StoryEditorOCM
VaterpoloUOČI SUDARA HRVATSKA - GRČKA U SPLITU

Neven Kovačević, prvi hrvatski izbornik s medaljom s Europskog prvenstva: ‘Čeka nas rovovska bitka s teškom artiljerijom, tek onda će krenuti pješaštvo!‘

Piše Tonči Vlašić
2. rujna 2022. - 12:12
Sjećanja na Europsko prvenstvo u vaterpolu u Zagrebu 2010. godine: legendarni komentator HTV-a Mićo Dušanović i Neven Kovačević

Ponesen prethodnom utakmicom i pobjedom protiv Francuske, uvjerljivom, u kojoj me je dojmila izvanredna obrana naših, očekujem na kraju visok plasman. Protiv Francuske su bili u obrani toliko dominantni, te je od sredine druge četvrtine sve dolazilo na svoje. Da, bila je to baš moćna izvedba. Vidjeli smo kako su kondicijski perfektno pripremljeni. Stajali su čvrsto i visoko na bloku. Na kraju je previsoka razlika s obzirom na to kako su se na početku utakmice predstavili Francuzi. Vidi se ruka Vjeka Kobešćaka. Tu veliku razliku osigurala je dubina igre, Josip Vrlić je to osigurao, i tad su vanjski igrači, budući su imali prostora, znali to iskoristiti – raspjevan je Neven Kovačević, legendarni splitski trener, ali nek’ se ne zaboravi – prvi hrvatski izbornik s medaljom s Europskog prvenstva.

Odveo je u Firenci 1999. Hrvatsku do finala, otvorio ga, sjećamo se k’o da je bilo jučer – vodstvom 3:0, ali nije obrana bila dobra u tom finalu. Primili smo previše, 15 pogodaka te je zlato završilo oko vrata moćnih Mađara, generacije koja će nanizati tri olimpijska zlata (Sydney, Atena i Peking).

Kova(čević) je trener koji je splitskog Jadrana odveo do naslova prvaka bivše države 1991. (posljednji prvak bivše države), potom i do naslova prvaka Europe (prvi naslov najboljeg u Europi jedne hrvatske momčad u loptačkim sportovima od samostalnosti). Potom je s Jugom uzeo prva dva trofeja od samostalnosti Lijepe naše (Kup Hrvatske 1994. i 1996.).

Prati Grke, idućeg suparnika Hrvatske na EP-u, ne samo u Spaladium Areni.

- Dobro znani igrači vođeni od strane istog trenera. Sazrijevali su između ostalog i u Jugu, poznaju naša razmišljanja. Nema nepoznanica. Zna se dobro kako imaju odlične centre, kako imaju centra koji može otići i u kontru. I njima je obrana zaštitni znak. Duboka zona, s visokim blokovima, te solidan vratar. To je ukratko naš suparnik u odluci tko će izravno u četvrtfinale. Prednost je na našoj strani, i zbog domaćeg terena, i zbog prikazanog prije dva dana. Nama igra i bod, ali ne može se igrati na neriješeno. Čeka nas rovovska bitka s teškom artiljerijom, tek onda će krenuti pješaštvo. Jedan bljesak, jedna kontra, jedna velika obrana možda presude. Grčka će vjerojatno pokušati iskoristiti to što se Vrlić ne može poput drugih brzo vratiti u obranu, naši trebaju razmišljati kako ih zatvoriti da ne dođu do napada 6 na 5. Opet, smatram kako je naša vertikala bolja, pa čak i na bekovima iako nam tu dosta nedostaje Hrvoje Benić, koji je propustio EP zbog ozljede. Nedostaje nam njegovo iskustvo. Posljednji rezultati su na strani Grčke, ali u ovom prekrasnom ambijentu, vjerujem u novu moćnu prezentaciju naših – istaknuo je 65-godišnji Splićanin, legendarni trener.

Hrvatska i Grčka igraju od 20.30 sati (HTV2)

28. travanj 2024 00:51