StoryEditorOCM
DalmacijaIDEJA S KAMPUSA

Splitska mladost osmislila genijalnu studentsku aplikaciju: redovi u menzama odlaze u povijest, a preko mobitela ćete moći saznati stanje na X-ici, ponudu studentskih poslova...

Piše Nina Glučina
9. studenog 2017. - 16:57

Zahvaljujući aplikaciji UNISpoT, studenti splitskog Sveučilišta više neće morati čekati u redu za obrok u menzama, zvati kolege kako bi doznali što je na meniju, u trenu će moći doznati i stanje na svojoj X-ici te aktualnu ponudu studentskih poslova.

Sve to, a i još puno više, omogućili su im ovim novitetom Ivan Žižić, idejni začetnik koji je inače djelatnik Studentskog centra te njegov razvojni tim sastavljen od studenata FESB-a Mateja Rajčića, Matea Marušića i Ante Banovca te Bartula Kovačića, učenika treće Gimnazije.

Prvo je Žižić došao na ideju da bi ovakvo nešto studentima uvelike olakšalo život, smanjilo čekanje u redovima u menzama i omogućilo da se to vrijeme korisno iskoristi na primjerice učenje za vrijeme ispitnih rokova.

- Još kao student bio sam predsjednik sveučilišnog Studentskog zbora pa jako dobro poznajem studentsku problematiku što me u konačnici i motiviralo za izradu jedne ovakve aplikacije, kratko je Žižić ispričao početak priče.

Tu upadaju Matej, Mateo, Ante i Bartul koji su od dobre ideje prešli na djelo prije točno godinu dana. Projekt je bio podijeljen u dvije faze. U prvoj su izgradili sustav za prikaz studentskih poslova, zatim onaj za jelovnike u studentskim restoranima i to nadogradili s prikazom stanja reda.

- Mogućnost uvida u dnevni jelovnik i stanje reda za studente je jako bitan jer im omogućuje da u kratkim pauzama između predavanja što brže dođu do obroka koji žele. A s prikazom jelovnika lako odmah odluče u koju menzu će ići, Žižić nastavlja govoriti o prednostima ovog noviteta na što se Mateo Marušić, voditelj projekta, na predstavljanju u dvorani Sveučilišne knjižnice ubacuje s ostalim funkcijama aplikacije.

- Ja sam najviše ponosan na "sandučić povjerenja" uz pomoć kojeg se anonimno mogu uputiti bilo kakve primjedbe ili pohvale vezane uz rad Sveučilišta, veli Marušić koji je sve prisutne pozvao da skinu aplikaciju, za koju je Sveučilište dalo 15 tisuća kuna iz ukupne svote od upisnina, i uvjere se kako je dobra i korisna.

- Uložena sredstva su zanemariva s obzirom da "koristimo" naše studente i mentore, koji sa svojom inovativnošću postižu ovakve aplikaciju, poručio je rektor Šimun Anđelinović.

A u razvojnom timu, među studentima FESB-a, našao se i srednjoškolac Bartul Kovačević, maturant III. Gimnazije koji je bio glavni "developer". Kovačević je ostatak tima prije tri godine upoznao i od tada su imali već nekoliko zajedničkih projekata.

- UNISpoT je bio dosta zahtjevan pothvat i imali smo dosta toga za napraviti. Ali uz odličnu suradnju i međusobnu podršku u timu te Žižićevu potporu, sve prepreke smo prebrodili i sve napravili relativno u roku, kazao je mladi programer koji nam je otkrio i to da još uvijek nisu pristigle ponude za otkupom aplikacije.

A ukoliko dođe do njih, članovi tima će porazgovarati s predstavnicima Sveučilišta i Studentskog centra te zajednički dobro odvagnuti sve njihove prednosti i nedostatke.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:07