Dalmacija Zadar

NA METI PROVALNIKA

Pozvone i upadaju: "Zaručnica je vrišteći pobjegla kad je vidjela provaljena vrata"

NA METI PROVALNIKA

Nova protuprovalna vrata / Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Malo je reći da smo bili šokirani kada smo ugledali razvaljena vrata. Zaručnica je impulzivno utrčala u stan tražeći provalnika, no kada je shvatila što radi, vrišteći se sjurila niza stubište - ispričao je 27-godišnji Grga Kolić, čiji se stan sredinom lipnja našao na meti provalnika, samo jedan dan nakon što ga je uzeo u najam u manjoj stambenoj zgradi s devet stanova u zadarskom predjelu Voštarnica.

Samo u lipnju policija je zabilježila 87 provala, a stanove i kuće Zadrana lopovi su poharali u tolikoj mjeri da je u gradu postalo uobičajeno pitanje “jesu li i tebi provalili?”

Policijske ophodnje

- Prijavljivali smo boravište na policiji i kada smo se vratili, vidjeli smo da su vrata stana razvaljena odvijačem. Iako je na vidljivom mjestu bio fotoaparat, iz stana nije ništa ukradeno. Odmah smo pozvali policiju, no rečeno nam je da nije potrebno uzimati otiske jer iz stana nije ništa ukradeno.

Čuli smo da je kvart opasan i da ima puno provala - kazao je 27-godišnjak, dodajući kako bi bilo bolje da ga je provalnik pitao ključ jer je za nova protuprovalna vrata i njihovu ugradnju morao izdvojiti 1600 kuna.

- I dalje se ne osjećamo sigurno. Jedino što nam preostaje je ugradnja alarma, što ćemo sigurno učiniti vrlo brzo - kazao je 27-godišnjak.

Tijekom 2013. godine na području PU zadarske evidentirane su 484 teške krađe, od kojih 362 provaljivanjem. Policija je nemoćna pred najezdom lopova, a iz stanova i kuća kradu se najviše zlatnina i novac. Prema informacijama iz policije, počinitelji su uglavnom „lokalci“ koji su u svom pohodu na plijen s uglavnom priručnim „alatom“ postali brutalniji nego prijašnjih godina. Dok su prethodnih godina duže vremena motrili „teren“ i više puta na razne načine provjeravali gdje su vlasnici stanova i kuća, sada im je dovoljno samo - zvono!

- Oni pozvone nekoliko puta i ako ne dobiju dogovor, odmah upadaju - kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, navodeći kako policija radi sve kako bi zaustavila ovaj negativan trend.

- Čim se krađe zaredaju, policijske ophodnje na područjima gdje je zabilježeno povećanje takvih kaznenih djela preventivno se pojačavaju. Automatski se uključuje i krim policija - kaže glasnogovornik zadarske policije koja zbog povećanja ovakvih kaznenih djela u suradnji s lokalnom zajednicom provodi niz aktivnosti kojima se pokušava potaknuti samozaštitno ponašanje pojedinaca.

Dijele se tako upozoravajući leci preko turističkih zajednica, a policijski službenici Službe policije održat će i sastanke s predstavnicima stanara. Također će se dijeliti i brošure sa savjetima osobama starije životne dobi, koje su često žrtve prijevara lažnim predstavljanjem.

Božana Sviličić


Naslovnica Zadar