Dalmacija Split

Nakon 14 godina

Splitski beskućnici uselili u novo prihvatilište; Baldasar: Želim vam da prenoćite ovdje i da nikad više ne dođete!

Nakon 14 godina
/ Jako sam sretna danas, ovo je veliki trenutak za Grad Split. Kad se najslabijima, onima bez podrške, bez obitelji pruži ovakav prostor. To mu je na slavu - istaknula je večeras Đordana Barbarić, predsjednica Udruge MoST prilikom useljenja beskućnika u novo prihvatilište u Gundulićevoj ulici.

Nakon 14 godina djelovanja u neuvjetnim prostorima na Zlodrinoj poljani, splitski beskućnici konačno će boraviti u novim i uređenim prostorijama u kojima se može smjestiti 40 ljudi.

Gradonačelnik Ivo Baldasar podsjetio je na to da je prostor otvoren prije mjesec dana, a večeras su predane Udruzi MoST na upravljanje.

- Uređeno je ukupno 400 kvadrata sa 16 spavaonica. Volio bih da je ovdje uvijek prazno, ali nažalost, život je takav. Želim vam da prenoćite ovdje i da nikad više ne dođete! - kazao je ovom prigodom Baldasar.

Đordana Barbarić zahvalila se na kraju svima koji su pripomogli da se uredi novo prihvatilište, a posebno je istaknula partnerski odnos s Gradom, koji bi trebao biti primjer kako lokalna samouprava treba surađivati s civilnim sektorom.

Prije rezanja torte, okupljenima u Gundulićevoj obratio se i beskućnik Mile kazavši kako je "ovo nešto predivno".

- Ja san se danas onesvijestio kad sam vidio kako sve izgleda. Cijela udruga i mi, mi smo jedna obitelj, oni su nam 24 sata dostupni. Hvala svima, nemam više riči – zaključio je Mile.

Grad je u uređenje novih prostorija koje mu je Ministarstvo socijalne skrbu prepustilo, uložio 300 000 kuna.

N. LULIĆ
Foto: Duje Klarić / CROPIX 
Naslovnica Split