StoryEditorOCM
Dalmacijapodružnica centra za socijalnu skrb dobiva sve više prijava

ŽIVOT U STRAHU Žene sve češće traže izlaz iz kruga nasilja

Piše PSD.
15. lipnja 2011. - 22:02
Nezaposlena 24-godišnja Danica pokucala je jednoga dana na vrata kaštelanske podružnice Centra za socijalnu skrb u Kaštel Starom i zatražila pomoć u rješavanju obiteljskih problema.

Danica živi s 26-godišnjim suprugom i dvogodišnjim djetetom, jedva spajajući kraj s krajem, a kap koja je prelila čašu i potaknula je da reagira bilo je prerastanje neslaganja u suprugove izljeve bijesa i agresivno ponašanje, među ostalim, razbijanje predmeta u podstanarskom stanu.

Daničina reakcija pokazala se dobrom jer je i suprug pozvan na razgovor, zajedno su prihvatili stručnu pomoć, usmjerenu prije svega na zaštitu dobrobiti djeteta, ali i održavanje obitelji na okupu.

Nasilje prema roditeljima

- I dok je ovaj primjer, s jedne strane, tipičan za događanja u sve većem broju obitelji na području Kaštela, s druge je iznimka jer se većina žena ne ponaša poput Danice i pomoć zatraži tek kad poremećaji u njihovoj obitelji uznapreduju, kad nasilje eskalira i nastanu štetne posljedice - govori nam Janja Granić, voditeljica podružnice u Kaštelima. Nasilničko ponašanje često nastaje kad je počinitelj pod utjecajem alkohola, što u navedenom primjeru nije bio slučaj.

Podaci kazuju da se broj slučajeva nasilja u obitelji u Kaštelima povećava i da su žene, najčešće supruge, u pravilu te koje dolaze u Centar po pomoć. Iako je, valja napomenuti, prema podacima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, zabilježen i porast nasilja koje čine sinovi (uglavnom punoljetni) prema roditeljima.

Zaključno s 30. svibnja ove godine podružnica je zaprimila 88 obavijesti o nasilju u obitelji, uglavnom od policije, od toga se u 35 situacija radilo o nasilničkom ponašanju jednog od supruga pred malodobnom djecom.

U prošloj godini zaprimljeno je ukupno 169 obavijesti, od toga 116 za slučajeve u kojima su bila i djeca.

- Zadnjih se godina uočava promjena u ponašanju žrtava nasilja - kazuje voditeljica Granić. Uglavnom je riječ o ženama koje se sve češće odlučuju na izlaz iz tog kruga, pokretanje brakorazvodne parnice. Razlozi zbog kojih, unatoč problemima, one druge ostaju - najčešće su financijski.

Iz iskustva u radu kaštelanske podružnice uočava se velika potreba za savjetovanjem i stručnim radom s obiteljima, ponajprije radi preventivnog djelovanja, za što kapaciteti podružnice nisu dovoljni, naglašava naša sugovornica.

Na razini županije djeluje savjetovalište u Splitu, što se pokazalo nedovoljnim. Bilo je riječi o otvaranju podružnica, ali dalje od prijedloga nije se stiglo. Stoga se voditeljica Granić zalaže da Županija i Grad Kaštela u okviru svojih mogućnosti daju sredstva za preventivne programe.

jadranka matić

Prekršajne i kaznene prijave

U prva tri mjeseca 2011. godine prijavljeno je 40 počinitelja prekršaja zbog nasilja u obitelji u Kaštelima, podaci su Policijske uprave splitsko-dalmatinske. U isto vrijeme 2010. bilo ih je 46, a tijekom cijele godine 147. U prvom kvartalu ove godine bilo je i 14 kaznenih djela (lani u istom razdoblju šest), a ukupno u prošloj godini 35. U policiji naglašavaju da se događa i da žrtve nasilja odustaju od kaznenog ili prekršajnog progona zlostavljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 06:44