezino spominjanje na internetu datira iz 2004. godine, kad je na "Wiki Talku" (arhivirano ovdje), pri uređivanju wikipedijske stranice na engleskom jeziku o Adolfu Hitleru, spominje jedan od urednika: "Čuo sam za citat koji kaže: Ubio bih sve Židove na svijetu, a neke sam poštedio kako bi svijet vidio zašto sam ih ubijao. Zna li itko izvor za ovaj citat? Mislio sam da je to otvoreno rekao u Reishstagu".

image
/Roger-viollet Via Afp

Urednici Wikipedije citat su odbacili kao nepouzdan te nije završio u konačnom članku o Adolfu Hitleru. O vjerodostojnosti istog citata raspravljalo se i na stranici Skeptics Stackexchange (arhivirano ovdje), gdje se zaključuje: "Ne postoji dokaz da je Adolf Hitler ikada izrekao citirani tekst. Nadalje, postoje dokazi da bi dio citata koji kaže da je neke Židove namjerno ostavio živima bio suprotan Hitlerovim uvjerenjima i planovima".

Nema pouzdanog izvora da je Hitler to zaista rekao

Da predmetni citat nije Hitlerov piše i Tyler Dawson, autor kanadskog National Posta, također u okviru teme o širenju mržnje putem društvenih mreža. U članku pod naslovom "Nema primirja na bojištu društvenih mreža…" Dawson piše: "Među najistaknutijim pozivima na nasilje onaj je koji je uputila Veena Malik, pakistanska filmske zvijezde, koja je twittnula citat koji se često, ali pogrešno pripisuje Adolfu Hitleru: Ubio bih sve Židove svijeta…"

image
/Roger-viollet Via Afp

O lažnom Hitlerovom citatu pisao je i indijski portal opindia.com (arhivirano ovdje), gdje se navodi: "Isti lažni Hitlerov citat koristi se od strane mnogih online simpatizera Palestine, koji njime opravdavaju antisemitsku netrpeljivost. U stvarnosti, ne postoje dokazi niti dokumentacija koja potvrđuje da je Hitler izrekao te riječi".

U zaključku valja podvući: antisemitska rečenica koju plasiraju pojedini korisnici i korisnice društvenih mreža ne može se pripisati Adolfu Hitleru, budući da nema niti jednog pouzdanog izvora koji bi ukazao da je Hitler zaista rekao ili napisao da je namjerno ostavio jedan broj Židova u životu, kako bi svijet shvatio zašto su ih nacisti ubijali, navodi Faktograf.

image
/Roger-viollet Via Afp
02. svibanj 2024 23:13