StoryEditorOCM
DalmacijaUMJESTO NOVCA - OTKAZI

Zlatan Plenković: Sjede pod borom, a htjeli bi plaću...

Piše PSD.
19. listopada 2012. - 12:11
Nakon sedam, osam godina stalnog posla na Plenkovićevim vinogradima u Baškom polju, sedmorica radnika svakodnevno dolaze na radno mjesto, ali ne rade u vinogradu, već sjede pod borom.

To su Dražen Erceg, Hamid Terović, Ivan Ivandić, Marko Batinić, Slaviša Radosavljević, Živko Gabrić i Željko Kapor.

Razlog je što im je vlasnik vinograda Zlatan Plenković po voditelju Vinku Maglici poručio 1. listopada da više ne dolaze na posao. Nisu im isplaćene tri plaće, požalili su se. Nisu dobili nikakav raskid ugovora pisanim putem, pa im je sindikat PPDI-a savjetovao da redovito dolaze na posao. Još je šestorici radnika isto tako rečeno da koriste godišnji i da ih nakon toga čeka otkaz, ali oni ostaju kod kuće.

- Nakon što se vratio s godišnjega, voditelj Vinko Maglica okupio nas je i rekao da smo nas trinaestorica dobila otkaz i da najprije iskoristimo godišnji. Petoricu je ostavio. Bili smo šokirani. Čekamo gazdu radi razgovora, a on ne dolazi. Mislimo da je svemu veliki uzrok voditelj posla na vinogradima, koji je slabo vodio računa tko kako radi. Zatvori se u kontejner, brine o kuhanju marendi, nije došao gledati obrezivanje, tri mjeseca ne kontrolira radove po terenu, a onda nas je proglasio neradnicima. Obrnuto, one koji nisu obavili svoj dio posla na povjerenim im “tablama” u vinogradu, preporučio je za ostanak.

‘Otkad je Maglica došao, loza je počela propadati’

Ako se Maglici ulizuješ, dobar si. Otkako je došao za šefa na Baškom polju, loza je počela propadati, poslovi se navrijeme ne završavaju, vododerine se ne nasipavaju. Bilo bi dobro za gazdu da pročita kako mu se vodi računa o vinogradu, koliko je loza propalo, tko su radnici koji nisu obavili svoj posao, a Maglica ih ostavlja raditi, tko nakupi po 200 sati prekovremenih, a za ostale nema posla - pričali su radnici puni gorčine.

Tvrde kako su svoj dio posla obavili navrijeme i lozu obrezali, a one druge koji nisu završili, Maglica štiti. Oni su bili dio ekipe koja je biokovsku padinu pod borom iskrčila i pretvorila u 60 hektara vinograda s 550 tisuća loza.

Smatraju da su i oni pridonijeli nagradama vinu iz ovoga vinograda. Ako se do kraja tjedna gazda ne pojavi u Baškoj Vodi, oni će k njemu na Hvar, rekli su. Plaća za lipanj sjela je u utorak, kada smo obavljali s njima razgovor. Zlatan Plenković kaže kako u poslu mora postojati korektan odnos i kako je radnike molio da koriste kolektivni godišnji odmor, ali oni uporno dolaze na posao i ništa ne rade.

- Prošloga tjedna, u petak, bio sam u 11 sati u vinogradu, nije ih bilo. A očekuju da ih platim. Zato će dobiti otkaz. Upravo sam im poslao pisanu uputu da koriste preostale dane godišnjeg odmora. Radnike koji slušaju što nam treba u poslu, ostavljam. Tko je mogao predvidjeti ovako duboku krizu? Dok je bilo moguće, redovito sam im isplaćivao plaće, a onda obavijestio da će kasniti, pogotovo nakon zakona da najprije moramo uplatiti sve obveze prema državi. Još i porez na dobit unaprijed plaćam za robu koja mi u podrumima stoji tri godine. E, to nitko više ne može izdržati, moram otpuštati radnike. Umoran sam od svega, radim od jedanaaeste godine, zaslužio sam penziju. Dosta mi je Makarske, prodao bih vinograd na Baškom polju, neka se javi tko je zainteresiran - nezadovoljan je i Plenković.

‘Podmeću mi na svakom koraku, nisam to očekivao’

Baško polje donijelo mu je previše problema i opstrukcija. Godinama ne može uvesti vodu i struju, ni vlastitu solarnu, rekli su mu da kopa ispod Magistrale i gradi trafostanicu. Politika mu nije dala sagraditi vinariju, a potrošio je 100 tisuća kuna za nacrt. Sada od nje odustaje.

- Vino s Baškog polja dobilo je povijesne nagrade u hrvatskom vinarstvu: Crljenak će 18. studenoga u centru Londona, u Decanteru, biti proglašeno najboljim suhim vinom u regiji među 10 autohtonih sorti. Makarski Pošip također je proglašen najboljim bijelim suhim vinom. A ja sam za premještaj vode u vinogradu platio kao za hotel i ne mogu još doći do vode. Ostajem na minimumu proizvodnje. Nisam očekivao da me dočekaju kao preporoditelja, ali niti da mi se podmeće na svakomu koraku. Ni radnici nemaju razumijevanja, ne rade, a htjeli bi plaću i čine me budalom! Dobri radnici ostaju, doći će vrijeme kada ću ih moći bolje platiti. Oni koji misle da ću im dopustiti da mi prave štetu, ne mogu kod mene imati plaću - objašnjava Plenković.

ANA DRAGIČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 14:55