Dalmacija Zadar

tradicionalna utrka

Na ‘Škrapingu’ i pet slijepih osoba s psima vodičima

Trojica profesionalnih vojnika iz Slovenije, koja su dva puta bila pobjednici “ultra” utrke od 40 kilometara na “Škrapingu”, ove će se godine susresti s nepoznatom stazom koja se priprema na otoku Ugljanu, gdje se 9. ožujka priređuje četvrti “Škraping”. Slovenci su dolazili ljeti na otok Pašman, gdje je prije četiri godine započeo “Škraping” i trenirali po 15 dana, naveli su organizatori iz udruge “Trs” na predstavljanju ove utrke.

No, to nije jedina novost ovogodišnjeg “Škrapinga”, čiji je humanitarni karakter namijenjen kupnji jednog psa vodiča, a čak pet slijepih osoba sudjelovat će u pratnji svojih četveronožnih vodiča na ovogodišnjoj utrci.

U “Škrapingu”, koji podrazumijeva dužu stazu od 40 kilometara i “light” utrku na 16 kilometara, sudjeluju sportaši, rekreativci, ali i jako puno zaposlenika velikih tvrtki, kojima je to antistresna terapija, otkrili su organizatori. Lani je sudjelovao i jedriličar Šime Stipaničev, koji je sam prejedrio Atlantik, a treći prošao kroz cilj, nakon što je sam pretrčao i prohodao nepoznate predjele Pašmana. Zemljovid je, uz mobitel, orijentir svim sudionicima “Škrapinga”, od kojih se do sada ni jedan nije ozbiljno izgubio, a ni ozlijedio.

O tomu brinu pripadnici Gorske službe spašavanja, uz 40 članova tima organizatora iz “Trsa” i AK “Soline” iz Biograda. Prvi pašmanski “Škraping” okupio je 181 sudionika, drugi 237, a lani je bilo 359 škrapera. Za sudionike ovogodišnje utrke organizatori najavljuju manje, ali oštrije škrape na Ugljanu u odnosu na otok Pašman. “Škraping” za sudionike “ultra”, odnosno profesionalne staze, boduje se za tracking ligu. Sudionici “light” staze, osim trčanja i hodanja, upoznavat će i znamenitosti otoka Ugljana, što je dio ovog oblika avanturističkog turizma.

D. MIJATOVIć / EPEHA

Naslovnica Zadar