StoryEditorOCM
Dalmacijapolitičko kadroviranje

Udovičić: SDP gura Botića za ravnatelja preko povjerenstva koje nije nadležno!

Piše PSD.
23. listopada 2012. - 23:13
Potvrdi li ministar obrazovanja Željko Jovanović mladog kaštelanskog SDP-ovca Juricu Botića za novog ravnatelja Srednje škole “Braća Radić” u Kaštelima, u kojoj je na samom početku ove školske godine izbio nacionalni obrazovni skandal oko upisa učenika u zanimanja za koja nisu imala dovoljan broj bodova, bit će to zasigurno najmlađi “šef” jedne škole u Hrvatskoj.

Naime, upravo je Botića između nekoliko kandidata koji su se javili na natječaj predložilo Povjerenstvo za provedbu smjene bivšeg školskog odbora, do nedavnog ravnatelja Petra Vrbanića i izbor novog ravnatelja, koje je imenovala državna uprava i u njega postavila Matka Kuzmanića, Dražena Đakovića i zaposlenicu škole Jelenu Stamać.

Na temu, kako su kazali, političkog kadroviranja u ovoj srednjoj kaštelanskoj školi oglasio se lokalni HDZ čiji je predsjednik Ivan Udovičić s jučerašnje konferencije za tisak pozvao ministra Jovanovića da razložno, u skladu s dobrom praksom poštujući pritom osnivača škole, roditelje i djelatnike, spriječi nakaradnu akciju članova povjerenstva te da ne potvrdi njihov izbor i osigura nesmetan rad novom Školskom odboru koji je jučer konstituiran.

Upitno razrješenje

- Nakon zakonski upitnog razrješenja Školskog odbora i ravnatelja Vrbanića, opet se na zakonski sumnjiv i nemoralan način postavlja novog ravnatelja, i to bez znanja Školskog odbora, Nastavničkog vijeća i predstavnika roditelja. U povjerenstvo se imenuju stranački kadrovi, predsjednik kaštelanskog SDP-a Matko Kuzmanić i gradski vijećnik te stranke Dražen Đaković. Zanimljivo, povjerenstvo se sastalo nekoliko puta s ciljem provedbe natječaja za novog ravnatelja, a zapravo su trebali izabrati novi školski odbor koji po važećem zakonu jedini ima pravo imenovati ravnatelja.

- Umjesto da je povjerenstvo sazvalo sjednicu Školskog odbora i prepustilo mu izbor ravnatelja, SDP-ovi članovi povjerenstva žurno se okupljaju 17. listopada u večernjim satima, otvaraju natječajnu dokumentaciju i biraju novog ravnatelja Botića, inače predsjednika ogranka SDP-a u Rudinama. Na taj način su se narugali sa zakonom i ponizili su djelatnike škole, roditelje i osnivača škole, a sve s ciljem da se novom školskom odboru onemogući zakonsko pravo da izabere novog ravnatelja koji bi bio po volji školi i roditeljima, a ne po guštu SDP-a - izjavio je na konferenciji za medije Ivan Udovičić.

Donedavni predsjednik Školskog odbora dr. Ilko Tranfić dodao je kako je u nekim drugim strukovnim školama bila slična praksa upisa djece, i to diljem Hrvatske, za što nitko nije odgovarao, niti je smijenjen.

- Zakon je jasan i tumači kako novog ravnatelja bira Školski odbor, a ne nikakva povjerenstva. Upitno je zašto je uopće bivši školski odbor kojemu sam bio na čelu uopće smijenjen. Odbor je za upis djece dobio suglasnost Županije i Državne uprave. Dakle, oni su odlučili da se djecu upiše - tvrdi Tranfić, koji je jučer Prosvjetnoj inspekciji uputio dopis da preispita imenovanje Jurice Botića za novog ravnatelja ove kaštelanske škole. ž

U okvirima ovlasti S druge strane, predsjednik povjerenstva Matko Kuzmanić kazao nam je kako su radili isključivo u okvirima svojih ovlasti.

- Raspisali smo javni natječaj na koji se mogao javiti bilo tko. Za razliku od HDZ-a koji je natječaje objavljivao po tiskovinama koje se ovdje uopće ne čitaju, mi smo ga raspisali u Slobodnoj Dalmaciji. O tome je li netko kršio zakone, neka se očituju nadležne institucije, a ne lokalni HDZ koji na to nema prije svega moralno pravo - kazao je Kuzmanić, potvrdivši kako bi zadnju za Botićevo imenovanje trebao dati ministar Jovanović.

JAKOV ŽARKO

Botić iz HNS-a u SDP

Tko je zapravo Jurica Botić? Ima 30 godina, profesor je geografije, koji je svoj obrazovno-pedagoški rad do sada proveo u školama u Drnišu, Oklaju, Primorskom Docu, Hvaru i Kninu. Aktivno sudjeluje na brojnim kongresima i seminarima geografa i povjesničara diljem Europe, priprema doktorsku dizertaciju, predsjednik je Udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići te predsjednik mjesnog odbora Rudine.

Svoju političku karijeru počeo je graditi u kaštelanskom HNS-u, kao član narodnjaka bio je kandidat za dogradonačelnika SDP-ovom kandidatu Anti Kovaču na posljednjim lokalnim izborima. Istupio je iz HNS-a, a danas je aktivan član kaštelanskog SDP-a.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 00:46