StoryEditorOCM
TenisGRAND SLAM, EVO ME!

Bila je nakon treninga na predstavljanju jedinog hrvatskog WTA turnira, u subotu će prvi put trenirati u gradu svjetla, u nedjelju će doznati protiv koga i kad igra!

Piše Tonči Vlašić
15. svibnja 2024. - 19:22

Prijepodne je odradila trening, u podne je bila u zagrebačkom Business Clubu 5 na predstavljanju jedinog hrvatskog WTA turnira, Makarska Open hosted by Valamar, koji se igra od 3. do 9. lipnja. I četvrtak će prijepodne trenirati tri sata gore u Zagrebu, koji će skupa s trenerom Damjanom Peterlinom napustiti u petak poslijepodne.

Kreće Lucija Ćirić Bagarić u grad svjetla, mode, umjetnosti, sporta, u Pariz. Tamo će idući tjedan igrati u kvalifikacijama drugog Grand Slam turnira sezone, Roland Garrosa. Prije dvije godine je bila tamo, igrala je u juniorskoj konkurenciji, a sad je čekaju njezine prve kvalifikacije jednog Grand Slam turnira od kad skuplja bodove za WTA svjetsku rang listu.

- Prvi cilj u 2024. godini je ući u TOP 200, te tako osigurati mjesto u kvalifikacijama Grand Slam turnira - rekla je, poželjela krajem prošle godine. Lucija u ruci ima već kartu i za kvalifikacije Wimbledona. Potvrda je stigla ovih dana, a uspjela je sve to nakon onog sjajnog niza. Godinu je otvorila s 23 pobjede za redom. Osvojila pritom četiri ITF-ove 35-ice. U veljači je ponijela laskavi naslov – ITF-ova tenisačica mjeseca.

image

Lucija Ćirić Bagarić na predstavljanju WTA turnira u Makarskoj

Ronald Goršić/Cropix/

Danas je Lucija četvrta najbolje plasirana hrvatska tenisačica na svjetskoj rang listi. Donna Vekić je 37., Petra Martić 81., Jana Fett 128., a ona je na 185. mjestu. Prva nositeljica WTA turnira u Makarskoj bit će, otkrio je Feliks Lukas, direktor Makarska Opena, američka tenisačica Emma Navarro, trenutno 22. igračica svijeta. Podno Biokova će igrati ukupno tri igračice iz TOP 50. Preostale dvije su Nizozemka Arantxa Rus i Francuskinja Diane Parry, 49. odnosno 50. sa svjetske rang liste, te još sedam tenisačica iz TOP 100.

- Lani su u finalu nastupile dvije tenisačice iz top 50, Mayar Sherif, najbolja Egipćanka svih vremena i Talijanka Jasmine Paolini koja je nedavno osvojila Masters u Dubaiju i igrala četvrtfinale Australian Opena. Prošle godine smo imali Čehinju Lindu Noskovu koja je pobijedila Igu Świątek, najbolju tenisačicu svijeta zadnjih godinu dana, a već osam godina na našem turniru nastupa i Slovakinja Anna Karolína Schmiedlová. Sve to govori o kontinuiranoj kvaliteti tenisa koji se igra u Makarskoj. Ovaj turnir mnogo znači i kao odskočna daska mladim tenisačicama poput Tare Würth koja je na njemu ostvarila svoj prvi zapaženi rezultat i kasnije došla do praga top 200 - istaknuo je Lukas, koji je jednu pozivnicu za mjesto u glavnom turniru dodijelio upravo Luciji. Preostale dvije su u rukama Petre Marčinko i Tene Lukas.

Što je još zanimljivo? Prvi put u povijesti turnira svi će mečevi na centralnom terenu bit u izravnom prijenosu na televiziji Sportklub, a finale će prenositi i HTV. Odluka o pobjednici Makarska Opena igra se u nedjelju, 9. lipnja, u 20 sati, pod reflektorima.

Lucija će ovu subotu i nedjelju trenirati na terenima Roland Garrosa. U nedjelju će oko podne doznati tko će joj biti suparnica na startu kvalifikacija, te kad igra meč, u ponedjeljak ili utorak. Kvalifikacije završavaju u petak, 24. svibnja, a u nedjelju, 26. svibnja je start glavnog turnira. Novak Đoković i Iga Świątek brane naslov. Oboje su lani po treći put osvojili Roland Garros. Oboje su na prvoj poziciji svjetske rang liste.

Ana Konjuh je do sad pet puta igrala u glavnom turniru Roland Garrosa. Prvi put 2015., a zadnji put 2021. godine. Za nadati se kako će još koji put, te kako neće dugo biti jedina Dubrovkinja u povijesti koja je bila sudionicom glavnog turnira jednog Grand Slam turnira.

image

Trener Damjan Peterlin i Lucija Ćirić Bagarić u Roland Garrosu 2022. godine

Tonči Vlašić/
28. svibanj 2024 01:51