StoryEditorOCM
Dalmacijaprijam u banovini

Rekorderi: Dali smo po 50 litara krvi! I odlično se osjećamo...

21. listopada 2016. - 21:47
davaoci_krvi16-211016.JPG

U Banovini su se u petak na svečanom prijemu okupili dobrovoljci koji su ostvarili rekordan broj darivanja krvi i tom humanom gestom spasili živote mnogih. 

Svečanom prijemu prisustvovalo je 45 dugogodišnjih darivatelja, te su im u znak zahvalnosti uručene nagrade. 

Riječi hvale uputili su gradonačelnik Ivo Baldasar, Tomislav Gojo, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa i Nina Miličević, savjetnica gradonačelnika za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu.

- Veoma smo ponosni na njih i oni su pravi heroji, jer spasiti nečiji život nije mala stvar. Oni su i naše moralne vertikale, jer netko tko se učestalo odaziva dobrovoljnim akcijama zavrjeđuje pohvalu i treba nam biti uzor. Zaista smo ponosni i zahvalni što imamo takve sugrađane i sugrađanke, te nam je drago da im se možemo jednom godišnje na ovaj način zahvaliti - uputio je zahvale gradonačelnik Ivo Baldasar.

- Oni su veliki humanitarci, koji su uvijek voljni pomoći drugima. Kada bi se zbrojile količine darovanih doza krvi, to bi bilo nekoliko stotina litara, čime su spašeni životi mnogih. Toliko su skromni da toga nisu ni svjesni, jer je njima normalno da pomažu i često sudjeluju u dobrovoljnim akcijama. Prilikom nestašice krvi direktno dođu u bolnicu, a u zadnje vrijeme sve je veći broj ljudi aktivnih u tome, tako da je nestašica krvi sve rjeđa pojava - kazao nam je Tomislav Gojo, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Split.

Da imaju veliko srce pokazali su svi prisutni, a među njima i rekorderi u dobrovoljnom darivanju, Tihomir Biber i Nediljko Čeko, koji su u proteklih 30 godina dali po 100 doza krvi, što je otprilike 50 litara kapi koje život znače. U ženskoj kategoriji rekordan broj darivanja bilježe Ami Kolić, 56 doza, i Ljiljana Đugum, 35 doza.

- Od svoje devetnaeste godine sudjelujem u akcijama darivanja krvi. Muškarcima je dozvoljeno godišnje četiri puta darivati krv, svaka tri mjeseca. Ja sam dao krv 100 puta i dalje ću to činiti. Ne osjećam neki ponos zbog toga, jer smatram da je ljudski pomagati svakom čovjeku - kazao nam je skromni Tihomir Biber.

- Aktivan sam više od 30 godina i darovao sam krv 100 puta, što je otpriilke 50 litara krvi. Zadnjih petnaest godina redovito se odazivam akcijama, dakle četiri puta godišnje. Osjećam se veoma dobro zbog toga i koliko god budem mogao pomoći ću potrebitima - kazao nam je Nediljko Čeko, predsjedik Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi „Mertojak“.

- Prvi sam put u srednjoj školi darovala krv, a do sada sam 56 puta to napravila i sudjelovat ću u akcijama koliko god budem mogla. Pomaganje smatram svojim načinom življenja i pomažem ljudima u svim situacijama, koliko god mogu - dodala je dobrovoljka Ami Kolić.

Bravo za Ami Kolić i Ljiljanu Đugum

Prijemu je prisustvovalo 45 darivatelja, koji su svrstani u kategorije prema broju donacija.U kategoriji od 50 dobrovoljnih darivanja nagrađen je 31 muškarac, a u kategoriji 75 darivanja deset muškaraca, te dva muškarca u kategoriji od 100. Od žena, nagrađena je Ljiljana Đugum u kategoriji 35 i Ami Kolić u 56 darivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:53