Dalmacija Split

Splitski beskućnici spremni za nastup na svjetskom nogometnom prvenstvu

Hrvatska će ove godine po prvi put sudjelovati na jednom neobičnom natjecanju - u svjetskom nogometnom prvenstvu za beskućnike koje će se od 6. do 13. rujna održavati u Milanu, gdje će sudjelovati 48 reprezentacija.

Tim povodom sinoć je na splitskoj Rivi odigran promotivni turnir hrvatske reprezentacije beskućnika u organizaciji Neformalne mreže Prihvatilišta za beskućnike u Hrvatskoj (iz Zagreba, Splita, Rijeke, Varaždina, Osijeka, Zadra i Karlovca), a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Homeless world cup (HWC) internacionalni je sportski projekt koji koristi pozitivnu snagu nogometa za podizanje svijesti o beskućništvu i siromaštvu, a socijalna integracija kroz sport uspješna je strategija u mnogim zemljama.

Na promotivnom turniru u Splitu, kojeg je organizirala „Udruga Most“, osim naše reprezentacije nastupila je, među ostalima, i reprezentacija Slovenije „Kralji ulice“, uz splitske glazbenike – Igora Cukrova, Hrepu, Jakšu Matošića, Marinka Biškića i Stiva iz Stividena, te ekipa svećenika koju je predvodio fra Jozo Čirko iz crkve sv. Dominika.

-Važno je da se o siromaštvu i beskućništvu progovara na ovakav način, jer se o broju beskućnika u Hrvatskoj malo govori. U svim prihvatilištima ima između 500 i 700 beskućnika, ali taj je broj u stvarnosti puno veći – kazala nam je Đordana Barbarić, predsjednica „Udruge Most“, dodavši kako je u splitskom prihvatilištu na brizi njih 20-ak.

Veselje što će po prvi put predstavljati svoju zemlju nijen mogao skriti ni naš reprezentativac iz Varaždina Danijel Martinčević.

- Jako nam je drago što ćemo putovati u Milanu, to će mi biti prvi put u Italiji. Budući da smo imali tek nekoliko utakmica, trebamo se još malo uigrati. Bilo bi super ako bismo se plasirali među prvih 15 ekipa – nada se Danijel.

Našoj reprezentaciji i cijelom pratećem timu želimo mnogo uspjeha, uz prigodni slogan HWC-a: Dolje beskućništvo! Živio nogomet!

Istraživanja nakon održanog prvenstva u Kopenhagenu 2007. godine pokazala su kako je čak 85 posto ljudi nakon utakmica na beskućnike gledala pozitivno, a samo jedan posto i dalje je imalo negativne stavove o njima. Ovaj događaj privlači 100 tisuća gledatelja, kojeg prenosi 50 TV postaja diljem svijeta.

nikolina lulić
foto: duje klarić / cropix

Naslovnica Split