Dalmacija Split

Splitska policija upozorava vozače i roditelje na početak škole

Kako je proteklih dana već najavljeno, s početkom nove školske godine, Policijska uprava splitsko-dalmatinska započinje s provođenjem akcije „Poštujte naše znakove“.

- U cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu na cestama, te sprječavanja ugrožavanja njihovih života, s naglaskom na zaštitu djece u prometu, posebnu pozornost potrebno je usmjeriti na učenike prvih razreda osnovnih škola, koji se nalaze na prometnicama Županije splitsko-dalmatinske, a velikom broju njih ovo su prvi dani samostalnog sudjelovanja u prometu.

U sklopu provođenja ove akcije, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, biti će organizirana predavanja i razgovori u svim prvim razredima, s ciljem upoznavanja djece s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, vožnja u automobilu, vožnja biciklom, kretanje nogostupom i sl.) Policijski službenici će ravnatelje, učitelje i djecu upoznati s mogućnosti korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture pod nazivom Prometna učilica, na adresi http://prometnaucilica.skole.hr.

Tijekom mjeseca rujna policijski službenici će svakog dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano pokrivati prometnice, ulice i raskrižja u zonama škola, te posebno nadzirati obveze vozača prema pješacima, nadzor brzine kretanja vozila, nadzor prijevoza djece, te nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu kao i ostale prekršaje u zonama škola.

Sigurnost djece u prometu briga je i odgovornost svih nas, stoga očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ove akcije.

Pozivamo sve vozače na poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju, naročito u područjima oko škola i vrtića, a također pozivamo roditelje koji dovoze djecu u školu, da to čine na propisan način, da djecu obvezno voze na stražnjim sjedalima i pri tom ih vežu sigurnosnim pojasom, da vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu i da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze - navode iz PU splitsko-dalmatinske.

PSD

Naslovnica Split