Dalmacija Split

MoST proslavio 15 godina uspješnog rada s mladima

Petnaest godina uspješnog rada s mladima s problemima u ponašanju i uključivanja mladih volontera - vršnjaka pomagača u program pod nazivom Posebni odgojni postupak-POP program, udruga MoST obilježila je konferencijom održanoj ovog petka u prostorima Hrvatske odvjetničke komore gdje je na jednom mjestu okupila sve relevantne institucije, ustanove i organizacije civilnog društva koje se bave mladima s problemima u ponašanju, sa šireg splitskog područja.

Između ostalog, razgovaralo se o potrebi umrežavanja svih onih koji se bave mladima, o jačanju strategije prevencije, o potrebi za većim uključivanjem roditelja, kao i edukacijom posebice mladih kada je riječ o novim potencijalno opasnim pojavama s kojima se suočavaju poput korištenja interneta, naročito društvenih mreža.

- Ova konferencija pod nazivom "15 godina POP-a, 15 nijansi PUP-a" predstavila je one vrijednosti za koje se zalažemo u radu s mladima u riziku. Pokazala je i jednu staru boljku-a to je da se ne čujemo međusobno dovoljno, da su nam potrebna češća okupljanja i razmjene iskustva jer, konačno, svi se bavimo istom problematikom.

Drago mi je da se ovim putem otvorio kanal komunikacije, a pozdravljam i inicijativu da se stvori baza podataka svih preventivnih programa za mlade u gradu Splitu. Mi u MoST-u možemo biti zadovoljni što POP programom stvaramo i 'dobro i sigurno mjesto' mnogim mladima koji pomoć trebaju, kao i velikim brojem mladih volontera koji su kroz vršnjačku pomoć važni akteri u preventivnim programima - kazala je Đordana Barbarić, predsjednica MoST-a.

Kako sve polazi od obitelji, tako se i Ana Milović iz Centra za socijalnu skrb dotakla važne teme o ulozi obitelji u odgoju djece. Iznijela je nekoliko rizičnih čimbenika primjećenih u radu s obiteljima, a koji mogu utjecati na probleme u ponašanju djece: manjak bliskosti između roditelja i djece, otuđenje obitelji, nedostatak discipline i kontrole (nejasna pravila), nedosljednost u odgoju, nezaposlenost, sukobi među roditeljima, uporaba sredstava ovisnosti od strane roditelja...

Zanimljive su bile i primjedbe da se u školama općenito pretjerano inzistira na znanju kao jedinoj vrijednosti, umjesto da se odgoj provlači kroz svaki predmet, da je u velikom porastu zlostavljanje preko interneta, te da se nasilje među djecom događa najčešće u zonama odgojno-obrazovnih ustanova i oko njih.


U Gradskom kazalištu lutaka potom je održana projekcija dokumentarnog filma "Oblak", filma o Luki Ritzu, redatelja Miroslava Sikavice.


M.ILIĆ
FOTO: V. BAŠIĆ / CROPIX
Naslovnica Split