StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRAMA NA BALTIKU

Europa šalje ratne brodove u Baltičko more: ‘Prvi put smo aktivirali obrambenu klauzulu, situacija je ozbiljna!‘

Piše DV
29. studenog 2023. - 13:38

Deset sjevernoeuropskih država koje čine Združene ekspedicijske snage (Joint Expeditionary Force - JEF) odlučile su u utorak aktivirati "obrambenu klauzulu" koja omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih resursa za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru. Ovaj potez povučen je nakon više incidenata u sjevernim vodama.

Više pomorskih i zračnih kapaciteta, kako je rečeno, bit će raspoređeno u srcu regije u svrhu pomoći u "zaštiti ključne podvodne infrastrukture", rekli su ministri obrane deset zemalja u svojoj izjavi.

"Ovo je prvi put da je JEF aktivirao obrambenu klauzulu", istaknuli su, naznačivši da će njihove aktivnosti započeti početkom prosinca, kako prenosi Euronews.

Usredotočen na operativnu obranu u sjevernoj Europi, JEF je koalicija 10 zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje još Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Latviju, Litvu, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku.

"Oko 20 ratnih brodova bit će raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima sjevernog Atlantika, kako bi se uzela u obzir sigurnosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura", rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT.

image

Ilustracija

Kay Nietfeld/Afp

Signal Rusiji

On je rekao da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s "vrlo ozbiljnom sigurnosnom situacijom u svijetu, a posebno u našem susjedstvu".

"Moramo biti sposobni izvesti ovu vrstu operacije kako bismo obranili našu vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji", dodao je Jonson, prenosi Jutarnji list.

Zemlje JEF-a složile su se u listopadu da pojačaju sigurnost u Baltičkom moru, nakon što je podvodni plinovod između Finske i Estonije zatvoren zbog curenja uzrokovanog, kako je rečeno, vanjskim djelovanjem. Naknadno je otkriveno da je oštećen i podvodni kabel između Estonije i Švedske.

Finska policija na kraju je zaključila da je štetu na plinovodu uzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio to područje. No, taj je incident pokrenuo nagađanja i povečao nervozu.

U rujnu 2022. uništen je plinovod Sjeverni tok, kojim se transportirao ruski plin u zapadnu Europu preko Baltičkog mora, usred sukoba s Moskvom zbog njezine invazije na Ukrajinu.

30. travanj 2024 21:00