StoryEditorOCM
VaterpoloNOVA RADOST

Naučili u Gružu osvajati trofeje, pa nastavili to i u Grčkoj, bivši Jugaši otvorili šampanjac nakon čega se oglasio sportski ponos Pireja, te izbacio brojku: ‘310!‘

Piše Tonči Vlašić
11. svibnja 2024. - 21:02

Marko Bijač i Andro Bušlje su opet podigli pokal Kupa Grčke. Eto novog trofeja u karijeri dvojice Dubrovčana, službeno najboljeg vratara posljednja dva EP-a i neslužbeno najboljeg zadnjeg svjetskog prvenstva te s druge strane najtrofejnijeg hrvatskog reprezentativca svih vremena, braniča, koji je rekorder svjetskih prvenstava sa sedam medalja, i to ih je u kapici Hrvatske izborio na sedam prvenstava za redom.  

Olympiacos pak sedmi put uzastopno, a 25. put ukupno u svojoj povijesti osvaja Kup Grčke. U svom 32. finalu ovog natjacenja dobio je Apollon Smyrnis sa 16:8 na bazenu Vouliagmenija. Grčki mediji se nadaju kako je ovo početak uspjeha momčadi Hrvoja Koljanina, koju do kraja sezone, u idućih niti mjesec dana, čeka završnica domaćeg prvenstva, te nastup na završnom turniru europske Lige prvaka, Final 4, koji se igra na Malti.

- Meni je ovo treća sezona i treći osvojeni Kup Grčke, Andro ih je s Olympiacosom osvojio ukupno šest, a Loncu prvi u njegovoj prvoj sezoni u Pireju – kaže Bijač. Lonac je Luka Lončar, Zagrepčanin, bivši trofejni centar Juga. Plus, kad se spominje najtrofejniji hrvatski sportski klub, Jug Adriatic osiguranje, Koljanin je lani bio pomoćni trener prve momčadi, te trener juniora (s prvom momčadi osvojio je Superkup, Kup i Regionalnu ligu, a s juniorima duplu krunu), a u Olympiacosa je i Alex Papanastasiou, Grk s najdužim stažom u povijesti igranja za Juga (četiri trofejne sezone je bio u Gružu), a koji je sad ponio trofej MVP Kupa.

image

Andro Bušlje i Marko Bijač, Dubrovčani u kapici Olympiacosa, grčkog prvaka

Tonči Vlašić/
image

Hrvoje Koljanin, pomoćni trener Jug Adriatic osiguranja u sezoni 2022./23.

Tonči Vlašić/
image

Luka Lončar i Alec Papanastasiou iz vremena kad su u kapici Juga igrali protiv Olympacosa

Tonči Vlašić/Cropix

Olympiacos je prvo dobio PAOK-a u četvrtfinalu, a zatim Panionios u polufinalu. Koliko je bio nadmoćan potvrđuje ukupna pogodak razlika u tri utakmice – 55:22 (PAOK 21:7, a Panionios 18:7).

Gdje je Vouliagmeni, domaćin Final 8 Kupa Grčke? Ispao je već u četvrtfinalu, prvog dana. Apollon Smyrnis je nakon 8:8 bolje izvodio peterce od njega, a nakon toga je suparnik Olympiacosa u finalu dobio Pelisteri s 10:7.

Sportsko društvo Olympiacos se oglasilo nakon trijumfa svojih vaterpolista, te izbacilo brojku – računajući svoje momčadi u pet loptačkih sportova (nogomet, košarka, odbojka, rukomet i vaterpolo) - ovo je 310. trofej sportskog ponosa iz pirejske luke.

23. svibanj 2024 09:17