StoryEditorOCM
Dalmacijareporterski đir

Brale, i prste bi izija! Za originalnu spizu ne treba ići na Advent u Zagrebu

16. prosinca 2017. - 10:18

Lebićada u kombinaciji s laganom kišom nikako nije išla na ruku vlasnicima "kućica" na Rivi, koji su tako još jedan petak morali staviti "ključ u bravu" na svojim privremenim objektima.
Situacija nije bila obećavajuća, no mi smo bili odlučni obaviti dobiveni zadatak, pronaći mjesta na kojima se u Splitu može pojesti ili popiti nešto novo i zanimljivo, a da je prilagođeno Adventu i ranoj zimi.
Zaustavljamo se prvo na Narodnom trgu, Pjaci, gdje se okupljeni od kiše skrivaju pod suncobranima, a ritam im udara DJ pod voltima stare gradske vijećnice. Na društvenim mrežama zapazili smo "buncek burger" u restoranu "Bepa", koji se servira uz porciju pekarskog krumpira i umak od rajčice. Klasik-obrok kojeg očekujete u prosječnoj zalogajnici, sad je dobio i svoje hipstersko adventsko izdanje u prigodnoj crvenoj bublici.
- U pitanju je naša inovacija, osim bunceka kojeg režemo na komadiće, sadržava pečenu papriku koja se prvo marinira, umak od hrena i kiseli dinstani kupus. Zasad imamo samo pozitivne komentare i ljudi su zadovoljni jer smo ukomponirali svima poznato jelo u burger bublicu – tvrdi Ivana Saša koja vodi kuhinju restorana "Bepa", a ovom fotogeničnom jelu jedina eventualna mana koju pronalazimo je cijena od 89 kuna.

Umak od hrena

Kiša je sve jača pa se oni koji su se usprkos svemu odlučili na izlazak skrivaju u zatvorenim prostorima ili pod tendama. Mi se odlučujemo svratiti u restoran "Corto Maltese" iza peškarije, čijom kuhinjom kormilari mladi, ali iskusni, Toni Boban. On je još jednom prosinačkom evergreenu, balakaru bianco, odlučio dati svoju modernu izvedenicu i to u obliku punjene bublice koja je momentalno postala hit. I baš kao pravom predstavniku street fooda, cijena joj je 35 kuna i možete je ponijeti sa sobom.
- Svi nude kobasice u tijestu, pa sam se ja, eto, odlučio na nešto drugačije. Naš doprinos Adventu nazvali smo "Bakalar to go", iako ga serviramo i u restoranu. Nadjev je blizak balakaru bianco, ali umjesto krumpira koristim slanutak koji se zamota u tijesto i stavi kuhati. Kad je gotovo ide na brzinu u šoker, i u biti on je termički gotov. Na taj način bubilica je uvijek svježa, kad se naruči stavi se peći i to je to. Uz bakalar se dobije i umak od hrena, koji iako je nekim ljudima odbojan, ide izvrsno uz ovu kombinaciju jer mu daje kremoznost i svježinu – priča nam Toni, koji ove zime nudi i pravi krepki gulaš od juneće plećke i tamnog piva, uz pjenasti pire, kojeg potom pospe parmezanom i zapeče.
Vrijeme je za nešto slatko, a umjesto palačinki ili klasičnih fritula, odlučujemo se u novootvorenom "Pivariju" na njihovu verziju fritula "Apple pie" koju nude za 25 kuna. Kao što joj ime govori, chef kuhinje Danijel Kujundžić u svima poznatu slasticu kamuflirao je pitu od jabuka u koju ide limunova korica i cimet, te lagani umak od vanilije. Prva nam je asocijacija slavna fritula sa zagrebačkog "Fuliranja" koju je osmislio Robert Hromalić, no oni tvrde kako je svaka sličnost sasvim slučajna.
Toplo i hrskavo
- Friga se kao klasična fritula, ali iznutra je nešto sasvim drugo. Uskoro ćemo nuditi i mogućnost da je zainteresirani mogu ponijeti i za van, a radimo je isključivo po narudžbi kako bi je svi dobili toplu i hrskavu – govori nam Danijel, a suvlasnica "Pivarija" Sanja Kumrić Bešćec dodaje i kako su prvi u ponudi imali hit sarmu u bublici, ali je oni režu na kolutove kako ne bi ispadala, te nam nudi da kušamo njihov odgovor na sveprisutno kuhano vino.
- Što kažete na kuhano pivo, slatko je i malo pikantno, idealno za ove zimske dana. Pripremamo ga miješanjem kvalitetne tamne čokolade i raznih začina, koji se zatim zajednički kuhaju u jednoj vrsti craft piva - objašnjava šefica, dok mi idemo dalje.
Večernji đir splitskim Adventom odlučujemo dovršiti ispred Galerije umjetnina. Umjesto vina, naručujemo kuhani gin!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:38