Dalmacija Split

DOBRI LJUDI

Baldasarova neodlučnost oko MoSt-a Splićane 'digla na noge'

DOBRI LJUDI
Vijest da bi udruga “MoSt” mogla izgubiti Prihvatilište za beskućnike cijeli je Split digla na noge. Naime, takvu je mogućnost na susretu s novinarima najavio gradonačelnik Ivo Baldasar, kazavši kako će se beskućnici iz derutnih prostora na Zlodrinoj poljani do ljeta preseliti u bivše prostore Centra za socijalnu skrb, no da nije siguran hoće li baš “MoSt” voditi prihvatilište.

Na tu su humanitarnu djelatnost, navodno, oko bacile i druge organizacije, pa je poteštat ostavio otvorenu mogućnost da na natječaju pobijedi netko drugi, iako bi “MoSt” imao prednost.

No, čak i ta sitna mogućnost uzburkala je strasti u Splitu, jer o beskućnicima prije “MoSta” u Splitu nitko nikad nije ni govorio, a kamoli da bi sustavno, punih 13 i kusur godina, vodio brigu o toj najugroženijoj skupini ljudi u Prihvatilištu.
Prvoga dana rada Prihvatilišta, a bilo je to 1. listopada 2000., Dado Lelas je, danas dopredsjednik udruge, proveo prvu noć kao “noćni čuvar” prihvata u društvu njegova prvoga štićenika – J.G. Stoga nikoga ne treba čuditi Lelasov emotivni status na Facebooku u kojemu je naveo da ga veseli to što ima organizacija zainteresiranih za rad s beskućnicima, samo što, kako tvrdi, nije vidio ni jednu u ovih 15 godina...

“Ništa, bit će ovo teška godina, ali naučio sam se borit... već odavno”, ustvrdio je Lelas te je, ne bez ironije, napisao i svoj prijedlog uvjeta za natječaj. A tamo, među ostalim, piše da bi organizacije zainteresirane za vođenje prihvatilišta morale znati kako otuširati čovjeka bez obje noge, kako na 16 kreveta smjestiti više od 530 ljudi, kome odnijeti deke kad je hladno, kako se obraniti od napada nožem psihički rastrojenog čovjeka, kako se obraniti od napada kamenom psihički rastrojenog čovjeka, kako se skrbiti za grčkog pomorca i Poljakinju žrtvu trgovine ljudima, kako se u jednoj hladnoj noći na 16 kreveta skrbiti za 26 korisnika... pa do možda i najtežeg natječajnog uvjeta – kako na krevetu na kat istovremeno imati deklariranog “ustašu” i deklariranog “partizana”!

– Sve to i više od toga smo moji prijatelji iz “MoSta” i ja doživjeli radeći ovaj posao. Status sam napisao u dvije minute i na taj način izbacio unutarnju frustraciju, a i meni i članovima udruge puno znači to što nas ovih dana zovu brojni znani i neznani, prijatelji i volonteri sa svih strana, i daju nam podršku. Kad se samo sjetim da su nam, kad smo planirali pokrenuti prihvat, govorili da beskućnika uopće nema, a mi smo ih ukupno smjestili 537. Pa kad su nam 2005. u Ministarstvu govorili da nema žena beskućnica... – ne bez emocija spominje se Lelas, koji ipak vjeruje da će sve na kraju izići na dobro.

Dogovoren sastanak s poteštatom

– Kontaktirali smo s gradonačelnikom Baldasarom i dogovorili sastanak za kraj idućeg tjedna. Nadamo se dogovoru na dobrobit naših korisnika – kazao je Lelas.

Inače, u “MoStu” ne žele uopće spekulirati o svojim konkurentima ni o pozadini ovoga što se događa, jer tvrde da nikakve pouzdane informacije nemaju i da ne bi željeli nikoga neopravdano prozivati.

No, ono što znaju jest da neće odustati, niti će se predati. A sasvim je sigurno da će im podršku dati brojni, brojni Splićani, jer “MoSt” je u Splitu postao prepoznatljivi simbol solidarnosti i dobročinstva.


DIANA BARBARIĆ
FOTO: BOŽIDAR VUKIČEVIĆ / CROPIX

Naslovnica Split