StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Sandro Sukno potopio prvaka Srbije i aktualnog doprvaka Europe: Sad nam Olympiacos, tj. Final 4 na Malti, nije u prvom planu!

Piše Tonči Vlašić
15. svibnja 2024. - 21:40

SKUPINA ‘A‘

Rezultati 6. kola, srijeda, 15. svibnja, Recco: PRO Recco - Novi Beograd 15:7, Marseille: CN Marseille - Jadran Split 17:10.

Poredak: 1. PRO Recco (trener Sandro Sukno) 17 bodova (+30), 2. Novi Beograd 13 bodova (+4), 3. CN Marseille 6 bodova (-4), 4. Jadran Split (Loren Fatović) bez boda (-30). 

Kad su mijenjali strane nakon druge četvrtine bilo je 8:4, na kraju više nego duplo bolji PRO Recco od Novog Beograda u odluci o tome tko će biti prvi, a tko drugi u skupini ‘A’. Aktualni prvak Europe na klupi sa Sandrom Suknom protiv aktualnog doprvaka, tako je zadnje dvije sezone, 15:7 na sjeveru Italije!

Giacomo Cannela je s pet pogodaka, promašio je samo jedan šut, bio prvi strijelac PRO Recca i utakmice. Kod Novog Beograda Alvaro Granados je postigao prva tri pogotka beogradske momčadi, te asistirao za četvrti Nikoli Jakšiću, u tom trenutku 4:5, ali u drugom poluvremenu se nije oglasio niti jednom. PRO Recco je nakon tog četvrtog pogotka gostiju napravio seriju 5:0 i riješio pitanje pobjednika utakmice (i skupine).

- Dosta ritma, želje u igri. S naše strane baš dobra utakmica - istaknuo je Sandro. 

Prvak Srbije je možda najveći gubitak doživio u zadnjoj minuti kad su suci pokazali crveni karton Jakšiću zbog udaranja. To bi trebalo značiti kako srpski reprezentativac ne može igrati iduću utakmicu, a iduća je polufinale 5. lipnja na Malti, prvog dana Final 4. Novi Beograd za finale igra protiv Ferencvarosa, koji je bio najbolji u skupini ‘B’, a za koji igra Dušan Mandić, kojeg je prvak Srbije potjerao usred prošle sezone. Bit će zanimljivo vidjeti što su u zapisnik utakmice PRO Recco - Novi Beograd upisali suci i delegat. Ako Jakšić zaigra u polufinalu, značit će kako nisu ništa. 

SKUPINA ‘B‘

Rezultati 6. kola, utorak, 14. svibnja, Pirej: Olympiacos - AN Brescia 17:12, Budimpešta: Ferencvaros - Zodiac CNA Barceloneta 13:11

Poredak: 1. Ferencvaros 15 bodova (+7), 2. Olympiacos (Marko Bijač i Andro Bušlje) 14 bodova (+9), 3. Zodaic CNA Barceloneta (trener Elvis Fatović) 7 bodova (+3), 4. AN Brescia bez boda (-19). 

Nama je drugo polufinale Final 4 5. lipnja na Malti daleko zanimljivije. PRO Recco, tj. Sandro kontra Olympiacosa, koji je bio drugi u skupini ‘B’, a za koji igraju Marko Bijač i Andro Bušlje. 

- Treba biti idućih 20-ak dana na vrhuncu kako bi ostvarili uspjeh. Mi se sad okrećemo finalu domaćeg prvenstva protiv Savone. Moramo biti pravi, pogotovo nakon izgubljenog finala kupa protiv Brescie. Prva utakmica finala je iduće srijede, 22. svibnja. Druga je 25. svibnja, a eventualna treća, jer se igra na dvije pobjede, 29. svibnja. Sad nam Olympiacos, tj. Final 4 na Malti nije u prvom planu, već finale domaćeg prvenstva - istaknuo je Sandro.

image

Sandro Sukno, trener PRO Recca, slavi pogodak

Tonči Vlašić/

Loren Fatović je sa splitskim Jadranom poražen na kraju i od CN Marseillea u Francuskoj, te je ovaj drugi krug hrvatski prvak zaključio bez boda, sa svih šest poraza.

PRO Recco će na Malti loviti četvrti uzastopni naslov prvaka Europe, a što nitko u povijesti najelitnijeg natjecanja nije uspio. Finale je na Malti 7. lipnja.

Final 4 – 2024.

Prvog dana završnog turnira, u srijedu, 5. lipnja, igraju se polufinalne utakmice: PRO Recco – Olympiacos i Ferencvaros – Novi Beograd. PRO Recco je najuspješniji klub u povijesti natjecanja s jedanaest naslova, Olympiacos je bio dva puta prvak, Ferencvaros jednom, a Novi Beograd niti jednom. Utakmica za treće mjesto i finale igra se na Malti u petak, 7. lipnja.

Na vječnoj listi najelitnijeg natjecanja zagrebačka Mladost i beogradski Partizan su na diobi drugog mjesta s po sedam naslova, zatim slijede Jug Adriatic osiguranje i Spandau 04 s po četiri naslova, Posillipo je tri puta bio prvak, a osim Olympiacosa dva puta dva kluba iz Budimpešte, OSC i Vasas, te splitski Jadran.

26. svibanj 2024 21:03