StoryEditorOCM
Crna kronikaIMAMO DETALJE

Konavljanin koji je sa ‘kolegom‘ iz Herceg Novog gliserom švercao marihuanu iz Igala na Prevlaku itekako je poznat Dubrovčanima

Piše Ahmet Kalajdžić
17. travnja 2024. - 14:20

Dubrovački vjesnik je doznao više detalja o uhićenju hrvatskog (25) i crnogorskog (27) državljanina koji su uhićeni ovog vikenda zbog osnovane sumnje da su se zločinački udružili u cilju šverca veće količine narkotika. Riječ je o uhićenju J.B. (25) iz Grude kojeg su inspektori Kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske su lišili slobode u suradnji s Upravom krim-policije MUP-a i Službom kriminaliteta droga PU zagrebačke dok su, u koordinaciji s USKOK-om, tijekom višemjesečne istrage prikupljene informacije po dostavljanju Specijalnom policijskom odjeljenju Uprave policije Crne Gore rezultirale uhićenjem crnogorskog državljanina Miljana Mandrape (27) iz Herceg Novog.

Prema informacijama koje se u ovom trenutku mogu objaviti, riječ je o švercu vrlo kvalitetne marihuane gliserima iz lučice nedaleko Igala do središnje uvale Prevlaka na istoimenom hrvatskom poluotoku. Policija je utvrdila kako je iz Crne Gore u Hrvatsku u više navrata prebačeno, odnosno morskim putem prokrijumčareno ukupno najmanje 305 kilograma marihuane. Po pristajanju glisera uz mul na Prevlaci, preuzimao ju je J.B. i skrivao sve do trenutka otpremanja ka unutrašnjosti Hrvatske. Doznali smo kako policija vjeruje da je preko mora nelegalno prebačena neutvrđena količina ”trave”, ali su za navedenu točno utvrđenu količinu (od koje su jednom prigodom zaplijenili 250 kilograma) procijenili kako je na crnom tržištu vrijedna najmanje 600 tisuća eura.

Prema dostupnim podacima, naša je policija duže vrijeme u tajnosti nadzirala operaciju šverca marihuane za koju se pretpostavlja da potiče iz Albanije. Uspjeli smo doznati i zanimljive podatke o sudionicima šverca, od kojih je svakako zanimljivija priča o Konavljaninu koji je nakon uhićenja prvo predan pritvorskom nadzorniku dubrovačke Policijske uprave u Villa Palmi, a potom prebačen u Split gdje je nad njim, u središtu ”dalmatinskog USKOK-a”, nastavljena krim-istraga. Inače, Konavljanin je u središte pozornosti šire javnosti došao više puta kao motociklist koji doslovce divlja na prometnicama OD Konavala do Primorja. Lani je upravljajući velikom brzinom svojim neregistriranim motociklom na predjelu Ilijine glavice naišao na policajca koji je bio na motociklu. Hvatajući se za međunožje, J.B. je isprovocirao policajca koji je za njim krenuo u potjeru, ali je tom prigodom doživio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđen. Izvješćujući o tom događaju, iz PU dubrovačko-neretvanske su naveli kako je to recidivist koji je tijekom nekoliko posljednjih godina počinio 154 prometna prekršaja. Doznali smo da mladić uopće nije posjedovao vozačku dozvolu, a pred sucima Prekršajnog odjela dubrovačkog Općinskog suda našao se više puta temeljem podnošenja ukupno 62 prijave za počinjene prekršaje.

Glasnogovornik Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore Vukas Radonjić za medije je izjavio kako je Mandrapa ”uhićen temeljem višemjesečnog planiranja te koordiniranog i istovremenog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja Crne Gore, a uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i Odjeljenja sigurnosti Uprave policije Herceg Novi.

Šverceri davno otkrili uvale Prevlaka, Bačvica i Cipavica

Povjesničari ističu kako je lrijumčarenje je u Dalmaciji odavno rašireno, a na raširenost u prvoj polovici 19. stoljeća je utjecala naplata visokih carina. Duga granica prema Turskom carstvu uvjetovala je skoro nemoguće kontroliranje šverca. Koji je najrašireniji bio na splitskom i dubrovačkom području, čemu su pogodovale i jake srodničke veze pučanstva. Početkom 19. stoljeća na našem je području posebno razvijeno krijumčarenje morskim putem, a prema povjesničaru Tadu Oršoliću krijumčari su u Konavlima koristili uvale Cipavica (poznatu i kao Klačina) te Molunat. Za suzbijanje takvog krijumčarenja austrougarski je general Wenzel Vetter von Lilienberg carskoj Ratnoj mornarici sugerirao da na našem području jače kontroliraju Mljetski, Koločepski i Šipanski kanal te mprski prolaz Mali Vratnik (poznat i kao Bocca falsa) između Šipana i Olipe.

21. travanj 2024 14:24