Dalmacija Split

upaljene lampice, otvorene kućice

Baldasar otvorio Božićni sajam; Koreanac u Splitu: O, ovo je odlično!

upaljene lampice, otvorene kućice
Buri usprkos na splitskoj Rivi je u 18 sati gradonačelnik Ivo Baldasar upalio blagdansku rasvjeta čime je svečano otvoren tradicionalni Božićni sajam.

Hladnoća nije omela sve željne dobre zabave da se okupe na svečanom otvaranju i nazdrave dok je gradonačelnik s upaljenom prskalicom u ruci okružen "Srdelicama" proglasio sajam otvorenim.

- Nije prehladno ako uzmemo u obzir da je Advent. Nadam se kako će Splićani, a i svi ostali, šta više dolazit na Rivu koja je naš dnevni boravak. Dođite i zabavite se! - poručio je prvi čovjek Splita.

Najbolji lijek protiv štipanja vjetra su ponuđene delicije, posvjedočili su se brojni šetači među kojima i Nikolina i Ivan, "momak i cura" iz Splita koji su se smjestili tik uz uličnu grijalicu i pogostili se kobasicama i kuhanim vinom.

- Bili smo i prošle godine i svidjelo nam se, tako da smo sad već stari gosti - uz širok osmjeh kaže nam splitska ljepotica.

Mladi par je poslužilo osoblje iz jedne od pet kućica udruženih u "Adventilaciju".

- Na ovom sajmu sam petu godinu, a druga je godina da su kućice  "Kućarin", "Old's kul", "Split cirkus", "Dalmacijafešt" i "Kuuća" udruženi u "Adventilaciju". Imamo zajedničku glazbu, otprilike sličnu ponudu jela i pića u kojoj za sve iste proizvode imamo i iste cijene. Specifičnost je i da svaka od kućica ima i po jedan specijalitet koji samo ona nudi, primjerice mi imamo vinski gulaš, oni dolje imaju pohane srdele i tako dalje.

- Organiziramo i nastupe DJ-eva od 20 do 1 ili 2 sata u noći tako da uz bogatu ugostiteljsku ponudu neće nedostajati i dobre glazbe. Prošle godine imali smo 50.000 posjetitelja i to dovoljno govori o kvaliteti - kaže nam Daniel Nikola, odjeven u prigodnu uniformu s "hozentregerima".

Sajam će trajati i tijekom prvoh 10 dana siječnja. Kako saznajemo od Vedrana Matošića, direktora gradske Turističke zajednice, tijekom 24 dana će na Pjaci bit održavana manifestacija "U šest", a radi se o igrokazima koji će se u vremenu od 18 do 18,45 sati prikazivati udruga "Hrast".

Predviđen je na Rivi program  za Sv. Nikolu i Sv. Lucu u 11 sati za najmlađe, a kako oba blagdana padaju u petak i dan kasnije će na Rivi od 11 do 13 sati biti prigodni program. Od Badnjaka se svaki dan može očekivati na Rivi program ujutro, poslijepodne i navečer.

Na otvaranju sajma okupljene su prvo zagrijale naše "Srdelice" nakon kojih je nastupila klapa "Marjanke", a za nastavak programa angažiran je Neno Papić i klapa "Ježinac". Ostatak večeri Splićani i ostali gosti prepušteni su DJ-u.

U božićnim kućicama je bilo izloženi svega i svačega pa tako i knjige, ručno oslikane marame, navijački rekviziti uz obilje pića i ića u kojem su prevladavali suhomesnati proizvodi među kojima i moslavački oblizeki. Od slastica najviše se nude fritule i uštipci.

Na šetnici među kućicama uronjenog u Vrliči uštipak zatekli smo studenta iz Južne Koreje.

- O, ovo je odlično - kazao je za uštipak, "studiram u Rusiji, a sada sam na proputovanju, jučer sam bio u Zagrebu, a sutra idem na Plitvička jezera - strpljivo pozirajući našem fotoreporteru rekao nam je Eunji Hong.

Dok se na Rivu slijevalo sve više noćnih gostiju, Splićani ko' Splićani odmah su sajamskim kućicama zbog njihove bijelo plave boje dali nadimak Štrumpfovi.
K. M. B.
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX 
Naslovnica Split