StoryEditorOCM
NogometDARKO MILADIN

Trebao sam ić s Prkom u Orebić - kaže Hajdučko srce iz Sustjepana, a potom o Hajduku, Rijeci, Dinamu, finalu kupa: Jedna glupa stvar ne dolazi sama!

Piše Tonči Vlašić
15. svibnja 2024. - 14:53

Jesi li na Pelješcu? Loviš li tune? – počinje Big Game u organizaciji Peliških jedara, u mjesto kapetana došli su ovog tjedna i osvajači medalja s najvećih natjecanja, a znamo kako se i Darko Miladin, bivši nogometaš, naš mali iz Sustjepana, dobro nije više mali, 45. mu je na leđima, ‘uhvatio’ u taj đir. Ribolov na velike morske trofeje.  

Sjećamo se kako je skupa s Nikšom Prkačinom, košarkaškom legendom, ribao unatrag 20-ak godina kraj Kalamote, Lopuda, pa ga je onda ‘vukao’ na more Hrvoje Vejić, Pločanin, skupa su igrali u Haduka. Lani čitamo reportažu s Komiže, s Big Gamea, a kad tamo Darko drži tunu. Uglavnom, ovih dana mu je brod na suhom. Čeko je neke meštre mjesecima, sad su došli baš kad je festa ribanja u Orebiću, pa ništa od toga, a imao je želju ići.

- Trebao sam s Prkom (Nikšom Prkačinom) ići u Orebić.

Ići će na Komižu. Kad je to?

- Kraj sedmog. E, to ne propuštam. Bio sam već četiri puta – kaže Darko, koji je nogometni umirovljenik već 15 godina. Ponikao na Lapadu, tu se iskazao, pa stigao poziv iz Splita. Bilo je to prije gotovo tri desetljeća. S Hajdukom je osvajao naslove prvaka i pobjednika kupa, prvi put bio prvak prije više od dva desetljeća. Karijeru je zaključio u dresu Rijeke u sezoni 2008./09. za koju je odigrao desetak utakmica, i kad je tako, a danas igraju Dinamo i Rijeka prvu utakmicu finala Kupa Hrvatske, pitamo Darka: Tko će osvojiti Kup?

- Kad je Hajduk izgubio u polufinalu, meni je sad svejedno – k’o iz topa će dobitnik nagrade Torcide Hajdučko srce u onoj famoznoj sezoni 1998./99. kad je Hajduk u predzadnjem kolu porazom od Rijeke u dupke punom Poljudu 1:3 izgubio naslov. Bio je Dubrovčanin strijelac tog jedinog pogotka za ‘Bile’. Tri dana poslije tog bolnog poraza, a u zadnjih 90 minuta sezone Rijeka je odigrala na Kantridi 1:1 s Osijekom, te su zagrebački ‘Plavi’ pobjedom kod kuće protiv Varteksa u sablasno praznom Maksimiru, što je bilo, tisuću, dvije gledatelja, nešto sitno, podigli trofej dok je puna Kantrida plakala (i lovila suce zbog poništenog pogotka za 2:1 u posljednjim sekundama utakmice).

I ove sezone prvi je otpao Hajduk iz utrke za prvaka, pa Rijeka, te je Dinamo opet prvak. Samo što se sve to nije dogodilo u zadnjih 90 minuta sezone, već prije. Eto, još se imaju odigrati zadnja dva kola, a sve je odlučeno.

- Hajduk me razočarao protiv Istre kad je izgubio na Poljudu, pa onda protiv Lokomotive... Na kraju je od Osijeka dva puta izgubio usred Splita. Tu je Hajduk izgubio naslov, a ne porazima na kraju od Dinama i Rijeke. Prosuo je previše bodova kod kuće... Odmah se snervam kad je to tema. 

image

Darko Miladin za vrijeme treninga mlade reprezentacije Hrvatske na Poljudu 1999. godine

Tom Dubravec/Cropix/
image

Darko Miladin je bio strijelac protiv Varteksa za vodstvo 2:0 u 4:1 pobjedi na Poljudu u sezoni 1998./99. (Marjan Mrmić je bio nemoćan)

Cropix/

Darko je jedan od četvorice Dubrovčana koji su sa splitskim Hajdukom osvajali kup. Prvi je Marin Kurtela, zatim Srđan Andrić, Zvonimir Deranja i on. Koliko ih je ‘ulovio’?

- Dva.

Da, prvi 2000. protiv Dinama. Dobio ga Hajduk u prvoj 2:0 na Poljudu, a poraz u uzvratu u Maksimiru 0:1. Miladin je odigrao svih pet utakmica za ‘Bile’ te sezone u Kupu. Drugi put je podigao Rabuzinovo sunce 2003. godine kad su u obje utakmice finala dobili Uljanik, 1:0 u Puli 1:0, a 4:0 u Splitu. Miladin te sezone dva pogotka u kupu.

- Meni je bilo bolje, zanimljivije kad se igrala jedna utakmica finala. Ovako kao što je bilo u zadnje vrijeme. I to je bio pun pogodak, te ne znam zbog čega su sad vratili dvije utakmice. Kad je jedna utakmica tad možeš iznenaditi favorita, a ovako, kad su dvije... To je draž kupa. Zatim, Europa ukinula gol u gostima, a mi to vratili ili ostavili, kako hoćeš. Ovako ću reć kad su ove promjene u kupu u pitanju: Jedna glupa stvar ne dolazi sama.

Prva utakmica finala igra se večeras u Maksimiru od 19 sati. Dinamo je 24. put u finalu, a pobjednik 16. puta. Rijeka igra svoje deveto finale Kupa Hrvatske, a u proteklih osam je šest puta podizala trofej. Hajduk je bio pobjednik osam puta, slavio je zadnje dvije sezone, a ukupno pet klubova je osvajalo Rabuzinovo sunce (Osijek i Inker iz Zaprešića po jednom).

- Dinamo je u boljoj situaciji uoči finala. Osvojio je naslov prvaka. Rasterećen je. Malu prednost dajem njemu. Kažem, kad je Hajduk ispao, meni je svejedno tko će uzeti kup.

Miladin Hajdukovac od glave do pete, 256. puta je oblačio najdraži dres, postigao 11 pogodaka. Bio je veznjak do one nesretne ozljede nakon osvajanja naslova prvaka 2001., pa je potom igrao desnog beka i na toj poziciji ostao do kraja karijere. Pamti se i jedna njegova utakmica za ‘A’ reprezentaciju, Ćiro Blažević izbornik, 1:1 protiv Južne Koreje u Seoulu 1999. godine, a od utakmica s mladim reprezentacija nezaboravna je ona 2:6 pobjeda na stadionu Partizana usred Beograda protiv vršnjaka SRJ. Inače, debi za Hajduk je Darko imao u ljeto 1998. u europskoj utakmici. Suparnik na Poljudu Malmo. Ušao je u igru u 66. minuti. Finulo je 1:1, a u uzvratu je krenuo od prve minute, a tu utakmicu pamti po pobjedi 2:1, te prolasku dalje.

image

Darko Miladin s navijačima Hajduka slavi naslov prvaka Hrvatske 2001. godine nakon povratka iz Varaždina u Split

Tom Dubravec/Cropix/

Najdraža mu je utakmica u dresu Hajduka pobjeda kod Varaždina 4:2 u zadnjem kolu prvenstva kad je 2001. bio prvi put prvak Hrvatske. Drugi naslov prvaka osvojio je s Hajdukom 2004., a upisao je i četiri nastupa u sezoni 2004./05. kad se zadnji put na Poljudu slavio naslov prvaka.

Hajduk živi vječno piše na njegovom štapu za ribanje na kojem je i grb Hajduka. I danas ‘lud’ za bilom bojom, srce, kaže, zaigra kad se približi Poljudu kao što je bilo i danas davne 1995. godine kad je iz Dubrovnika, s 15 godina, prvi put stigao na poljudsku ljepoticu.

Moglo bi se danima s Darkom o nogometu. Sad i o ribolovu. S nestrpljenjem čeka Big game na Komiži, a onda će opet ovog ljeta počet pjevat: Samo jednu želju imam, moj živote ludi, da mi Hajduk prvak bude, cili Split poludi...

27. svibanj 2024 14:01