StoryEditorOCM
Dalmacijapristala tri kruzera

Pogledajte šušur u Splitu: desetak tisuća turista okupiralo gradsku jezgru, ulice i štekate

Piše I.K., A.K.
24. lipnja 2017. - 14:21

Oko 10 tisuća gostiju s kruzera, 50 turističkih jedrenjaka koji subotom isplovljavaju iz Splita prema otocima, između 12 i 15 tisuća putnika s do 1000 vozila u lokalnom brodskom prijevozu koji broji 37 linija, preko 7000 gostiju u hotelima i apartmanima prema podacima eVisitora, velika prometna gužva u Zvonimirovoj, zakrčeni Podrumi, Peristil i redovi za sliku s palcem Grgura Ninskog.

Opis je ovo prosječne subote pod Marjanom u prijelazu iz srpnja u kolovoz, ali i situacija koja je jučer zadesila naš grad. Po prvi put u povijesti splitske luke istovremeno su se privezala tri velika kruzer od po 300 metara, a “Ocean”, “Norwegian spirit” i “Norwegian star” doveli su oko 7000 putnika i na svakom po 1000 članova posade.

Pravi je to mravinjak koji se 'prelio' na splitske ulice.

- Sada se vidi opravdanost novih vanjskih vezova, jer smo primili ove velike kruzere, a da nismo ugrozili domaći promet, koji teče normalno. Dobili smo i na sigurnosti putnika, jer je dosadašnjih godina treći kruzer bio na sidru. Uz to obilježene su nove šetnice iz luke, pa putnici mogu jednostavno doći do Dioklecijanove palače – kazao nam je Vjekoslav Grgić, rukovoditelj operative splitske Lučke uprave, pohvalivši se kako su brojke najava za iduću sezonu već izjednačile s ovogodišnja 240 uplovljavanja kruzera.

Predsjednik 'Udruge turističkih vodiča' Leo Nikolić smatra kako je za razliku od Dubrovnika, Split zahvaljniji za prihvat kruzerskih gostiju jer nudi više izleta u okolici, a i više je ulica kojima se može prići starom dijelu grada.

- Dogode se ovakvi dani da je pojačan pritisak na grad, ali situacija je pod kontrolom. Neusporedivo je to s punom sezonom kada se dogodi kišan dan, pa turisti od Makarske do Šibenika odluče u doći u Split na jednodnevni izlet. To je tek kaos - kaže Nkolić koji smatra kako je „kruzerski turizam važan jer uravnoteženu detinaciju dobijemo raznolikim tipovima turizma, a što će takvi turisti kupovati, jesti i gdje će svoj novac trošiti stvar je strateškog upravljanja gradom“.

- Splitu nitko nije kriv što smo otvorili toliko fast foodova i prčvarnica – zaključuje Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:09