StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Odluka u zadnjoj sekundi, Iva Oberan s tri pobjede peta na Grand Prixu u austrijskom Linzu, i Anđela Violić uzela bodove

Piše Tonči Vlašić
9. ožujka 2024. - 17:48

Moglo bi se danima o uspjesima Australke Katherine Haecker, pete sa svjetske rang liste kategorije do 63 kilograma, judašice koja je u karijeri osvojila bulikan toga. Aktualna kontinentalna prvakinja, koja je to uspjela osam puta, koja ima pet medalja s Grand Slam turnira, do nove na Grand Prixu stigla je na kraju preko sedam godina mlađe, 24-godišnje Ive Oberan.

Pet puta je Iva ove subote izlazila na tatami Grand Prixa u austrijskom Linzu, tri puta je sudac pokazao prema njoj kad je proglašavao pobjednika. Prije četvrtfinala u kojem je zaustavljena od Nizozemke Joanne Van Lieshout, treće sa Svjetskog prvenstva u Dohi prošle godine, nekadašnje svjetske juniorske prvakinje, koja je u Linzu uzela zlato, Iva je ostvarila dvije pobjede. Nakon toga još jednu, dok je od Haecker, prve nositeljice u Linzu, poražena bacanjem u zadnjoj sekundi.

Australka je u završnici četiri minute borbe imala dvije kazne, Iva jednu.

Šteta, Oberan tako nije uspjela četvrti put u karijeri skočiti na pobjedničko postolje Grand Prixa, ima srebro i dvije bronce, ali je osvojila nove bodove u borbi za mjesto na najvećem svjetskom natjecanju, Olimpijskim igrama koje su ovo ljeto u Parizu.

U Linzu je ove subote nastupila i Anđela Violić, judašica Dubrovnika 1966., koja je bila na startu uspješnija od Izraelke Maye Kogan, ali potom nije uspjela iznenaditi nositeljicu, nekadašnju svjetsku doprvakinju, 34-godišnju Mariu Perez iz Portorika, koja je otišla u finale. Violić je, kao i Oberan, osvojila nove bodove. 

U nedjelju, 10. ožujka, posljednjeg dana Grand Prixa u Linzu na tatami će Petrunjela Pavić (Dubrovnik 1966.) u kategoriji do 78 kilograma, u kategoriji preko 78 kilograma Ivana Šutalo (Dubrovnik), te Josip Bulić (Dubrovnik 1966.) u kategoriji do 90 kilograma.

27. travanj 2024 04:04