StoryEditorOCM
Crna kronikau očekivanju deportacije

Našli smo kuću u dalmatinskom mjestu u koju bi se s milijun dolara trebao vratiti zloglasni ubojica Mate Perich, susjedima nije svejedno: ‘Valjda neće ubijati i ovdje...‘; Pričali smo i s Matinim nećakom

Piše Dijana Turić
24. travnja 2022. - 18:59
Mate se uskoro vraća u rodno Blato u Živogošću nakon što je odrobijao 27 godina zbog svirepog ubojstva supruge Danice u AustralijiIvo Ravlić/ Cropix, JL

U malom mjestu Blato u Živogošću ovih dana je zavladao zavjet šutnje. I to sve zbog njihova sumještanina u 70-im godinama Mate Perića (Pericha) koji se uskoro namjerava vratiti u mjesto nakon što je u Australiji odrobijao 27 od 30 godina zatvora zbog brutalnog ubojstva svoje supruge Danice 1995. godine u predgrađu australskog Pertha, piše Slobodna.

Perich je Danicu ubio nekoliko mjeseci nakon što je ona s njihovom trojicom sinova pobjegla od njega iz Carnarvona, u nju je pucao iz puške četiri puta dok je sjedila na prednjem sjedalu svog automobila u predgrađu Pertha Dianelli. Sada bi trebao biti deportiran u rodnu Hrvatsku nakon provedenog vremena u imigracijskom pritvoru.

Ministarstvo unutarnjih poslova oduzelo je Perichu australsko državljanstvo jer su ‘’zabrinuti zbog njegova karaktera’’.

Tko je notorni ubojica Mate Perich koji se s milijun dolara želi vratiti u Dalmaciju? Sin uputio potresno pismo: ‘Svi smo ga se bojali, majku je tukao...‘

Nakon dvije godine uvjetnog otpusta koji je proveo na slobodi, sada bi bio trajno pušten iz zatvora, a njegovo puštanje na slobodu uznemirilo je prije svih njegova sina Alena, koji je uputio javni apel da ga se ne pušta na slobodu jer vjeruje da bi mogao predstavljati “ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za njegovu širu hrvatsku obitelj” te smatra da nije rehabilitiran.

image

Mjesto Blato u Živogošću iščekuje Matin povratak nakon 50 godina izbivanja

Ivo Ravlić/Cropix

Bogat čovjek

Inače, Mate je Danicu zlostavljao godinama prije nego što ju je ubio puškom. Dosad je Perich odslužio 27 godina zatvorske kazne, a njegov sin Alen je za australske medije ispričao da je njegov otac tijekom odsluženja kazne zarađivao iznajmljivanjem dvaju imanja u Balcatti i Kewdaleu pa će sada nakon izlaska na slobodu moći pristupiti novcu koji je pasivno zaradio od imovine, a koja sada vrijedi milijun dolara.

Kako bismo doznali kako sada nakon vijesti o povratku Pericha u živogoško Blato diše ovo mjesto, uputili smo se tamo. Dočekalo nas je gotovo potpuno prazno mjesto i na ulici nismo susreli niti jednog jedinog mještanina pa smo odlučili kucati od vrata do vrata kako bismo od mještana doznali jesu li poznavali Pericha i boje li se njegova povratka u Blato. Tako smo, srećom, naletjeli na Matu Gabrića, koji nam je pokazao kuću Ljube Perića, brata ozloglašenog Mate.

image

Kuća Pericheve rodbine u živogoškom Blatu

Ivo Ravlić/Cropix

- Matu nikada nisam vidio u Blatu, a znam da su bila četvorica braće. Brat Ljubo sa suprugom živi par metara od moje kuće, ali ja ne kontaktiram s njima. Mate je za svoj zločin odslužio kaznu u australskom zatvoru i evo, prvi put od vas novinara čujem da se vraća u mjesto. A valjda neće sada ubijati po Živogošću - kazao je Gabrić.

image

Mate Gabrić: Znam za Matu, ali nisam ga nikad vidio

Ivo Ravlić/Cropix

Potom smo otišli do zelene kuće pored Magistrale, u kojoj stanuje Perichev brat Ljubo. Tu smo u garaži naišli na jednu ženu koja nije bila nimalo pričljiva.

- Ništa, ništa. Nikakve veze nemam s njim niti sam znala Matu Pericha. Ne znam ja za nikakvu priču i nemojte mi ništa pričati jer ta me priča ne zanima. Ljube nema kod kuće i nemojte me, molim vas, ništa pitati - kazala nam je gospođa koja stanuje u kući Ljube Perića.

Nećakova šutnja

U susjednoj kući smo zatekli još jednog mještanina koji također nije bio pričljiv, a koji nam je kazao da je Matu poznavao iz školskih klupa, ali je rano otišao u Australiju.

- Ma di će se Mate vratiti? Ovdje? Ne znam za to, a nemam razloga zašto bih se plašio jer ništa nije napravio svojoj svojti, nego svojoj ženi - kazao nam je mještanin koji se nije htio predstaviti.

image

U Blatu nema mnogo svijeta, a i oni na koje smo naišli bili su šutljivi

Ivo Ravlić/Cropix

Nakon Blata smo se zaputili u živogoški Porat, u kojem stanuje Neno Perić, sin pokojnog Matina brata. Perića smo zatekli na balkonu kuće u sklopu kojeg se nalazi restoran, a s kojeg nam je kazao da ne želi ništa komentirati vezano za svog strica Matu te da poštujemo njegovu privatnost.

Nenu smo upitali je li ga strah što će se stric Mate vratiti u Živogošće.

- A što vam ja mogu kazati? Ne želim da se moje ime povlači po novinama, a i sami znate cijelu situaciju. Da je moj otac živ, on bi to možda i komentirao. Kada se Mate vrati u Živogošće, dođite i tražite ga - kazao je Perić. 

image

Gordana Jelavić

Ivo Ravlić/Cropix

Prijateljica žrtve: Mate je Danici sve obećavao, samo da je odvede u Australiju

O pokojnoj Danici Perich koju je suprug Mate Perich ubio s četiri hica u australskom Perthu 1995. godine najviše zna Gordana Jelavić iz vrgoračkog Podprologa, prodavačica na makarskoj tržnici. Kako kazuje, Danica joj je bila najbolja prijateljica i u Podprologu su živjeli kuća do kuće.

- Danica bi danas imala 65 godina i sigurno bi bila živa da se nije udala za Matu koji ju je, na koncu, ubio. Zajedno smo provele cijelo djetinjstvo, zajedno spavale u mojoj kući i išle u osnovnu školu u Podprolog, a odgajala ju je baka Pera.

Danica i cijela njezina obitelj imali su tešku i groznu sudbinu, a kada je bila mala njezin otac je iz kuće otjerao njezinu majku jer je čuo seoske priče da je ljubovala s nekim radnikom, a on je onda otišao u Njemačku tako da je nju i njezine dvije sestre, Stanu i Lenku, odgajala baka. Kada smo išle u srednju školu u Vrgorac autobusom, Danica bi u Vrgorac dolazila pješke, ali je prije toga morala ići u polje, zalijevati paprike i pamidore. Onda se njezin otac oženio ženom iz vrgoračkog sela Vina koja je, hvala Bogu, bila savršena maćeha jer se trudila bilo što prodati samo da bi curama kupila zadaće, knjige i odjeću, kazala je Jelavić, koja nam je potom ispričala da je Danica Matu Pericha upoznala na tržnici u Makarskoj.

- Tu na banku je bio bračni par Neretvana koji su prodavali voće i povrće, a koji su bili dobri s Matom. Danica, koja je sa mnom prodavala voće, tada je imala možda 17 godina kada ju je Mate zapazio i obećavao joj brda i doline samo da s njim ode u Australiju. Danica je tada imala zaručnika iz vrgoračke Banje i kada je upoznala Matu, koji joj je na kraju presudio, raskinula je zaruke s momkom.

Eh, da bar nije, i da se udala u Banju, danas bi bila sigurno živa. Joj kada smo čuli da je Mate ubio, cijeli Podprolog je bio u šoku, kazuje nam Gordana Jelavić.

28. travanj 2024 14:40