StoryEditorOCM
ZagoraIVAN U ZAGREBU

Upoznajte ministra demografije: teolog iz Trilja zbog ‘Istanbula‘ završio na ledu u HDZ-u, pa okrenuo leđa Plenkoviću

Piše Vijesti SD
15. svibnja 2024. - 22:23

Triljanin Ivan Šipić, bivši HDZ-ov triljski gradonačelnik, aktualni saborski zastupnik Domovinskog pokreta i predsjednik Gradskog vijeća Trilja, novi je ministar demografije i useljeništva. Ivan Šipić rođen je 24. lipnja 1974. godine u Sinju, a po zanimanju je diplomirani teolog.

Šipić se nakon parlamentarnih izbora nedavno žestoko sukobio sa svojim nasljednikom u gradonačelničkoj fotelji Ivanom Bugarinom, HDZ-ovim gradonačelnikom Trilja.

Žestoki sukob zastupnika HDZ-a i DP-a u dalmatinskom gradu: ‘Zbog tebe smo izgubili nepovratnih 1,4 milijuna eura!‘

Dok HDZ i Domovinski pokret vode postizborne pregovore oko formiranja saborske većine i sastavljanja nove Vlade triljski zastupnici tih dviju stranaka u ulogama lokalnih dužnosnika, gradonačelnik Ivan Bugarin (HDZ) i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Šipić (DP), uhvatili su se u klinč i putem fb objava međusobno se optužuju za nečinjenje u korist Trilja i njegovih građana.

Projekt ‘Gola brda‘

Gradonačelnik Bugarin je na svojoj FB stranici objavio da su "Ivan Šipić i koalicija spriječili prijavu projekta Gola brda".

Bugarin pojašnjava da je za projekt rekonstrukcije Golih brda ishođena građevinska dozvola te kako je bio "uvjeren da će Gradsko vijeće izglasati suglasnost da projekt prijavimo na natječaj Ministarstva poljoprivrede otvorenog do jučer u podne. Time bi projekt u vrijednosti 1.447.539,86 eura bio financiran u 100-postotnom iznosu".

image

Ivan Bugarin, HDZ-ov gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik žestoko se sukobio sa Šipićem

Tom Dubravec/Cropix

Triljani nisu prijavili projekt u otvorenom roku za što je gradonačelnik Bugarin okrivio Ivana Šipića, predsjednika Gradskog vijeća.

Šipić je bio zastupnik u 9. sazivu Hrvatskoga sabora od 2016. do 2020. kao član HDZ-a, a potom i gradonačelnik Trilja. Dva mjeseca prije lokalnih izbora 2021. godine odlučio je napustiti HDZ.

image

Šipić je novi saborski mandat izborio s Domovinskim pokretom

Jakov Prkić/Cropix

- Dragi prijatelji, svatko od nas prolazi kroz život kojekakve situacije i iskušenja. I bira svoj put. Na tom putu ostavljamo tragove. A najprepoznatljiviji tragovi su naša djela. Ili loša ili dobra. To vam nitko neće oduzeti. I to je vaše. Svima je, manje više, poznato, da se u ovo vrijeme govori o izborima. Lokalnim. Svi imaju pravo i tu birati put. Tako i ja. Nakon svih mogućih pritisaka i kojekakvih konstrukcija, najviše podlih i lažnih u proteklih godinu dana, odlučio sam ići, svojim imenom i prezimenom na lokalne izbore. Neovisan.

HDZ napustio i gradonačelnik Trilja: Na izbore idem kao neovisni kandidat. Neka o meni sudi narod, a ne pojedinci koji me blate na relaciji Trilj-Split-Zagreb

Znam da će to nekima sjesti, a nekima ne, i svačije je pravo donositi mišljenje o ovom. Bez vrijeđanja. O nikome, posebno ne o ljudima koji su godinama bili podrška, a onda mi okrenuli leđa, neću izgovoriti niti jednu ružnu riječ. Reći ću HVALA VAM.

Potaknut, od nemalog broja ljudi, koji cijene što i kako sam radio, koliko je projekata u tijeku i koliko ih je svih ovih godina realizirano, donosim odluku koja je posljedica svega što se događalo oko mene u proteklom razdoblju. Ostajem najprije Vaš jer volim svoj triljski kraj.

Ostajem svoj jer sam se uvijek, uz sve mane koje imam, nastojao držati odluka od kojih može oćelaviti glava, ali neka je duša na mjestu. O meni i mom radu, projektima sadašnjim i budućim, odluku će donijeti narod, a ne pojedinci koji moje ime blate na relaciji Trilj-Split-Zagreb - napisao je Ivan Šipić na Facebooku u svom oproštaju od HDZ-a.

Auto na leasing i kredit

Šipić je, prema tadašnjim informacijama iz stranke, već duže vrijeme bio u lošim odnosima s tamošnjim županijskim šefom i političkim tajnikom Antom Sanaderom. Svojedobno je bio protiv Istanbulske konvencije, zbog čega je završio na tankom ledu kod vrha stranke, a u vrijeme unutarstranačkih izbora, kad se biralo novo vodstvo stranke, dozvolio je tzv. "HDZ-ovoj opciji za promjene", Miru Kovaču, Davoru Stieru, Milijanu Brkiću, Ivanu Penavi i Tomislavu Tolušiću da se predstave u Trilju.

image

Šipić u poslovnoj zoni Čaporice - kao gradonačelnik pokrenuo je brojne projekte

Ante Čizmić/Cropix

Dio HDZ-ovih organizacija tada je nerado ugošćavao Plenkovićevu protivničku ekipu s unutarstranačkih izbora. Sanader ga je nakon toga odlučio maknuti s pozicije šefa triljskog HDZ-a, pa je tako, rekli su izvori iz HDZ-a, uz kršenje Statuta i upisivanja novih članova izvan procedure, Šipića smijenio s te pozicije. U stranci su komentirali da Šipića vjerojatno nisu htjeli predložiti za kandidata za gradonačelnika te da nije čudno što je odlučio otići.

- Nisam tražio posao izvan struke i po tome se vidi da se nisam osiguravao kao mnogi iz politike za koje se stranka "pobrine" ili se "snađu" za budućnost dok su u mandatu.

U jednom trenutku čak sam pomišljao poći u Njemačku kao moja tri brata koji se bave vodoinstalacijama, izučiti taj zanat i započeti s obitelji novi život u inozemstvu. No, procijenio sam da bi za moje mentalno i duhovno zdravlje najbolje bilo vratiti se struci i nastaviti predavati vjeronauk, volim raditi s učenicima, imam iskustva. Na koncu, tako i po mom Trilju mogu hodati uspravne glave jer je očito da nisam za sebe osiguravao ni tražio nikakva povlaštena radna mjesta.

Iz politike sam izašao ravan s našim prosječnim građanima, imam stambeni kredit i auto na leasing, nisam otvorio nikakav biznis niti se zaposlio u javnoj službi, otišao sam bez ikakve poputbine - kazao je za ‘Slobodnu‘  Šipić, kojeg smo ipak pitali za način na koji ga je stranka "odstranila" iz političkog života.

‘Nisam glumio heroja‘

- A što da kažem? Nisam glumio narodnog heroja, samo sam izrekao svoj stav i to me koštalo. Žalosti me jedino postupak mojih nekadašnjih kolega u koje sam kao gradonačelnik polagao puno povjerenje i uz mene su stvarali karijere: malo tko je stao uz mene kad je uslijedila moja politička eliminacija. Šutjeli su i gledali kako se nada mnom provodi princip: "Sad ćeš platit jer si ispao s našeg puta".

Promatrali su kako se na mene obrušava gomila laži i pokvarenih igara te se brže-bolje ukrcali u novi vlak. Mislim da je najbitnije ostati čovjek i ostati svoj, a stvari će nakako doći na mjesto - smatra Ivan Šipić.

Šipić je na nedavno završenim parlamentarnim izborima bio kandidat Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici, a biračima se obratio sljedećim riječima.

- Na svome političkome putu uvijek sam bio dosljedan i borio se za one prave, demokršćanske, obiteljske, tradicionalne i suverenističke vrijednosti, a to ću činiti i dalje.

Cetinski kraj, i prije svega moj grad Trilj, uvijek su mi bili na prvome mjestu o čemu svjedoči i čitav niz infrastrukturnih projekata koji su u Trilju pokrenuti i većina i dovršeni u mojim gradonačelničkim mandatima.

Demografski slom

Glavni problem s kojim se danas susrećemo je demografski slom čiji je najveći uzrok iseljavanje naših mladih, a jedan od glavnih uzroka iseljavanja je korupcija i pogodovanje. To je valjda taj kontinuitet o kojem svi na listama vladajuće stranke danas pričaju i protiv toga se treba boriti.

image

Trilj je obilježio sukob između saborskih zastupnika HDZ-a i DP-a, a, ljudi na čelu grada

Tom Dubravec/Cropix

Stoga, pozivam vas, iziđite na izbore 17. travnja i podržite listu Domovinskoga pokreta, listu koja će uvijek isticati ponosnu prošlost i na njoj graditi bolju budućnost.

Moramo graditi budućnost u kojoj naša djeca neće biti ONO, državu u kojoj nema mjesta za rodne ideologije, državu u kojoj će korupcija kao glavni uzrok iseljavanja biti iskorijenjena i državu u čiji sustav će opet vjerovati naši mladi.

Pronatalitetna i povratnička politika bit će u fokusu djelovanja stranke Domovinskoga pokreta te ćemo inzistirati na donošenju dugoročne populacijske politike koja bi obvezivala sve nositelje vlasti na dugi rok - istaknuo je Šipić.

Sa Šipićevim imenovanjem pokazuje se kako je politika vrlo pragmatična ili barem nije preveliko zlopamtilo, jer će nekadašnji triljski HDZ-ov gradonačelnik, koji je napustio svoju stranku i premijera i predsjednika stranke Andreja Plenkovića u novoj vladi biti jedan od Plenkovićevih najbližih suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 19:18