StoryEditorOCM
ZabavaFenomen CROchetinga

Oživjelo kukičanje uz stihove Rim TimTagi Dim: Baby Lasagni podrška i iz Dubrovnika i to sa skalina od Dominikanaca!

Piše Gabrijela Bijelić
10. svibnja 2024. - 21:08

Tko želi, baš u svemu može naći simboliku, pa tako i u tabletićima koje je nastupom na Eurosongu popularizirao naš predstavnik baby Lasagna s pratećim sastavom. A tabletići, poznato je kroz povijest ručnog rada, nastaju heklanjem, odnosno kukičanjem koje se, gle čuda, na engleskom naziva crocheting.

Naglasak na ‘CRO’

Naravno, naglasak je na onom ‘CRO’ s početka riječi koje je zapalo na oko mnogima, pa tako i glasnogovornici Dubrovačke biskupije Angelini Tadić. Njezina objava na društvenim mrežama naišla je na veliko odobravanje ljubitelja rukotvorina. I ne samo njih:

image

Marko Purišić aka Baby Lasagna u prigodnom kukičanom kostimu

- Nekad nam stvari budu darovane na pladnju. Drugi odrade ogromni dio posla, a mi se trebamo samo nastaviti na to. Ako ne uhvatimo ovaj pozitivni Rim Tim Tagi Dim trenutak i ne osmislimo na milijun načina autohtone suvenire (ionako se žalimo da se svašta prodaje) koji će preplaviti našu obalu – onda smo ‘za ništa’. Heklanje bi možda ponovno moglo biti ‘u modi’ i priča bi se mogla zakotrljati sve do branda – uvjerena je Tadić koja s optimizmom gleda na budućnost tradicije kakvu ne smiju nadvladati nikakva čuda tehnike ni umjetne inteligencije.

image

Tabletić je nedavno krasio i Rimčevu Neveru u kojoj se dovezao Baby Lasagna

Livio Andrijic/Cropix

Revival ručnog rada

Pobornika ‘povratku korijenima’ ne manjka ni među veziljama praktičarkama. Jedna od njih, Kate Stojanović, Lopujka među domaćima i furestima poznata pod nadimkom ‘Kate Konavoka’, svojim je svojim rukotvorinama dodatno proslavila skaline od Dominikanaca. Na natjecanjju za pjesmu Eurovizije zdušno navija na baby Lasagnu i revival kukičanja:

- Ma Marko je sjajan, ne sjećam se da je netko od naših pjevača na Eurosongu bio ovako prihvaćen. A svi su vidjeli i ove krasne kukičane tabletiće koje krase njegovu monturu, bubnjeve, mikrofone, svaki detalj. Sigurno se mnogi pitaju tko to radi i kako. E, pa neka se zna za naše rukotvorine. Ja, istina, ne kukičam, specijalizirala sam se za konavoski vez, ali pašku čipku i slične te ukrase cijenim. Mislim da bi je ovaj Eurosong dobra prilika da se vrati u modu ne samo kukičanje, nego i pletenje, vez, sve što ima veze s kreativnošću – poručuje simpatična Kate koja drži fige Baby Lasagni, njegovim mačkama i tabletićima u Malmeu.

image

Imati majicu s printom Baby Lasagninih mačaka je stvar prestiža

Cropix/
23. svibanj 2024 03:33