Dalmacija Split

niknut će ponovno!

Kultno 'Plavo stablo' Vaska Lipovca koje je iščupano iz Vukovarske zbog Todorića i bačeno u skladište odlazi u Zagreb: u Splitu za njega nema mjesta, ali zato će ukrašavati Gornji grad

niknut će ponovno!

Skulptura Vaska Lipovca, čuveno "Plavo stablo" koje je uveseljavalo prolaznike na križanju Vukovarske i Riječke ulice, trajno je "iščupano" sa svog mjesta u travnju 2015. godine i u dijelovima spremljeno u “Cestarovo” skladište.

- Pretužno mi je ovo gledati - komentirala je tada jedna sugrađanka koja je svjedočila demontiranju osam metara visokog umjetničkog djela kojem su cijelog jutra skidali granu po granu, potom otukli cementno postolje da bi oslobodili njegovo deblo.

Bila je to prva skulptura u javnom prostoru Splita nakon dvadesetak godina. Stablo je izrađeno spretnošću škverskih radnika i postavljena neposredno ispred njegova ateljea u povodu obilježavanja 80. godišnjice rođenja i pete obljetnice smrti Vaska Lipovca, 13. srpnja 2011. godine.

Skulptura koja je postavljena s privremenom dozvolom od tri mjeseca oduševila je Splićane pa je dozvola produžena sve do trenutka kad je odlučeno da će se na prostoru obližnjeg parkirališta graditi famozni Small Mall čiji je investitor bio Agrokor Ivice Todorića. Iako centar nikad neće biti izgrađen, Grad Split nikad nije razmišljao o povratku "Plavog stabla".

Vasko Lipovac, najsplitskiji umjetnik s kraja 20. stoljeća, tako je ostao bez svoje jedine javne skulpture u gradu za koji je živio.

Tračak nade za skulpturu koja "trune" u skladištu ipak se pojavi i to iz Zagreba. Na platou ispred Galerije Klovićevi dvori, pred južnim ulazom, "niknut" će ponovno Vaskovo "Plavo stablo" i na neko vrijeme oplemeniti taj zagrebački javni prostor. 

Neka ga cijene Zagrepčani, kad već doma za njega nema mjesta...

 

Naslovnica Split