StoryEditorOCM
ZabavaLista najslušanijih i najbolje plaćenih

Cvekov hit je najslušanija pjesma u državi, a među prvih pet su i Silenteovci

Piše Klara Rožman/JL
29. lipnja 2023. - 12:30

-Pjesma ‘Trebaš li me‘ definitivno je pomaknula moje granice u svakom smislu. Osigurala je predivne potvrde od strane publike i struke, učvrstila moju poziciju kao autora i izvođača te je, nadam se, označila jedan period hrvatske pop glazbe. Zahvalan sam pjesmi što je proizišla iz mojih misli, zahvalan sam Eni Jurišić koja ju donijela na najposebniji mogući način te Zvonimiru Husnjaku (Z++) koji ju oblikovao uvjerljivo, suvereno i u skladu s vremenom u kojem živimo - kaže Matija Cvek čija je pjesma ‘Trebaš li me‘ prema podacima stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja službeno najemitiranija pjesma domaćih autora u 2022. godini.

Nakon osvojenih Porina i Cesarice, ovo je još jedno u nizu priznanja za Cvekov ultimativni hit ‘Trebaš li me‘ koji je proveo čak 20 tjedana na prvom mjestu HR TOP 40 liste singlova, pa je zagrebačkom autoru za nju na danas održanoj press konferenciji Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a uručio mikrofon kao prigodan poklon. S ovim mikrofonom će se, istaknuo je Marčec, u budućnosti glas ovog uspješnog glazbenika još bolje čuti.

Druga najemitiranija skladba lani, prema podacima ZAMP-a, je pjesma Huseina Hasanefendića Husa ‘Ponovo‘, ujedno i posljednja numera koju je Parni valjak snimio s Akijem Rahimovskim.

Na trećem mjestu najemitiranijih skladbi u 2022. godini je Massimov ‘Mali krug velikih ljudi‘ autora Ivana Dečaka, lidera grupe Vatra. Detourova pobjednička pjesma 69. Zagrebačkog festivala ‘Nekad je bilo bolje‘ autora Nenada Borgudana, na četvrtom je mjestu, iza nje su Silente i ‘Poljubi me za kraj‘ (Tibor i Sanin Karamehmedović), zatim ‘Jel’ ti reka ‘ko?‘ u izvedbi Petra Graše koji je, uz Vjekoslavu i Tonča Huljića, i autor pjesme. Sedma je ‘Refužo‘ autora Ive Jagnjića i njegovog benda Dalmatino, a osma Massimova ‘Zamisli‘ čiju je inicijalnu ideju Rajka Dujmića završio Ivan Dečak. Uspješnica prošlogodišnjeg Splitskog festivala ‘Jube moja znaj‘ (Neno Belan, Nikša Sviličić) u izvedbi Nene Belana i Fiumensa na devetom je mjestu, a listu zatvara još jedna pjesma sa Zagrebačkog festivala: ‘Ptice‘ Matije Cveka koju je napisao u suradnji s Alanom Dovićem, piše Jutarnji.

Ljudi iz ZAMP-a danas su objavili i listu deset najuspješnijih autora u Hrvatskoj. Nju čine imena s bogatim katalogom pjesmama iza kojih su desetljeća hitova koji se i danas rado slušaju u domaćem eteru - to su, abecednim redom: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči i Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić te Zlatan Stipišić Gibonni. Zahvaljujući popularnosti svojih hitova ovih deset kapitalaca za proteklu godinu, kako neslužbeno doznajemo, priskrbit će od strane ZAMP-a između 30 i 60 tisuća eura. Koliko mu to znači pitamo Branimira Mihaljevića, koji je već godinama na prestižnoj listi top deset autora u Hrvatskoj.

Ono, što, međutim, ‘bode‘ oči jest da među najemitiranijim autorima i pjesmama u 2022. godini nema tzv. cajki. Gdje su nestale?

- Nisu nestale, ali takve pjesme se u pravilu ne emitiraju u hrvatskom radijskom ili televizijskom programu. Što se tiče koncerata na kojima se izvodi takva vrsta glazbe, njih definitivno u Hrvatskoj ima, ali očito ne dovoljno da bi se prodajom ulaznica uvrstili među top deset naše liste - kažu nam u ZAMP-u, na čijoj je listi top 5 regionalnih autora i Dušan Bačić, koji, međutim, ne sklada samo narodnu ili ‘turbofolk‘ glazbu nego njegove pjesme pjevaju i Severina, Jasmin Stavros, Neda Ukraden, Maja Šuput...

03. svibanj 2024 06:36