StoryEditorOCM
DalmacijaBizaran slučaj, ali ne i jedini

Samo u Hrvatskoj: kažnjen zbog prometnog znaka koji je - nevidljiv!

20. listopada 2016. - 19:59
promet_znakovi2-181016.JPG

Jedan Splićanin (podaci poznati redakciji) zacijelo nije slutio da će od prometnog policajca dobiti kaznu od 2000 kuna zbog prometnog znaka koji nije vidio jer je bio zaklonjen od krošnje drveta! Konkretno, radi se o izlazu iz ulice Gospinica, gdje je skriven znak za zabranjeni smjer.

Bizaran slučaj, rekli bismo, ali ne, nažalost, i jedini jer na nekoliko lokacija u gradu naišli smo na signalizaciju "zarobljenu" u zelenilu. Ista je situacija na desnom skretanju iz Smiljanićeve prema Tršćanskoj ulici, gdje jedna "nestašna" palma iz privatnog dvorišta skriva "trokut", odnosno znak za sporednu ulicu.

Svi oni koji s Puta Supavla skreću desno prema Spaladium areni i obližnjim trgovačkim centrima vjerojatno nisu primijetili znak zabranjenog zaustavljanja i parkiranja, jer su ga "obgrlile" grane stabla koje se na ulicu nadvilo preko škverske ograde.

Svakako, postavljanje prometnih znakova obavlja tvrtka "Cestar" po nalogu Grada Splita. Zakon lijepo kaže da prometna signalizacija mora biti lako uočljiva vozačima i pješacima, no, kako vidimo iz priloženih slučajeva, to i nije uvijek baš tako.

Jakov Anterić, voditelj održavanja gradskih prometnica u "Cestaru", pojasnio nam je kako se ovakve stvari najčešće događaju u slučajevima kada je stablo čija krošnja zaklanja prometni znak u privatnom vlasništvu.

- Bačvice, kao kvart s puno zelenila, najgore su po tom pitanju. Nije uvijek ni jednostavno riješiti problem s vlasnicima. Zato se barem jednom godišnje organizira zajednička akcija "Cestara", "Parkova i nasada" i komunalnih redara - kazao nam je Anterić.

I u samoj Odluci o komunalnom redu stoji kako privatne površine koje gledaju na javnu moraju biti održavane, te da u slučaju ugroze ljudi i imovine na javnoj površini, mogu reagirati i komunalni redari te neodgovornom vlasniku koji nije otklonio tu prijetnju naplatiti trošak radova koje su organizirali preko treće osobe.

Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalne poslove, nakon što smo ga nazvali za komentar ove situacije, odmah nam je obećao kako će poslati već u četvrtak popodne komunalnog redara na teren, i to najprije na Bačvice.

Redar će obići kvart. Što bude mogao odmah riješiti s vlasnicima, riješit će, a ostale će slučajeve zapisati, pa će se po njima naknadno postupati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:04