StoryEditorOCM
Dalmacijavažna obljetnica

U Zadru obilježena 25. godišnjica akcije Maslenica: zvonik Stošije prekrila 25-metarska zastava, izložba vojne opreme na rivu privukla tisuće znatiželjnika

20. siječnja 2018. - 17:19
zastava8-200118

Velika, 25 metara dugačka zastava Republike Hrvatske, u subotu točno u podne postavljena je na zvonik katedrale Svete Stošije u Zadru, a složenu operaciju razmotavanja zastave izveli su pred mnoštvom zadivljenih Zadrana pripadnici Hrvatske vojske predvođeni počasnom gardom.

Postavljanje zastave fotografirali su i još uvijek brojni turisti u Zadru, a među Zadranima primjećen je i gradonačelnik Branko Dukić sa svojim zamjenicima Jagodom Surać i Antom Babićem. Događaj je uveličala akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane „Krila Oluje" koje je izvela prigodan letački program., te je zrakoplovima nadletjela zvonik točno u vrijeme razmotavanja zastave.

Cijeli je događaj upriličen u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica koja se nizom programa nekoliko dana obilježava u Zadru. Najviše posjetitelja privukla je velika izložba vojne opreme Hrvatske vojske i Policije na Obali Kralja Petra Krešimira IV. U tu se svrhu na rivi privezao i brod Hrvatske ratne mornarice, a na samom mulu prizemljen je i helikopter kiowa koji je odnedavno u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na rivi je izložena razna vojna oprema, od višecjevnih lansera raketa, topova, raznih tipova vojnih vozila i opreme, pješačkog naoružanja od kojega se veliki dio proizvodi u Hrvatskoj.

Nije zaostajala niti druga strana rive s policijskom opremom gdje su građani mogli razgledavati, a mali Zadrani se i popeti, na razna vozila od kojih je najpopularniji bio policijski motocikl i vozilo "cobra".

Prekrasan sunčan dan nakon kiše koja je dobar dio noći padala, došao je kao naručen za uspješno održavanje svih programa. Izložba vojne opreme na rivi stvorila je i za ovo doba godine neuobičajeno veliku gužvu na Poluotoku, svečarski okićen za obilježavanje vojne akcije koja je prije 25 godina označila početak kraja višegodišnje ratne agresije na Zadrane i Zadar.

Izložba će se moći razgledati do ponedjeljka kada se održava završni dan obilježavanja akcije Maslenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:40