StoryEditorOCM
DalmacijaSJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA NA BRAČU

Zgrade POS-a u Nerežišćima

Piše PSD.
12. srpnja 2008. - 10:18

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, otvaranjem restauriranog spomenika kulture Štandarac na središnjoj pjaci te predajom na uporabu novoobnovljenog igrališta polivalentne namjene u Nerežišćima je počela višednevna proslava blagdana svete Margarite, zaštitnice tog bračkog mjesta i Dana općine.

Hrvatsku zastavu na restaurirani štandarac podignuo je nerežiški načelnik Lovre Kuščević, a riječ je o kamenom štandarcu s reljefima mletačkog lava i uklesanim natpisima ispod reljefa, podignutog u 15. stoljeću za vrijeme Mletačke Republike.

Tada su Nerežišća bila središte bračke komune i prijestolnica bračkog kneza. Unatoč burnoj prošlosti ostao je na svom izvornom mjestu. Restaurirani radovi sačuvali su ga od daljnjeg propadanja, a predstavlja cjeloviti spomenik i spomen na jednu davno minulu epohu.

Simboličnim izvođenjem početnog udarca, na radost djece i mladeži, novoobnovljeno igralište s umjetnom travom polivalentne namjene na uporabu je predao župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader.

- Naš je cilj, ustvrdio je poteštat Kuščević, da općina Nerežišća postane industrijsko-poslovni centar otoka Brača i vodeća gospodarska općina na otoku. Stoga se privodi završetku izgradnja industrijske zone, a podižu se tri trafostanice koje će dati jači zamah kamenarstvu od kojega živi veći dio stanovnika te bračke općine.

Do kraja ove godine, najavio je načelnik Kuščević, kreće se u izgradnju 10 stanova iz programa poticajne stanogradnje. Riješit će se i stambena pitanja socijalno ugroženih, a na području Vele Farske pripremaju se ambiciozni turistički projekti.

ivica radić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 14:47