StoryEditorOCM
Dalmacijadar malim slavoncima

Splićani prikupili više od 4000 knjiga za Gradsku knjižnicu Vukovar: 'Na neke smo malo i ljubomorni...'

21. prosinca 2017. - 14:41

Put Slavonije u četvrtak je krenulo više od 4000 knjiga koje su Splićani prikupili za Gradsku knjižnicu Vukovar. Akciju koja je trajala mjesec dana pokrenulo je Društvo hrvatskih književnika ogranak Split, priključila im se Gradska knjižnica Marko Marulić i lokalna HVIDRA-a, a ministar Damir Krstičević odobrio je vojni kamion koji je prepun zapakiranih naslova otišao put grada heroja.
- Na ideju o prikupljanju knjiga došao sam u ranu jesen kada su i krenule pripreme za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a odaziv je očekivano bio sjajan. S obzirom da su se knjige prikupljale na nekoliko lokacija, tek kad smo ih ovako ukrcali u kamion na jednom mjestu postali smo svjesni da je broj knjiga puno veći nego smo mislili. Splićani i Splićanke još jednom su se pokazali kao darežljivi, a najbolje od svega je što su poslušali našu zamolbu koju smo uputili na početku akcije kada smo im poručili da donose samo one naslove koji bi nekome mogli i koristiti – kazao je zadovoljno Siniša Vuković, predsjednik ogranka DHK Split, izrazivši zahvalnost i splitskoj HVIDRA-i koja je u svojim prostorijama skladištila prikupljeno.
Što će čitati Vukovarci, upitali smo Ivanu Salvador iz GKMM-a kroz čije ruke su prošle donirane knjige.
- Na neke od poklonjenih knjiga smo malo i ljubomorni, jer očito je kako su Splićani darivali sa srcem. U najvećem broju u pitanju je beletristika novijeg datuma, ali ima i zanimljih monografija i publicistike. Ono što bude višak knjižnici u Vukovaru, oni će proslijediti u knjižnice diljem Slavonije – rekla nam je Salvador, pohvalivši i splitske izdavače koji su se donacijama također priključili akciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:19