StoryEditorOCM
Dalmacijavrije na istoku grada

Stanovnici Mejaša prosvjedovali zbog brojnih komunalnih problema: Samo gledamo kako će nas zgazit auto!

28. listopada 2016. - 18:47
prosvijed_mejasi-281016

Ispred školske dvorane na Mejašima u petak je održan prosvjed zbog brojnih komunalnih problema, na kojem se okupilo dvjestotinjak stanovnika prostorno najvećega gradskog kotara.

Građanima se obratio Vice Mihanović, kvartovski čelnik, istaknuvši kako je njihovo susjedstvo tijekom posljednjih 10 godina najveće gradilište u Splitu.

- Grad je preko izgradnje objekata i legalizacije na našem području uprihodio više od 200 milijuna kuna. Tražimo da se taj novac vrati u naselje. Očito se naš glas nije dovoljno čuo, ali i ovo je pokušaj da promijenimo nešto u tom smjeru - kazao je Mihanović.

Na novinarsko pitanje je li skup zapravo početak političke kampanje za lokalne izbore, HDZ-ov kotarski predsjednik odgovorio je da to nije istina, te da bi bilo glupo komunalne probleme kotara stavljati u politički kontekst.

Katija Bikić, članica Vijeća roditelja Osnovne škole "Mejaši", upozorila je na problem sigurnosti djece u prometu.

- U Ulici Josipa Jovića pješački prijelaz nije na prikladnom mjestu, nema ni semafora, i zato moramo svaki dan pratiti djecu u školu. Škola je, s druge strane, prebukirana i za dvije godine možda više neće moći primati učenike - dodala je Bikić.

Ozana Grubišić, predstavnica stanovnika Bilica i Mostina, ukazala je na problem izlaza iz tih kvartova na obilaznicu kod velikog kružnog toka na Bilicama. Još prije 70 godina imali smo dva ulaza i izlaza, a danas jedan, i to vrlo problematičan, kazala je Grubišić.

- Kad se projektirala brza cesta, nitko nije vodio računa da tu ljudi žive već 80 godina. Ni danas nemamo adekvatnog izlaza, nego riskiramo da nas netko pregazi. Pisali smo svima godinama, ali svi su gluhi. Prva stepenica je Grad, koji mora promijeniti GUP - rekla je prosvjednica.

Na prosvjedu je bilo dosta djece, koja su možda najugroženija nedostatkom komunalnih i javnih sadržaja na Mejašima. Josip Bratim požalio nam se kako se zbog nedostatka igrališta svi gužvaju na onom školskom te nam je priznao kako se ne osjeća sigurno.

Antonio Kujundžić stanuje na Kili i poručuje kako na putu do škole prolazi cestom koja nema nogostupa. Radi se o Putu Vrborana, prometnici koja bi trebala biti pristupna cesta za POS-ove zgrade, koja je zapela na imovinsko-pravnim problemima. Sadašnja, privremena prometnica opasna je i neadekvatna.

- Kada idemo u školu, samo gledamo kako će nas zgazit auto. Jako je opasno jer cestom prolazi puno kamiona, a sada tamo gdje se radi kanalizacija ne može se uopće proći autom - kazao je osnovac.

Baldasar od točke do točke

Razumijem razloge koji su ih naveli na organizaciju prosvjeda, ali ne može aktualna gradska uprava riješiti probleme kotara koji je sustavno zanemarivan 50 godina. Ono što možemo napraviti temeljem postojećeg proračuna ćemo učiniti, a drugo ćemo planirati u proračunu za 2017. godinu – rekao je gradonačelnik Ivo Baldasar i po točkama pojasnio gdje je Banovina došla s realizacijom.

Izgradnja škole i vrtića na Kili: Novac je trebao doći od prodaje gradske imovine, gradski vijećnici nekoliko puta su odbili dati suglasnost za to, a ja ću to pokušati ponovno predložiti.

Sportski teren pokraj škole: Do kraja godine krenut ćemo u izgradnju nogometnog terena kao prve faze.

Nathodnik u Vukovarskoj: U tijeku je ishođenje građevinske dozvole i do kraja godine planiramo raspisati natječaj za izvođača radova.

Izgradnja spoja Vukovarske s Ulicom hrvatske neovisnosti: Zapela je zbog postupka izvlaštenja.

Spoj Jovićeve i Ulice ZNG-a: Rješava se u dogovoru s "Hrvatskim cestama" i tvrtkom "Mejaši prvi".

Spoj Smokovika s Ulicom 141. brigade: Utrošit će se 1,5 milijuna kuna za otkup zemljišta za dio prometnice.

Izlaz iz Bilica: rješenje čeka izmjenu i dopunu GUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:58