StoryEditorOCM
ZabavaVRLO MISTERIOZNO

Nestao Youtube kanal Croatia Recordsa; jesu li ga srušili hakeri ili udovica Tome Zdravkovića?!

Piše dv
2. studenog 2023. - 17:31

O utorka, 31. listopada ne može se pristupiti službenom Youtube kanalu Croatia Recordsa, a beogradska tvrtka Connect Network javila se portalu Ravno do dna s navodnim objašnjenjem.

Direktor naše najstarije izdavačke kuće Želimir Babogredac u razgovoru je za Jutarnji je rekao kako se najvjerojatnije radi o hakerskom napadu, a možda i nečem ozbiljnijem.

- Jednostavna je stvar. YouTube je dućan, a sad taj dućan ne radi. Izgleda da se radi o hakerskom napadu. Ja sam poslao moje ljude u London i vide što se tamo događa i za dan, dva ćemo znati. Najvjerojatnije je hakerski napad, a možda je i neka ucjena, neka zločestoća je proradila - siguran je Babogredac.

Međutim, da nije riječ o hakerskom napadu tvrdi Mirko Ćajić u ime tvrtke Connect Network sa sjedištem u Beogradu za portal Ravno do dna. 

Connect Network se inače bavi zaštitom autorskih prava u kompletnoj digitalnoj sferi, dakle na platformama kao što su Youtube, Spotify, Deezer i sličnim. U svom objavljivačkom timu Connect Network ima preko 50.000 kompozicija i zastupa 84 autora i nositelja autorskih prava među kojima je i obitelj pokojnog Tome Zdravkovića.

- Problemi sa Croatia Records su krenuli prošle godine, kad je u naš tim došla obitelj pokojnog Tomislava Zdravkovića. Istog dana smo tražili od gospođe Gordane Zdravković sve ugovore koje poseduje s izdavačima i naišli na velike probleme. Croatia Records je izdao više albuma bez autorskih dozvola što je krivično djelo, pa smo tako naišli na album gospođe Amire Medunjanin s 12 sinkroniziranih kompozicija Tomislava Zdravkovića (album "Za nju i njega") bez ijedne jedine autorske dozvole, što se po zakonu o autorskim i srodnim pravima vodi kao kazneno djelo - ispričao je Mirko Ćajić za spomenuti portal.

Iz Connect Networka navode da je Croatia Records također na svim digitalnim platformama objavila još dvije singl kompozicije s autorskim djelima Tomislava Zdravkovića, a da nisu dobivene autorske dozvole obitelji Zdravković. Riječ je o pjesmama „Danka“ u izvedbi Merime Ključo i „Tužno leto“ koju je izveo Sevdah Baby.

„Upozoravali smo ih da ne posluju po zakonu i da su načinili bezbroj kaznenih djela i povrijedili autorska prava naših klijenata, na šta nisu uopće reagirali i pored naše molbe da mirnim putem i u duhu dobre poslovne suradnje nađemo neko zajedničko rješenje“, tvrdi Ćajić i dodaje kako je Croatia Records nastavila svoju praksu.

“Tada smo odlučili poslati elektroničke opomene. YouTube je sinuo kontroverzne i piratske sadržaje te ugasio YouTube kanal Croatia Records zbog kršenja autorskih prava. Gospodin Želimir Babogredac zna da ga nikakvi hakeri nisu srušili, izjavio je za portalu Ravno do dna .

27. travanj 2024 11:45