StoryEditorOCM
Dalmacijasvi na zrak

Splićani guštali na Marjanu: gulaš s njokima planuo za 11 minuta

Piše Silvija Melić, Andrea Topić
14. svibnja 2017. - 18:00

Iako se do Marjana stizalo "Prometovim" autobusima, koji su gotovo cijeli dan od HNK do pluća grada prevozili građane, moramo priznati da nije bio lagan zadatak popeti se do vrha brda gdje se održavala fešta.

Sunčev sat s ulaza pokraj Zoološkog vrta pokazivao je točno podne kada su kuhari SKMER-a, predvođeni Nevenom Bremecom, počeli dijeliti prve porcije gulaša s domaćim njokima. A 600 pjata spize, za koju se moglo čuti samo kako je za prste polizati, planulo je u roku od, brojili smo, 11 minuta.

Oni nešto mlađi, kojih nije bilo briga ni što su njoki domaći ni što su s potpisom, nagurali su se u red za šećernu vatu, kokice i vrtuljak, s čijih zvučnika se neumorno puštao noviji hit Lidije Bačić.

Vukla je mlađarija za sobom klepetuše, a baloni na Mašu i Medvjeda lebdjeli su iznad štanda Dijabetičkog društva. Pa kad je već prilika, i mi smo izmjerili šećer i tlak te dobili savjete da treba piti više tekućine, ubaciti koje voće, koju fetu masla i kruha.

Osim "ića i pića", te glazbenog programa, gdje se posebno istaknuo kvartet "Providenca" što je raznovrsnim repertoarom popravljao ono što se malo istočnije puštalo sa zvučnika vrtuljka, proslava dana poluotoka kojim se dičimo upotpunjena je i dodatnim događanjima, među kojima su zanimanje pobudile vožnje u kajacima, što ih je u suradnji s JU-om Marjan organizirala sekcija Zajednice pustolovnog turizma.

Za svakoga ponešto

Načinom kako je proslava tekla, bio je zadovoljan i Robert Koharević, ravnatelj Park-šume.

Još otprije Drugog svjetskog rata, prvu nedjelju iza Svetog Duje uvijek se do sada održavao Dan Marjana. Program zaista nudi, što bi se reklo, za svakoga ponešto – tu je ženska klapa "Ventula", "Srdelice", pleše "Talent studio M", a na drugim dijelovima Marjana vode se edukativne šetnje, govori nam ravnatelj, priznajući kako ga ne iznenađuje velik broj posjetitelja jer su do sada već navikli da proslava okupi i mlado i staro.

A među njima smo zatekli brojna poznata lica, redom imena s lista za lokalne izbore, pa smo tako u prolazu sreli Marijanu Puljak, koja je dijelila sadnice bosiljka građanima, dok se SDP-ova kandidatkinja Aida Batarelo radije odlučila odmoriti u hladu u društvu prijatelja.

Oni koji nisu bili te sreće da uhvate mjesto na klupicama, po travi su raširili jakne i ručnike, te s još većim guštom disali u prirodi. I Vladina povjerenica Branka Ramljakiskoristila je priliku za uživanje u ljepotama Marjana.

– Na proslavi sam svake godine, bila sam baš sada i za Prvi maja, i mogu reći da je tada bilo više svijeta. Danas nisam sudjelovala na događanjima jer sam pratila što mi djeca rade, no zato ćemo se poslije, kao i svake godine, popeti skalama sve do vrha – otkrila nam je žena u čijim rukama je do konca izbora ključ Grada, izrazivši usput želju da se češće šeta Marjanskim obroncima.

Ramljak: Marjan mi je dnevni boravak

– Moram priznati da na Marjan dolazim zahvaljujući mome mužu koji je rekreacijski "freak", a kad su nam djeca bila manja, živjeli smo baš tu blizu, tako da nam je ovo praktički bio dnevni boravak. Šteta je što ljudi više ne prepoznaju koju ovdje ljepotu imamo. Evo, pogledajte, nema razglednice na kojoj nema Marjana, i svi mi imamo moralnu obavezu čuvati ga.

Sve u svemu, šarolika ekipa od oko tisuću i pol posjetitelja, što na biciklima, što na nogama, što u pratnji kućnih ljubimaca, šetala se Marjanom i tako na najljepši mogući način odala poštovanje plućima grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:44